DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ(15 MART)
15 Mart 2021, Pazartesi 16:43Değerli Tüketiciler;
Bu yılki Dünya Tüketiciler Günü sadece 15 MART'ta değil. Tüm yıl boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Kutlanacak değil de, doğru söylersek, bir çevre mücadelesi şeklinde geçecek.
Tüketici Hakları Derneği'nin de(THD) üyesi olduğu Uluslararası Tüketici Örgütü( Consumers İnternational) bir yıllık etkinliğin odak noktası PLASTİK KİRLİLİĞE KARŞI KÜRESEL BİR TÜKETİCİ HAREKETİ OLARAK belirlemiştir..
Bunu bir kuruluş, sadece bir dernek olarak başarmamız mümkün değildir. Ne yapmamız gerektiğini sizin önerilerinizle şekillendireceğiz.
Gelin bu plastiklerden kurtulalım.
Tüm canlılar ve doğa için büyük tehlike oluşturan, kullanıp atılan plastiklere karşı , küresel olarak, önlem alma konusunda yoğun çalışmalar yapılmaktadı. AB ülkelerinde kullanıp atılan plastiklerin 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklanması kararı alındı.
Yoğun Olarak Kullanılıp Atılan Plastik Atıklar Şunlardır: Plastik çatal,kaşık,çatal,bıçak, bardak, hazır gıda,yiyecek ve içecekler için kullanılan plastik ambalajlar,plastik kutular, şişeler, kaplar. Çay ve kahve karıştırmak için kullanılan plastik karıştırma çubukları,plastik pipetler. Plastik kulak çöpü, plastik balon çubuklar…
Araştırmalar Sonucunda Kullanılıp Atılan Plastiklerin Belirlenen Zararları Şunlardır:
*Doğa katliamına neden oluyor;
*İnsan ve hayvan sağlığına zarar veriyor;
*Çevrede, doğada, akarsularda,ırmaklarda, göllerde,denizlerde,toprakta yaşayan tüm canlılara ve biyoçeşitliliğe zarar veriyor. Bu ortamların kirlenmesine neden oluyor;
*İnsanlarda kansere neden oluyor. Her yıl bir milyondan fazla kuşun ve çeşitli hayvanların ölümüne neden oluyor;
*Bir milyondan fazla deniz kuşu,kullanılıp atılan plastik kirliliği nedeniyle ölüyor;
*Böyle giderse, denizlerimizde balıktan çok plastik atıklar olacaktır.
*Bu plastikler ,yediğimiz gıdalara, içtiğimiz suya etki ediyor .Havamıza zarar veriyor;
*Kullanılıp atılan bu plastikler, biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğadaki çözünme süreci 400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor. Yine de tam olarak yok olmuyor. Yalnızca mikro ve nano plastik denilen küçük küçük ve çok küçük parçalara ayrılıyor.
Bu mikro ve nano plastikler, küresel ölçekte, en çok kirletici olarak biliniyor. Tükettiğimiz gıdalar, içtiğimiz su, soluduğumuz hava, mikro ve nano plastik kirliliği içermektedir.Böyle olunca bunu yiyoruz, içiyoruz, soluyoruz.
Bunlardan kurtulmanın birinci yolu, üretiminin, tüketiminin, ihracatının, ithalatının yasaklanmasıdır.
Kullanılıp atılan plastiklerin yerine, seçenek olarak;yeniden kullanılabilir/doldurulabilir,sağlıklı ambalaj seçenekleri üretimi doğru ve kalıcı bir çözümdür.
Tükenmeden Tüketmeniz ve Daha Temiz Bir Çevrede
Yaşamanız Dileğiyle
Orhan KESKİNSOY -THD Datça Şube Başkanı
Okunma Sayısı: 7004
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.