DOKSAN YIL DİLE KOLAY
03 Kasım 2022, Perşembe 17:43Bu gün sizlere Datça'mızı yazmaya çalışacağım. Nereden çıktı bu konu demeyiniz.
Datça ne zaman ilçe olmuştur diye hiç düşündünüz mü? Yani kısaca ilçemizin doğum günü ne zamandır derseniz, 04.12.1933 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı (Baş Vekalet Kararnamesi) ne ulaşmanız gerekli. Dile kolay ,Rahmetli Atatürk Cumhurbaşkanı , Başbakan İsmet İnönü ve diğer Bakanların imzalarının bulunduğu bir Kararname ile DATÇA ismi ile taçlandırılmış olan ilçemiz 04.12.2022 tarihinde 89 yılını doldurup 90'cı yılına girecek. Dile kolay ömrümüz yeterse 10 yıl sonra yüzüncü yılına girecek bir ilçe .Belediye teşkilatının hangi tarihten itibaren hizmet vermeye başladığını bilmiyorum. İlçemizde doğmuş doksan yaşında kaç kişi var acaba. Enteresan değil mi, kimler geldi, kimler geçti. Bu arada ikinci dünya savaşında bombalanan bir ilçe. (Bu konudaki bilgi ve belgeler Sevgili dostum Av. Yusuf Ziya ÖZALP' de) Bölük pörçük de olsa, bu sürenin anıları kayıtlara geçti.
İlçe merkezinin Reşadiye Mahallemizde 1950'li yıllara kadar bulunmuş olmasının izlerini halen gözlemliyoruz. Bir küskünlük kırgınlık var gibi sanki. Bu
durum, son yıllarda biraz değişmeye başlamış ise de bu sanki ilçemizin bir varoşu gibi. İskele mahallesine taşınmış olan bazı kamu birimlerinin bu mahallemize taşınması halinde, burası canlanabilir belki.Zaten bu yapılaşma çılgınlığının devam etmesi halinde, her üç mahalle birleşme halinde.
Ben ,ülkemizde pek çok yerleşim yerinin bir özel gününün bulunduğu düşüncesi ile, bu tarihin ( 04.12.1933) anma günü olarak hatırlanmasını çeşitli zamanlarda yazdım söyledim. Hatta Belediye Başkanlarının hayatta olanlarının da katılabileceği bir toplantı düzenlenmesinin, hayatta olmayanlarının en yakın varislerinde iştiraklerinin sağlanmasının bir vefa örneği olabileceğini düşünüyorum. Bu konuya Başkan Sayın Gürsel Uçar' ın sıcak bakacağını ümit ediyorum. Bu tarihin kış mevsimine denk gelmesi sebebi ile bir AĞAÇLANDIRMA BAYRAMI şeklinde zenginleştirilmesi GÜZEL OLMAZ MI? Böyle bir etkinliğin yanan ormanlarımızın tekrar kazanılmasına vesile olmaz mı.?
Güzel Datça'mızın sorumsuz konukları olarak hepinize sesleniyorum: Yanan ormanlar, açılan makilik araziler BAL ARILARININ doğal beslenme alanları . Buna son yıllarda BETON DİKME sevdamızı da eklersek, sanki tüm Datça'mızın tapusu bizim. Diğer canlılara yaşam hakkı yok, her şey bizim olsun. Bu doyumsuzluk nereye kadar.
LÜTFEN:
Bu yıl bari ilçemizin orman alanlarının genişlemesine somut gayret verelim. Hani neredesiniz Datça'mızın sevenleri , güç birlikcileri, sorumluları.
Sağlıcakla...
Okunma Sayısı: 560
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.