DEĞERLERİMİZ (GÖRÜP / GÖRMEDİKLERİMİZ - FARKINDA OLUP OLMADIKLARIMIZ-YİTİRDİKLERİMİZ/İHMAL ETTİKLERİMİZ)
20 Nisan 2020, Pazartesi 18:52
Bu yarımadada yaşayanlarımız olarak, ne gibi değerler ile bu hayatı paylaştığımızı bir tahlil etmek istiyorum.
Konu sınırlaması yapmadan,kimseleri dışlamadan,ötekileştirmeden,suçlamadan yargılamadan ,hedef göstermeden gözlemlerimi , yıllardır bu köşeden sizlere paylaşmaya çalışıyorum.Göremediğim,farkında olamadığım,yitirdiğim ve ihmal ettiğim konu ve şahıslar mutlaka vardır. Bunun için sizlerden özür dilerim.
İlçemizin doğal havası hepimizin ve hatta tüm dünya insanlarının özlem duyduğu ,içine doya doya çıkmayı arzu ettiği bir şey. Gökovaya inşa ettiğimiz , santral ile kirlettiğimiz hava ve tahrip ettiğimiz çevremizin farkındamıyız acaba.?Gerek toplumsal ve gerekse kişisel ,gerekse kamu marifeti ile tahrip ederek,sahillerimize koylarımıza inşa ettiğimiz ,düzeltilmesi mümkün olmayacak yapıntılarla ne kazandığımızın/ne kaybettiğimizin farkındamıyız.?
Sahip olduğumuz arkeolojik alanların tahrip edilmesine, göz yumarken,doğal afetler dışında , onların yurtdışına kaçırılmasına çanak tutarken neleri kaybettiğimizi fark etmedik.?
Çarpık ,çirkin yapılaşmayı gerçekleştirirken, seçtiğimiz alanlarla ,yitirdiğimiz tarım alanları ile de,gelecek kuşakların yaşam alanlarınıda mahvettiğimizin farkındamıydık.?Diktiğimiz beton fidanlarının ,geleceğimiz için meyve vermeyen ağaçlar
olduğunu neden anlamıyoruz.?
Açtığımız sondaj kuyuları ile (arteziyen) kendimiz dışında tüm doğanın suyuna ambargo koyduğumuzu göremiyormuyuz.?
Bizlerden önceki kuşaklarımızın ,bizlere emanet ettiği ,yaşamımızı kolaylaştıran doğa dostu sosyo kültürel yapılara,neden sırtımızı döndük.?Bir su değirmeninin ,bir rüzgar değirmeninin (yarım yapıldak) göstermelik restorasyonları ile unuttuğumuz DİKEY SU DEĞİRMENLERİ ve belkide bir tane kalabilmiş DOLAP KUYULARDAN haberiniz varmıdır.?Reşadiye Mahallemizin su ihtiyecının yakın zamanlara kadar, çevreyi bozmadan ,nereden nasıl sağlanabildiğini kaçımız biliyoruz.?
Tarım ilaçlarının, gerek Bal ARISI, gerekse KUŞ popülasyonuna etkilerinin ne olduğunu,bizler ve İlçe Tarım teşkilatı fartkındamı.?
Badem üretimimiz nereye gidiyor.? Kulak veren varmı.? Öyle birkaç günlük BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ ile sorun çözüldü mü.?
Diğer farklı tarım ürünlerinin üretilmesi ,değerlendirilmesi /pazarlanması konusunda ,kamunun ve sivil toplum kuruluşlarımızın görev ve sorumlulukları ne olmalı.?
Farkındamıyız ACABA..???
SAĞLICAKLA...
Okunma Sayısı: 2324
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.