LAÇİNNN
s
Muğla
20 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

GÜNÜ KUR­TAR­MAK

03 Ağustos 2023, Perşembe 15:06

Ül­ke­miz­de ol­du­ğu gibi, il­çe­miz­de de ya­rın­la­ra yani ge­le­ce­ğe dönük ön­gö­rü­le­ri dü­şün­mek gibi kaygı ya­şan­ma­mak­ta­dır. Bu­ra­da kim­se­le­ri suç­la­mak gibi bir ama­cım ol­ma­dı­ğı gibi ,yar­gı­la­mak şek­lin­de bir ama­cım­da yok..?Dev­le­tin üni­ter ya­pı­sı gibi bir kav­ra­mı ­da tar­tı­şa­cak de­ği­lim. El­bet­te milli sı­nır­la­rı­mı­zın ko­run­ma­sı kol­lan­ma­sı hep ide­alim ol­muş­tur. Bunun gün­de­me ta­şın­ma­sı­nı bile kabul ede­mem.?Benim öne­rim, ülke in­sa­nı­nın, Dat­ça­mı­zın tah­rip edil­me­den, do­ğa­sı­nın ve çev­re­si­nin tüm can­lı­lı­ğı doğal ola­rak ko­ru­na­rak kul­la­nıl­ma­sı.

Ge­le­lim asıl me­se­le­mi­ze;
Ül­ke­miz­de, Dat­ça­mız­da Top­rak, Tarım dan ge­çi­mi­ni sağ­la­yan yani köylü /kır­sal ala­nın , ülke kal­kın­ma­sın­da ikin­ci hatta üçün­cü ba­sa­ma­ğa itil­me­si.?Cumhuri­ye­ti­mi­zin ku­ru­cu li­de­ri Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk 'ün, o ünlü sözü ak­lı­ma ge­li­ver­di. "KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ "di­ye­rek onur­lan­dır­dı­ğı bu in­san­la­rı­mı­za ye­te­rin­ce önem ve­re­rek, des­tek­li­yor muyuz.? Bu in­san­la­rı­mı­zı top­rak­tan uzak­laş­tı­ra­rak ,gıda üre­ti­min­de de, dı­şa­rı ba­ğım­lı bir ülke ha­li­ne gel­me­miz­de he­pi­mi­zin suçu yok mu. ?
Mer­ke­zi yö­ne­tim ülke bü­tün­lü­ğün­de tarım ala­nın­da da genel tarım po­li­ti­ka pren­sip­le­ri­ni üret­me­li, yol gös­ter­me­li des­tek ver­me­li. İşin uy­gu­lan­ma­sın­da yerel yö­ne­tim­ler so­rum­lu ve yet­ki­li ola­bil­me­li­dir.
Dat­ça­mı­za ge­lin­ce:
İlçe­miz ; ya­rı­ma­da (hatta bir ada) di­ye­bi­le­ce­ği­miz bir top­rak üze­rin­de.
Sanki ül­ke­mi­zin bir min­ya­tü­rü. Üç ta­ra­fı de­niz­le çev­ri­li bir yer.
Tu­rizm fur­ya­sı ile ta­nış­ma­dan, tarım ala­nın­da nü­fu­su­na göre ken­di­si­ne yeten bir ilçe. 1950'li yıl­lar­da ;il­çe­miz­den bil­has­sa İzmir'e , Pa­la­mut, Har­nup, Bal/badem/zey­tin­ya­ğı, hata taze Bakla vb. sa­tıl­dı­ğı­nı bi­len­ler bilir.?Bu ta­rih­ler­den sonra Tütün üre­ti­mi­nin ilçe tarım eko­no­mi­si­ne gi­ri­şi çeh­re­yi de­ğiş­ti­rir. Ka­ba­ca 1970'li yıl­lar­dan iti­ba­ren­ de TURiZM. Bu yıl­lar­dan iti­ba­ren ilçe mer­ke­zin­de halen devam et­mek­te olan ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı ,çar­pık günü kur­tar­ma amaç­lı imar uy­gu­la­ma­la­rı ,yurt için­den ve dı­şın­dan alı­nan GÖÇ, işte sonuç. Bana göre , kır­sal alana in­di­ri­len en büyük fe­la­ket ise, Bü­yük­şe­hir ya­sa­sı ile ,köy­den (artık Ma­hal­le) mer­ke­ze olan göç. So­nuç­ta köy/ma­hal­le­de bir may­da­noz dahi ye­tiş­tir­me­yen köy­lü­müz. Hele son yıl­lar­da top­ra­ğı­nı sa­ta­rak APART yani be­to­na tah­vil eden köy­lü­müz. Cu­mar­te­si gün­le­ri ilçe pa­za­rı­na mey­ve-seb­ze gel­me­se, açız de­me­ye dilim var­mı­yor. Elekt­rik ve su ko­nu­sun­da so­run­lar­la kar­şı­sın­da Apart­la­rı­mı­za bakar bakar ah çe­ke­riz. Ben bu ya­tı­rım­la­rı ELMA ŞEKERİNE ben­ze­ti­yo­rum.!!!!
(Top­ra­ğı­mız­da elden çık­tı­ğı­na göre)
Hal­bu­ki bazı şe­hir­le­ri­miz­de ve ka­sa­ba­lar­da gör­dü­ğü­müz, yerel yö­ne­tim­le­rin tarım ala­nın­da des­tek­le­ri bana ümit ve­ri­yor. Alt ya­pı­sı ve bü­tü­nüy­le dü­şü­le­rek ya­pı­lan bil­has­sa LA­VAN­TA/DEFNE üre­tim des­te­ği bil­has­sa (ARI) Bal üre­ti­ci­le­rin önünü aça­bi­lir. Yine ağaç­lan­dır­ma­da :bil­has­sa HARUP ağaç­lan­dır­ma­sı .ya­ba­ni­le­ri­nin aşı­lan­ma­sı ör­nek­ler­den biri.
Son za­man­la­rın slo­gan sözü oldu, DEĞİŞİM:. Yerel yö­ne­tim­ler­de İmar Bü­ro­su ol­ma­dık­la­rı­nı de­ği­şe­rek, yerel hal­kın kal­kın­ma­sı­na fark­lı des­tek ve­re­rek de­ği­şe­rek gös­ter­me­li­dir.
KENT kon­se­yi DATÇA güç bir­li­ği ( V.B.) gibi sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­mız ne­re­de­ler. El­bet­te on­la­rı din­le­yecek olan sayın so­rum­lu / yet­ki­li­le­ri­miz , ne­re­ler­de­si­niz...?
SAĞ­LI­CAK­LA.......


Okunma Sayısı: 352

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.