GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ...
16 Eylül 2024, Pazartesi 08:10Fotoğraf: 1930'lu Yıllarda Datça Limanı
Esen ada üzerindeki Hükümet binası henüz inşa edilmemiş durumda. Bu bina, otel ihtiyacını karşılamak amacıyla 1938 yılında yapımına başlanmış, ancak çeşitli nedenlerle tamamlanması gecikmiştir. 1947 yılında ilçe merkezi Reşadiye’den İskele Mahallesi'ne taşınınca bina nihayet tamamlanmış ve Hükümet Konağı olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Esen ada'daki Esen Ada Oteli fotoğrafta yerli yerinde. Geçmişte Reşadiye’deki Mehmet Ali Ağa'nın malı olan bu bina, Ağa'nın damadı Hidayet Şahingiray tarafından bir un motoru teşkilatı kurulması amacıyla kullanılmıştır. Daha sonra bu bina Cumalı Köylü rahmetli Ahmet Çimen amcamıza intikal etmiştir. Hidayet Bey, Rodoslu olup soyadından da anlaşılacağı üzere Kırım Hanları sülalesindendir. "Liboş" lakabı takılan gazeteci Mehmet Barlas’ın dayısıdır. Zaten Mehmet Ali Ağa’dan intikal eden mallara, Hidayet Bey öldükten sonra kız kardeşi Emine Barlas sahip çıkmıştır. Emine Barlas, bir dönem Ticaret Bakanlığı (1949) yapmış olan Cemil Sait Barlas’ın eşidir.
Mübadele döneminde Sömbeki’ye göç eden Yannis Farmakidis’e ait olan, Datça limanının halen yakışığı, bugün Gümrük Polis Karakolu olan iki katlı bina da fotoğrafta yerli yerinde durmaktadır (ortadaki bina).
Datça limanı, Esen ada ucundaki balıkçı barınağı o yıllarda henüz yoktur. Bugün gümrük kapısı olarak kullanılan balıkçı barınağı dalgakıranının inşasına 1971 yılında başlanmış ve inşaat birkaç yıl sürmüştür.
Hasan (Ünal) Efendilere ait arazide bulunan Osmanlı dönemine ait sarnıç, fotoğrafın sağ köşesinde yerli yerinde durmaktadır. Belki de bu fotoğraf, Datça limanının en eski fotoğrafıdır.
Yeri gelmişken, fotoğraf yayımlanmışken, Datça tarihine biraz katkımız olsun istedim. Ufak tefek tarih hataları olabilir, affola...
13-09-2024
Y. Ziya Özalp
Okunma Sayısı: 170
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.