DATÇA’NIN KÖKLERİ
11 Ağustos 2022, Perşembe 14:27Tarih yazmıyoruz..Geçmişle gelecek arasında köprüler kurmaya çalışıyoruz. Anlattıklarımın ve anlatacaklarımın bilimsel değeri yoktur. Olsa olsa "Sözlü - yerel tarih" denilebilir..
Köklerimizi dilimizin döndüğü aklımızın erdiği kadarıyla anlatmaya devam edeceğiz..
Şimdi de biraz nüfusumuzun neredeyse 4/3.nü teşkil eden yörüklerimizden söz edelim.. Yörük " yürüyen " "Göçebe " anlamlarına falan geliyor..
Aslı "Y ü r ü k " müş.. Hani "yürük at" falan deriz..
Datçamızda yörük karakteri ,gelenek ve yaşam tarzı 1970'li yıllara kadar köylerimizde kısmen devam ediyordu.. Dağlarımız, bayırlarımız keçi sürüleri ile kaplıydı.. Özellikle Kızlan, Emecik, Karaköy, Hızırşah ve kısmen Mesudiye, Sındı gibi köylerimizde.. Keçi göçebeliğin koyun yerleşikliğin simgesi gibi bir şeydi..
Bu konuda ,Datça'ya yerleştirilen Türkmen boyları, yörükler konusunda zengin kaynaklar, kayıt ve belgeler var..
Mesela Prof Dr. Faruk Sümer Oğuzlar (Türkmenler) isimli yapıtında Datça'ya yerleştirilen oğuz boylarından A L A Y U N D L U ve Y İ V A Türkmen aşiretlerinden söz ediyor..
Hadi bir alıntı yapalım..
"....16'ncı yüzyılın ortalarında 100 haneden fazla Ala - Yuntlu oymağı Muğla'nın D A D Y A ,Balat'ın Bayındır.... köylerine yerleştirilmiştir.."*
Bu örnekleri uzatmak mümkün.. Dedik yaa.. Tarih yazmıyoruz..
Hadi yine yırttık.. Alayuntlu ve Yıva kelimeleri anlam olarak ta güzel..
A l a - Y u n t l u : "Kısrakları ala, hayvanları iyi.. besili " anlamına geliyormuş.,.
Y i v a : Derecesi üstün..kaliteli" gibi bir şey..
Yıllar önce Kızlan köyünün yaşlıları ile yaptığım bir sohbette anlatmışlardı..
".. Atalarımız önce İstanbul'a yakın bir yerlere yerleştirilmişler. Oralarda tek durmamışlar. Bu taraflara sürülmüşler.. Aşiretimiz önce Ula-Gökova - Akyaka taraflarına getirilmiş..Burada üçe taksim edilmiş..Bir kısmı...Köyceğiz taraflarına ...." (sürecek)
*Kaynak :
Oğuzlar-Türkmenler
Prof Dr. Faruk Sümer
Okunma Sayısı: 2419
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.