LAÇİNNN
s
Muğla
20 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÜZERİNE

10 Ağustos 2021, Salı 11:38
on günlerde elektrik kesintilerinden ve bu kesintiler sonucu cihazı, yanan, bozulan, iş görmeyen tüketiciler ne yapalım, diye soruyor…Tek tek yanıt vermektense topluca yanıt veriyorum;
6502 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 8.maddesi ve 13. Maddesi Ayıplı Mal ve Ayıplı hizmete ayrılmıştır. Elektrik  bir MALdır. Bunun dağıtımı da HİZMETtir. 
"….sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır…."
"…tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı mal kabul edilir….
AYIPLI HİZMET  için ise, Aynı Kanunun 13. Maddesi de şöyle der"…taraflarca kararlaştırılmış olan objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir…
Şimdi sırasıyla açıklayalım:
1-Bizler Elektrik, doğalgaz, su, telefon vs ile bir sözleşme imzalarken, aynı zamanda bir mal veya hizmet almaktayız. Elektrik bir maldır. İstediğimiz nitelikleri taşımıyorsa, ayıplıdır
2-Bu malı alırken, aynı zamanda hizmet bedelini de ödüyoruz(işte bakım, okuma…hatta TRT payı bile!) Hizmet verirken bir ayıp varsa, bu da hizmet ayıbıdır.
3-Biz sözleşme imzalarken, karşılıklı olarak şuna da imza atıyoruz;
a-Sürekli elektrik temini,
b-Cihazlarımıza zarar vermeyecek 220 voltaj.
Bunların temini yoksa ayıplı mal ve hizmet verilmektedir.
4-220 voltun altı veya yukarısını elektrik sağlayıcıları dışında kimse veremez. Sadece mücbir(zorunlu) sebepler de bu değişebilir. Bir deprem, savaş hali vs, Bunun dışında bu voltajla bizlere sürekli elektrik sağlamak zorunluluğu vardır.
Bahaneler arkasına kimse sığınmasın. Elektrikler uygar ülkelerde artık yerin altındadır. Biraz az kazanıp, kabloları yer altına indirsinler…
5-Bakım, onarım vs. sebeplerle elektrik kesintisi olabilir. Bunu sağlayıcı ve dağıtıcı haber vermek zorundadır. Bu kesintiler de, makul seviyede olmak zorundadır. Öyle 3 gün 4 gün elektrik kesintisi olamaz. Niye mi? Derin dondurucuda ürününüz bozulabilir…
Peki , tüm bunları göz ardı edip, bize hem ayıplı mal, hem de ayıplı hizmet sattılar. Ne yapacağız?
-Habersiz 3-4 gün elektrikler kesildi. Siz de evde yoktunuz, şehir dışına çıktınız. Derin dondurucudaki bir sürü et, balık vs Bozuldu. En yakın komşunuzla(eğer muhtarı getirebiliyorsanız muhtarla) bir tutanak tutup, fotoğraflarını da çekin(belge konuşur) Bu bedeli isteyin.
-Voltaj alçalması ve yükselmesi sonucu, elektrikli, elektronik bir cihazınız bozulduysa; eğer garanti kapsamındaysa, bunu aldığınız yere götüreceksiniz…Elektrik dağıtıcısıyla o uğraşsın. 
-Garanti süresi geçmişse,tamirciye götüreceksiniz. Ondan bir rapor alacaksınız. Bu raporu elektrikçi de, elektronikçi de verebilir. Çünkü ikisi de, bir cihazın, herhangi bir yerindeki arızayı, bir bakmada anlar(anlamıyorsa iyi usta değildir) Hemen bir rapor tutturacaksınız. Raporda şu yazacak"… Voltaj alçalması/ yükselmesi sonucu….yanmıştır, bozulmuştur …Tamir bedeli faturası verilmiştir…."
Tamir bedeli fatura ile, raporu da alarak, Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetine gideceksiniz. Hepsi o kadar.
Sakın Elektrik Dağıtım şirketine gitmeyin. Zaman kaybıdır. Bir sürü bahane çıkarabilirler.
Bir sorun olursa beni her zaman arayabilirsiniz…

Okunma Sayısı: 8175

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.