HANGİ SULARI İÇELİM? SUDAKİ TEHLİKELER…
25 Şubat 2019, Pazartesi 17:54Bana sık sık soruyorlar. Damacana suyu nasıl? Hangi markayı alalım? diye. Peşinen şunu söyleyeyim;ben marka adı vermem.?Daha önce sıralama verdim,bazı su satıcıları üzüldü. Sular hakkında bilgi edinmek istiyorsanız,girerseniz Sağlık Bakanlığının sitesine sıralamaya bakarsınız. Ben kullanacağınız veya alacağınız suyun size ulaşması hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.
Eğer damacana suyu kullanacaksanız ambalaj(damacana) üzerinde şu bilgilerin yer alıp almadığına bakmanızda yarar vardır:
1-T.?C.?Sağlık bakanlığı tarafından izni olup olmadığına bakılmalıdır.
2-Etiketin üzerinde izin tarihi bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
3-Satın alınan suyun 4 ayrı yerinde etiketinde,gövdesinde kabartma yazıyla,emniyet bandında ve kapağında suyun markası olması gerekir.
4-Yine etiket bilgilerinde cinsi,üretim adresi,suya uygulanan işlemler ve suyun sahip olduğu parametreler mutlaka yer almalıdır.
5-İmal ve son kullanma tarihi,parti ve seri numarası,şirket logosunun ayrıca damacana ambalaj üzerinde kabartma ile yazıyor olması gerekir.
6-Güvenlik bandına önemle dikkat etmek gerekir,suyu açanın ilk siz olduğunun göstergesidir.
7-Diğer önemli bir konu ise,sağlık su tüketmek istenirse,damacanada belirlenen kriterlere göre muhafaza etmek gerektiğidir. Serin,kuru ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan temiz bir ortamda muhafaza edilmelidir.
8-Damacana ambalajlarda 1 yıl,PET ambalajlarda 2 yıla kadar raf ömrü verilir;açıldıktan sonra 5 litrenin üzerindeki ürünler en fazla 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
9-Şimdi altını çizerek anlatacağım olaya dikkat etmenizi istiyorum;damacana suyu alındığında,cam şişe ya da testi gibi kaplara aktarılması gerekmez;damacana ambalajlar,kapağı açılana kadar hiçbir bakteri içermez;başka kaba aktarma esnasında su,ortam havasından bakteri kapacaktır;ayrıca kullanılacak olan kabın damacana ambalaj gibi steril ve hijyenik olması mümkün değildir.
10-Damacana suları kullanılacaksa,damacana pompası kullanılmamalıdır. Eğer kullanılıyorsa,sık sık çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
11-T.C Sağlık Bakanlığı Yönetmelikleri'ne uygun olarak üretilen bütün ambalajlı su ürünleri güvenle tüketilebilir.Kullanılan hammaddeler tedarikçi firmalar tarafından Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ve denetimi altında üretilir. PET şişeler güneşte bekletilirse insan sağlığına zararlı etkisi olmasa da tat ve koku açısından sorun yaratan asetaldehit (renksiz,keskin kokulu,zehirli,kararsız bir sıvı)oluşur.
12-Bilim insanları pH değerinin 7,5-8,5 arasında olmasının uygun olacağını söllüyor. 4pH ve altı asetik su,7,5-8,5 ise alkali olarak kabul ediliyor. Bu çokça kullanılan pH 'ıda açıklayalım(PH: Power of Hydrojen) yani Hidrojenin Gücü demektir.
Konumuzla ilgisi yok,bir başka su konusu ama,sadece bir iki cümle ile anlatmak istiyorum. Sular kesilip,yeniden verilince,hiç su verilmemesinden daha tehlikelidir. Su kesilince,şebekede vakum oluşur. Böylece şebekenin etrafındaki yüzeysel sular,bu bazen kanalizasyon suyu bile olabilir,şebekenin içine emilir. Sonra tekrar su verilince bunlar musluklardan akmaya başlar. Bu akan suda her türlü mikrobik kirlilik olabilir.
Böyle su kesintilerinden sonra hiç değilse yemeklerde bu suyu kullanmayın. Çareniz yoksa kaynatıp öyle kullanın.Bu suyla banyo,duş bile yapmayın!
Okunma Sayısı: 5417
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.