LAÇİNNN
s
Muğla
20 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ECZACILIK KAMU GÖREVİDİR (Eczacıların Feryadı!)

02 Ağustos 2022, Salı 12:57
Gecenin bilmem saat kaçı? Çocuğunuz veya kendiniz rahatsızlandınız. Hekim bulamadınız. Ya da Acil Servise gittiniz. Size ilaç yazdı. Hemen almanız gerekiyor. Saat kaç olursa olsun onları bulursunuz. İlacınızı alırsınız. 
Eczacılar, bir yanıyla kamu görevlisidirler. 
Tıpkı hekimlerimiz gibi, onlar da büyük sorunlarla boğuşuyorlar. 
Eğer önlem alınmazsa, önümüzdeki günlerde, yıllarda ilaca ulaşamayabiliriz. 
Türkiye'de 28.700 eczane sahibi varmış. Yanlarında çalıştırdıklarıyla, yaklaşık 130 bin kişinin istihdam edildiği bir sektör.
Haydi eczacıların ağzından sorunları dinleyelim:
*Ülkemizde kar oranını devletin belirlediği ender mesleklerden birisidir eczacılık. Kamu kurumu da değiliz, ticari işletme de…Yarı kamu, yarı özel bir yapıya sahip kurumlarız. Eczacılığı bu yüzden, sıradan bir ticari işletme gibi görmek doğru olmaz. Sonuçta işin içinde halk sağlığı var. Bu yüzden stratejik bir mesleğe sahibiz. Mesleğimiz tehlike içinde, mesleğimizi yapamayacak hale geldik. Halkımız bizi sürekli zam yapan insanlar olarak görüyor. Bu yanlış bir bilgilendirmedir. Oysa ilaca zam yapıldıkça bizim karımız düşüyor.
*Herkes bizim çok para kazandığımızı düşünüyor. Bu yanlış. İlaca zam yapılması bizim para kazanmamız anlamına gelmiyor. İlaca zam yapılırken, İlaç Fiyat Kararnamesi(İFK) düzenlenmemesi bizleri batağa doğru çekiyor. Zammı isteyen biz eczacılar değiliz, ilaç firmalarıdır. 
*Eczacılıkta ilaç fiyatları 5 kademeye ayrılır:
1,2,3. Kademede kar marjı yüksek,, 4 ve 5 de ise kar marjı %8'e kadar düşer. Son yapılan değişikliklerle 4.ve 5. Kademe kar marjı bir puan arttırıldı. Diğer kademelerde daha az oranda tutuldu. Bu yüzden fiyat arttıkça kar düşmektedir.  Zaten ana sıkıntı da buradadır. Önemli olan baremin yükseltilmesidir. 
*Şu algıyı kırmak gerekiyor. Eczacılar sürekli zam yapıyor algısı….Hiçbir ilgisi yok. Bunu yukarıda anlattık.
*Bir eczanenin en büyük alıcısı Sosyal Güvenlik kurumlarıdır. Bu kurumların alımlarında net kar %15 lere kadar düşüyor. Cirodaki pahalı kalemler artınca, eczacının karı da düşüyor. Son dönemlerde artan, kira , elektrik,personel giderleri, vergiler ve diğer harcamaları göz önüne alırsak, eczacıların para kazanamadığı anlaşılmaktadır. Birçok eczanenin sahibi  tam anlamıyla kredi sarmalının içine düştü. Şu anda bazı eczacılar, batışlarını öteliyor sadece…Önlem alınamadığı takdirde, birçok eczane batacaktır. Bu datüm ilaçların, ilaç kartellerinin insafına terk edilmesi anlamına geliyor.
Ben dahil, hepimiz eczanelerin müşterisiyiz. Olmak zorundayız da. Eğer önlem alınmazsa, bu mesleği de bataklığa sürüklemiş olacağız. Acil önlem alınması gerekiyor.
Eczacı Odaları, ilaç temini yapanlar, bakanlık yetkilileri zaman geçirmeksizin bir araya gelmelidir. Yoksa…yoksa yarın birçok acil ilaca erişemeyebiliriz. 

Okunma Sayısı: 5104

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.