ENDEMİK BİTKİLER/ALTERNATİF TIP SU
30 Eylül 2022, Cuma 12:42Ülkemiz /Datça yarımadasında ,Endemik bitkiler ve flora üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmış, yapılmakta ve yapılacaktır. Bunun gerekli olduğuna yürekten inanıyorum. Ancak bu araştırmaların , kimler tarafından hangi amaçlarla yapılmakta olduğu ,kimler için yapıldığı önemli. Söz Konusu çalışma ve araştırmaların ,ülkemiz yetkilileri tarafından takip edilip ,gözetilip gözetilmediği önemli.
Endemik bitkilerin korunup , kollandığı söylenir de, gerçekten öyle mi acaba,? Bir Datça Hurması, Salep ve Sahil zambağı ilk aklıma geliverenler. Bir de bunlara son yıllarda Menengiç /Sakız ağacı eklersek fazla abartılı olmaz umarım. Bir yöremizde ismi de yaşatılmakta olan PALAMUT - Palamut Bükü Bu konunun önemini , konunun yetkili/yetkin ve sorumlularına bırakmak yerinde olur. Ben bu konuya farklı bir boyuttan bakmak istiyorum.
Şöyle ki; Bu bitki ve floranın ,yöre halkına ve ülkemize ekonomik bir katkı yapabilmesi için ne yapabiliriz. Bu konuda ; Kamu/ özel girişimle ve hatta Üniversitelerin destekleri nasıl sağlanır.? Konuya gerek ülke içinden, gerekse ülke dışındaki kuruluşlardan nasıl bir FON desteği sağlanabilir.? Düşünmemiz gereken konulardan biri bu bence. İşte bu nedenlerle, başta Belediye Meclisimiz olmak üzere, KENT Konseyi ile birlikte oluşturulacak çalışma gruplarında ,konu çözüm önerileri ile birlikte acilen ele alınmalıdır. Bu konularda çalışmış ve mesafe almış yerel yönetimler ile ortak çalışma yapılması yararlı olur.
Antik kaynaklar ve TIP Tarihi, KNİDOS/ yarımadanın bir tedavi merkezi olduğunu söylüyor. Yapılan kazılarda Tıp biliminin babası sayılan, HİPOKRAT 'ın isminin yazılı olduğu plaketleri buluyoruz. Karia birliği olan PENTEPOLİS 'in merkezi olan KNİDOS un Tıp ve tedavi konusundaki ünü ,tüm antik kaynaklarca kabul gören bir gerçektir. İşte bu nedenle günümüzde ,bazı tıp bilim adamları tarafından canlıların kabul görmese de. ALTERNATİF TIP insanların ve pek çok canlının tedavisinde ,ilaçların yerine uygulanmakta olan bir yöntem. Konu MUĞLA Üniversitesi TIP Fakültesince bilimsel olarak ,DATÇAMIZ MERKEZLİ ele alınmalıdır derim. İşte bu nedenle ,geçen yıl bu fakülteden mezun olanların ,mezuniyet etkinliklerini KNİDOS ANTİK KENTİNDE kutlamalarını fevkalade yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. İnşallah yarımadamız TIP alanında da bir ilgi odağı olur.
Bıkmadan usanmadan;, yarım adamızdan denize boşalan suların ,birkaç yerde toplanarak hatta depolanarak kullanıma sokulmasının en akılcı yol olduğunu düşünüyorum. Datçamızda yerleşik nüfus artıyor, su gereksinimi yarınlarda daha çok olacak. İnşallah yanılan ben olurum.
Unutmayalım ,dünyamız ısınıyor ve su hele temiz içme /kullanma suyu ihtiyacı her gün artmakta.
Elektrik üretmek için iki temiz enerji kaynağı burada - bizde. İŞTE GÜNEŞ/ İŞTE RÜZGAR:...
İlgililere......
Okunma Sayısı: 1541
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.