GDO DOSYASI(2)
20 Aralık 2019, Cuma 11:47ÇOKÇA SORULAN BİR SORU.HİBRİT ÜRÜNLE GDO ARASINDAKİ FARK VAR MIDIR? NEDİR?
Doğru bildiğimiz bir yanlış var. Bu çokça karıştırılan bir durum.?Oysa ikisi tamamen farklıdır. Hibrit(melez) 1930 lardan bu yana uygulanıyor. Aynı tür içinde iki ayrı çeşidin normal ıslah yöntemleri ile tozlaştırılarak tohumların alınmasıdır. Hibrit uygulamalar köylülerin elinde olsaydı iyi sonuçlar verebilirdi. Ancak şirketler elinde endüstriyel tarımı,yani kimyasal gübre kullanılan tarımı teşvik etmiştir. GDO ve hibrit birbirine karıştırılmamalıdır.Burada bir şeyin daha altını çizmek istiyoruz. Bu hibrit tohumların tohumunu almak da mümkündür. Ama yukarıda anlatıldığı gibi çiftçilerin elinde olsaydı!
-GDO'LU ÜRÜN ÜRETEN VE PARA KAZANAN ÜLKELER,TEKELLER VAR. ALICI,ÖDEYİCİ ÜLKELER VAR(TÜRKİYE GİBİ…) KONUNUN SÖMÜRGE BOYUTU NEDİR? YA DA ŞÖYLE SORARSAK;BU KONU ÜZERİNE SÖMÜRÜ SÖYLEMİ KURULMASI DOĞRU MUDUR?
Kazanan her zaman dev şirketler(bunların yaptıklarını da ileride anlatacağım tek tek adlarıyla) Bunlar hem tohum,hem tarım ilacı üretiyorlar. Herbisite(tarım ilacı) dayanıklılık içeren GDO'lu mısır ve pamukta şirketin hem tohumu,hem de herbisite karşılık ilacı var. İkisini de satar.(ileride göreceksiniz,hem GDO'lu ürün satıp,hem de kanser ilacı satan şirketler var) ABD'de GDO yaygındır. Şirket çıkarları her şeyin üzerindedir. Aile tarımı yapan Amerikalı çiftçiler de kaybediyor. (Yani Türkiye'de çoğunlukta olan tarım sistemi) Ancak,büyük işletmelerde tarım yapan şirketler,çok az işçi ile çalışmak için,insan sağlığı ve çevreyi düşünmeden bu tarıma evet diyorlar(katmerli sömürü) Bu gidişle GDO'nun yaygınlaşması,çoğu ABD'de bulunan GDO şirketleri nedeniyle ülkeler arasında gelir dağılımının bozulmasına da yol açacaktır.
-TÜRKİYE'YE GDO'LU ÜRÜN GİRMİŞ MİDİR?
Türkiye'ye pirinç olayından önce de,sonra da GDO'lu ürün girmiştir,girmektedir. Dışalımı yapılan soya,mısır ve pamuğun hemen tümünün GDO'lu olduğu tahmin edilmektedir.?Geçtiğimiz yıllarda, buna pirinç de dahil oldu. Bakmayın siz eski bir tarım bakanının”-Pirincin içinde değil,kabuğunda GDO varmış” demesine.Böyle bakan bir başka uygar ülkede olsa,mizah dergileri birkaç aylık mizahı çıkarırlardı.Bu bakan da bir dakika yerinde kalamazdı. Adam GDO'yu kuş pisliği sanıyor!
-GDO'LU ÜRETİM HER ÜRÜNDE OLABİLİR Mİ?
Bildiğimiz kadarıyla yaygın uygulama pamuk,mısır,soya ve kolzadadır. Biraz da kanola. Diğerlerinde olma olasılığı çok çok küçüktür. Ama ,-Oh! Oh! Başka bir şey de yokmuş! Diye de sevinmeyin.Çünkü soya denince,o marketlerde aldığınız yüzlerce ve hatta binlerce üründe var.?Dondurmadan,çikolataya,kaşar peynirinden,işlenmiş etlere kadar….Mısır denince durum daha da vahim! Binlerce üründe,içeceklerde mısır şurubu kullanılmaktadır,hem de GDO lu mısır şurubu.O marketlerdeki tüm bisküvi,pasta vs.(biz 900 ürün sayabildik) içecekler(gazlı-gazsız) yani tatlı olan her şeyde hemen hemen GDO lu mısır şurubu kullanılmaktadır.Tabii kullanmayan dürüst üreticiler de var!Hem de ülkemizde. Haksız rekabet olmasın diye isim vermiyorum. Birebir konuşursak söylerim.
-TÜM BUNLARA KARŞI BİR CARTAGENA SÖZLEŞMESİ VAR,NE GETİRİYOR?İMZALANMASI ZORUNLU MUDUR? İMZALAMAYANA YAPTIRIM ÖNGÖRÜLÜYOR MU?
Türkiye bu sözleşmeyi imzaladı. Sözleşme ülkelere biyogüvenlik yasası çıkarmalarını öngörüyor. Bunu uygulamayan ülkeler diğerleri tarafından kara listeye alınabilir.Çin mallarının birçok ülkede kara listeye alındığı gibi…(devam edecek….)
Okunma Sayısı: 4633
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.