Datçayım, 91 Yaşındayım…
27 Kasım 2024, Çarşamba 12:53 Datça yarımadasındaki yerleşim yerleri olan Datça’ya antik dönemde M.Ö 13 yüzyıldan, Cumhuriyet dönemine kadar yaşayan medeniyete mensup insanlarca verilen çeşitli dillerdeki adlarını almış,91 yıl önce, Atatürk’ün imzasıyla 4 Aralık 1933 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla da Datça adı verilmiş.4 aralık gününün Datça’ya has tarihten günümüze gelenekselleşmiş yerel etkinliklerle Datça Bayramı olarak kutlanmasını öneriyorum.
Önce, Karya’lıların, M.Ö. 1100 yılından sonra da, Dorların egemenliğinde kalan yarımadanın ilçe merkezine 1 km uzaklıkta yer alan Burgaz’daki Knidos, ticari nedenlerle M.Ö.4.yüzyılda yarımadanın uç noktasına bugünkü Yazı Köy’deki yerine taşınmış. Dorlar ve Romalılar yeni Knidos’a çok sayıda tapınak yapmışlar. Geç Roma ve Erken Bizans döneminde tapınaklar yerlerini kiliselere bırakmış. Afrodit heykeliyle ünlenir ve Antik dönemin ilk turizm destinasyonu olarak da adlandırılır. Knidos şehri 70 binlere ulaşan nüfusuyla görkemli dönem yaşar, ancak Bizanslıların son dönemlerinde depremler, Arap akınları ve korsan saldırıları ile güçsüz kalır ve kent tümüyle terk edilir, yarımadanın nüfusu da binlere iner.
Tarih bounca, Knidos, Stadia, Reşadiye, Dadya, adlarını almış. Yarımada üzerindeki yerleşimler 13.yüzyıldaMenteşoğulları Beyliği, daha sonra 15.yüzyılda ise Osmanlığı İmparatorluğu sınırlarına katılarak Datça adını almış. Osmanlı Padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça Adı “Reşadiye “olarak değiştirilir. Cumhuriyet döneminde, 91 yıl önce, 4 Aralık 1933 Atatürk’ün imzasıyla tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla da ,Kastamonu’nun Daday ilçesi ilçesinin de Dadya adını taşıması ve yarımadada yaşayanların Datça adını daha önce kullanmaları nedenleriyle Dadya adı DATÇA olarak değiştirilmiş ve 1947 yılında da İlçe merkezi, Reşadiye mahallesinden bugünkü yeri olan İskele Mahallesine taşınmış.
Datçalı yazar İ. Yekta Kolcu yaptığımız sohbette, Bakanlar kurulu kararını okuyunca, Datça adının verilişinin 4 Aralık günü Bayram olarak kutlanması gerektiğinin ilçede aidiyet duygusunu artıracağı düşüncesinde fikir birliğine varıyorduk. Bu konuda bir yazı yazma görevini bana veriyordu. Ben de severek kabul ettiğimde aklıma Yazı köyünde böylesine bir coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramının 75. Yılı balosundaki gerçekleştirilen etkinlikler geliyordu.
Balo, gençlerin kurduğu saz grubunun müziği ile başlamış, Köyün genç kızları Ninelerimizin Gelinlikleri adını verdikleri bir defile, Nineler, leğenlerle tef çalarak geleneksel eğlencelerinden bir müzik ziyafeti çekmişti. Her yaştan köydekilerin dans etmesinin ardından çalan oyun havaları ile coşku zirveye çıkmıştı. <<unutulmaz bir gece olarak Datça’nın tarihine geçmişti.
Datça’da herkesi Aralık ayına yaklaştığımız günlerde, Datça Bayramı’nın 91 .yılında Datça’nın kendine has şenliği ile 4 Aralık’ta kutlamaya çağırıyorum.
Okunma Sayısı: 341
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.