LAÇİNNN
s
Muğla
17 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Datça’nın Ressamı Oğuz Tığlı’nın Resim Sergisi, Luvi Sanat Galerisi,Cape Krio Oteli ve Bir Hikaye

14 Ekim 2024, Pazartesi 00:02
Datça’nın Ressamı Oğuz Tığlı’nın Resim Sergisi, Luvi Sanat Galerisi,Cape Krio Oteli ve Bir Hikaye

Datça’nın Ressamı,  Oğuz Tığlı’ dan 30 Ağustos  2024’de Cape Krio Hotel’ Luvi sanat galerisinde Ressam İbrahim Çiftçioğlu’nun Oğuz Tığlı ve Datça’daki  sanat yaşamı konusunda  yaptığı konuşma  ile  ‘Geçmişten Geleceğe Oğuz TIĞLI Suluboya Resim’ adılı sergisi sanat severlerin ziyarete açıldı. 

Datça Ressam Oğuz Tığlı’daki gelenekselmiş resim sergisinin açılışına gittiğim Cape Krio ‘nun sadece ‘Sanatçının bir bayramı, bir düğünü’ olarak adlandırılan görkemli açılışının Bayram şenliğini yaşamak  değil, Sanat Galerisine verilen Luvi isminin ilginç hikayesini dinlemek benim için ilginç olandı. 
 İşleyici Ailesi 10 yıl önce Datça merkezden 7 km uzaklıkta kurdukları çiftlikte   bağlar, şarap üretim tesisi, satış yeri, şarap barı, konaklama imkanı da bulunan  Datça Vineyard Çiftliği ile turizme girmişler. Şarap dünyasında bilgi ve becerilerini aldığı uluslararası eğitimlerle donamış ailenin oğlu Yalım İşleyici çiftliğin yönetimine geçerken, Datça merkezde açtıkları butik otel, Cape Krio Hotel’in yönetimini de, İsviçre ve İngiltere’de turizm eğitimi alan  ailenin kızı Simin  İşleyici üstlenmiş.
 İşleyici ailesi, kültüre, sanata, tarihe duyduğu ilgiyi, Datça’ya ve yaşam konforuna duyduğu saygıyı yaşama geçirdikleri projelere de yansıtmak istemişler, sanatçıların eserlerini sergileyebilecekleri bir Sanat Galerisini  Salonu  Cape Krio Hotel bünyesinde açmışlar. 
Sanat galerisindeki Oğuz Tığlı’nın  sergisinin açılışında Otel müdiresi melehat Keskin beni otel sahibi Hasan İşleyici ile tanıştırınca, otelde bir  Sanat galerisi açılması ve neden  Luvi ismi verildiğini soruyorum.  ‘Datça senelerce sanata ve sanatçılara ev sahipliği yapmıştır. Bizler de Cape Krio olarak bir Sanat  galerisi açarak değerli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapabilmeyi ve eserleri nezih bir ortamda sanatseverlerle buluşturmayı amaçladık .Adını “Bir Luvi’nin Ölümü” kitabı ile bu gizemli Işık anlamına gelen LUVİ imparatorluğunu  bana  tanıtan  da değerli dostum Cihan Uğurlu’nun  anısına verdik. Kendisi  maalesef otelin açılışına gelemedi. Özlemle anıyorum , ışıklarda kalsın’ diyordu.
Tarihte , Luviler,MÖ 2300’lerde başlayıp MÖ 1400 lere kadar yaşamış, Selçuk’tan başlayıp Antakya’ya kadar uzanan kıyıları ve tüm İç Anadolu’yu içine alan bir medeniyet kurmuşlar. Kendi dilleri, yazıları var. Çok tanrılı dinleri, tapınakları var. Luvi kendi dillerinde ışık insanı anlamına geliyor. Sonraki dönemlerde Hitit İmparatorluğunun gölgesinde kalarak tarih sahnesinden kaybolmuşlar.
Datça liman manzaralı Luvi Sanat galerisine bulunduğu  terasında bir araya gelen sanatseverlere verilen kokteyl ile sergisi açılan Oğuz Tığlı  1937 yılında doğmuş. Köy Enstitüleri'nde geçici başöğretmen olarak çalışan babasının köy köy dolaşması nedeniyle, çocukluğu annesiyle dedesinin yanında Eğridir’de  geçmiş .İlkokula orada başlamış. Doğayı da Eğirdir’de tanımış. Resme adım atmış, ama babası  onu, Ankara’da akademide okuyan birinin yanına özel resim kursuna göndermesiyle ilerleme kaydetmiş. Liseden sonra  çalışma hayatına, matbaacılık, reklamcılık ve fotoğrafçılık yaparak  atılmış, önceleri, yağlı boya çalışsa da reklamcılık çalışmaları sırasında  suluboya tanışmış , yağlı boya resmi bırakmış.
 İlk Datça’ya gelişi, İstanbul’da çalışırken bir arkadaşıyla, Marmaris’ten  1960 yılında yürüyerek olmuş. 1993 yılında da Datça’ya yerleşmiş. Resim çalışmalarında doğayı ve onun güzelliklerini yansıtan, bunu da Datça’nın zengin doğasında bulan Tığlı, ilk kişisel sergisini 1991 yılında İstanbul, Kadıköy Dadyadost Sanat evinde açan usta; Almanya’nın Bremen, Ankara, İstanbul, Antalya'da da kişisel sergiler açıp, karma sergilere katılsa da, sergilerinin çoğunu Datça’da açmış
 Rahatsızlığı nedeniyle sergisinin açılışına, bayramına katılamayan gönderdiğimiz fotoğraf ve videolarla yetinen Oğuz Tığlı, "İnsan suyun ve boyanın akışına kendini kaptırır gider. Diyelim ki yanlış rengi vurdun, gitti bütün çalışma. Yeni bir kağıt çekersin, baştan başlarsın. Ama renkler çoğaldıkça insan çok mutlu hisseder kendini" dediği, sulu boya  ressamlık yaşamını Datça’daki  evinde sürdürüyor.
Sergiyi gezenlerin yüzlerinden ,  Sanatçı Oğuz Tığlı’nın da  Datça sanatına bir IŞIK olduğu konusunda   görüş birliği içinde oldukları okunuyordu. 


 


Okunma Sayısı: 181

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.