LAÇİNNN
s
Muğla
20 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

HAKKINIZI ARAYIN! İSTENMEYEN, ALINMAYAN HAK, HAK DEĞİLDİR

15 Mart 2022, Salı 12:24
İnternet alışverişleri artık hepimizin bir gerçeği oldu. Biz buna Tüketici dilinde MESAFELİ ALIŞVERİŞ diyoruz. Böyle yapılan alışverişlere de Mesafeli Sözleşmeler adını veriyoruz.
Son zamanlarda, dövizin artması üzerine sağlayıcı şirketler bazı kanunsuz uygulamalar yapıyorlar. 
Yani şöyle oluyor; 500 lira verip sipariş ettiğiniz bir ürün"Stoklarımızda yok" denilerek size gönderilmiyor, paranız iade ediliyor. Biz de bakıyorsunuz, aynı alışveriş sitesinde aynı ürün satışta. Ama bu kez 1000 TL…
Bu Reklam yönetmeliğine de, Tüketici kanununa da aykırıdır. 
Şöyle ki;
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddeleri böyle tek taraflı sözleşmelerin olamayacağını söylemektedir.
1-"Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz."6502 Sayılı TKHK. Madde 6/1-Satıştan Kaçınma) Denilmektedir.
Bana bu ürün ellerinde olduğu halde satılmamıştır. Hakları olmadığı halde tek taraflı sözleşmeyi(satış sözleşmesi) iptal etmişlerdir. Buna hakları yoktur.
2-" Fiyatın geçerliliği ile ilgili bir süre veya stok sınırı var ise, bu süre ve stok miktarı reklamlarda açıkça belirtilir…"(ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği, Madde : 13/9)
3-"…Malın stokta bulunmaması durumu, mal ediminin yerine getirilmesinin imkansızlaşması olarak kabul edilemez(MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ , Madde: 16/4)
6502 Sayılı Kanunun birçok yerinde buna benzer hükümler bulunmaktadır.
Böyle bir durumla karşılaşan arkadaşlara önerimdir. Şunları yapabilirsiniz
Yukarıdaki yazıyı dilekçenize ekleyerek, aşağıda adreslerini verdiğim yerlere başvuru yapabilirsiniz. Yani istiyorsanız, daha önceki fiyatlarla istediğiniz ürünü alabilirsiniz. 
1-Ticaret Bakanlığı Alo: 175 Tüketici Şikayet hattına veya Facebook'tan Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve piyasa Gözetimi Genel müdürlüğüne ;
2- İnternetten ürün satışı yapan firmanın bağlı bulunduğu Ticaret Odasına şikayet(Ben burada İstanbul Ticaret Odasını örnek verdim. Çünkü bu satıcı ve sağlayıcıların çoğu İstanbul'da) İstanbul Ticaret Odası( [email protected] )adresini ya da onların danışma telefonlarına,
3-Ayrıca Bulunduğunuz yerdeki Kaymakamlık veya Valiliklerde bulunan Tüketici Sorunları Hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz.  
Gördüğünüz gibi yasalar sizin yanınızda.
Böyle durumlarda en yakın Tüketici derneklerine de başvuru yapabilirsiniz…

Okunma Sayısı: 7581

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.