DOĞRU ANLAMAK- DOĞRU YAŞAM ÖLÇEKLERİ(25)
29 Temmuz 2024, Pazartesi 17:221. Hiç yenik düşmediğini iddia edenlere dikkat edin. Hayatta , hep suya sabuna dokunmayan sinmiş ve cüretsiz insanlar gibi yaşadıklarını görürsünüz. Çünkü zafer de, yenilmek de savaşçı insanların işidir.
?
2. İnsan, kendi ürkek ruhundan dolayı , korkuları ile yüzleşmekten kaçınır hayat boyu. Bunu sanki alt edebilmek için de düşünemeden ne kadar saçma olursa olsun, uçlarda, uçurumlarda yürümekten kaçınmaz. Yani korkuyu cesaretle , ciddi risk almakla yenmeye bakar.
?
3. Yıllar geçtikçe, hayatımızın tanımı karmaşık biçimden çıkıp, daha gerçekçi olmaya başlar. “Ben, isteğim dışında yaşamak zorunda kaldıklarım , değilim. Sadece tercihlerimle yaşadığım bir maceradan ibaretim. “ diyecek kadar.
?
4. Rastlantıya çok şey borçluyuz. Olmasaydı, çok şeyden habersiz yaşayıp gidecektik. Mutluluğumuzun büyük bölümünü tesadüflere borçluyuz. Tabi kimi kayıplarımızı, acılarımızı, mutsuzluğumuzu da. Tesadüf , bilemediğimiz, fark edemediğimiz, sürpriz, ansızın ortaya çıkan uzak sebeplerden ibarettir. Yani hayattımızda hiçbir şey sebepsız oluşmaz. Hepsi kader gibidir.
?
5. Müziğin gerçek etkisi ve katkısı, insanı, bir yandan müzisyenin hayalini kurcalamaya götürürken, bir yandan da duyduğu müziğin kendinde yarattığı duygularla hayallerini yoklamaya başlamasıdır.
?
6. Hayatta direnç ve yaşama enerjisi veren ögeler vardır. . Okumak, müzik dinlemek ve yolculuğa çıkarak yeni şeyler görmek. Bunlar yoksa insanın zihninde, yavaş yavaş ölmeyi seçmiş demektir.
?
7. Bu hayatta ne yaparsak yapalım. Ama unutmayalım , tercih ettiklerimiz , vazgeçtiklerimizi aratmamalı , bu seçime değmeli"
?
8. Bazen, her şeyden habersiz, mutluluğu beklemekten bıkarak havlu attığında hayata, rastlantı dediğimiz ilginç ve acayip bir olay çıkar ortaya . Benden sana ulaşır. Seni ulaştırır bana mucize gibi. Böylece, bana, kendi halinde yaşadığım sırada bu dünyada, sana çizilmiş çok daha mutlu bir maceranın var olduğunu ısrarla öğretip gösterdiği gibi.
?
9. Düşüncelerimiz aldığımız eğitimle doğru orantılıdır. İnsanlığımız da öyle. Zekamız ise bu eğitimi hızlı almamızı ve kavramamızı sağlar. Eğitim, ahlakı ve olumlu toplumsal kuralları da içeren hayat düzenlemesidir. Doğarken başlar. Bundan maksat bitirdiğimiz okullar değil kesinlikle. Sindirip özümsemedikçe hiçbir okul düşüncemizi eğitemez. Ve bir çırpıda da bitmez. İyi bir düşünce yapısı, sağlıklı, gerçekçi bir mutlu hayat , hayat boyu devam edecek bir eğitim ile gerçekleşebilir. Bu eğitim, yaşarken edindiğimiz bilgi, kültür, okuduğumuz kitap, her türlü sanat eğilimleri, hobiler, aile ve toplum ilişkilerini de kapsar. Yani , doğru ve etkili bir eğitim için ille de bir sürü, habire değiştirdiğimiz okul düzeni gerekmez. Mesele mekan değil, mesele eğitecek insan.
?
10. Doğuştan getirdiğimiz özellikler bize ayrıcalık vermez. Bizi insan yapan sadece aklımızla yaptığımız doğru tercihlerdir. Dürüst ve ahlaklı olmayı seçmek en büyük ayrıcalıktır.
Okunma Sayısı: 215
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.