DATÇALI EŞŞEKLERLE RÖPORTAJ (11)
13 Eylül 2022, Salı 11:29Foto : Datçalı özgür ve özgün ruhlu eşşeklerin başı ile yıllar sonra L i n d o s koyunda yine tesadüfen karşılaştık. Lindos' ta yaşayan müteveffa kardeşinin çocuklarını ziyarete gelmiş. Eskileri yad edip hasret giderdik. Gözlerimizle konuşup sohbet ettik..
Eşşeklerle yıllar önce alavaradaki ibretlik maceramızı anlatmaya devam edelim. İnsanların ve eşşeklerin kulağına küpe olsun..
En nihayet yabanıl eşşeklerimizin güvenini kazanmıştım..Madem evcil atalarını tanıyordum. onlara acılı geçmişlerini anlatmalıydım..
Zaten merak içindeydiler.
--Hadi bize geçmişimizi anlat..Bizler kimlerin torunlarıyız.? Merak içindeyiz diye yalvarıyorlardı..
1960'lı yıllarda çocukluk ve buluğ çağını yaşamış , on bir yaşından otuz yaşına kadar okul , Avukatlık stajı, askerlik falan derken Datça hasreti ile yanıp tutuşmuş, Muğla-İstanbul-İzmir-Datça dörtgeninde mekik dokumuş memleket aşığı biri olarak yabanıl eşşeklerimize geçmişin Datça yaşamını, atalarını anlatmayı üzerime farz bildim ve başladım anlatmaya..
Tabii ki.. efkarımı da katarak...
--Ahh. eşşeoğlu eşşekler ah.."Yaşadığın müddetçe çok şeyler göreceksin" derler..
Neler gördüm geçirdim neler..
--Çocukluğumun Datça'sı için "Batının Hakkari'si sürgün yeri" derlerdi..Ne yol vardı.. Ne iz..
Dünya ile ilişkimiz 15 günde bir Datça iskelesi açıklarına demir atan bir vapur ve iki günde bir Datça-Marmaris arasında gidip gelen ,Marmaris'e 5-6 saatte ulaşan uzun burunlu " P o s t a " dediğimiz külüstür bir otobüstü..
Datça içi, köyler arası ulaşım aracımız atalarınız eşşekler ve zenginlerin beslediği atlardı..Her evin damında ,kapısında , bağında ,bağçasında(bahçe) mutlaka bir eşşek vardı..Hayvanlarla iç içe yaşar, onlarla kalkar onlarla yatardık..
Etrafımız yılan, çiyan, gelincik, kuş, tilki, çakal , tavşan ,kaplumbağa, (tosbağa) , kurbağa, arı, sinek börtü böcek kaynıyordu..
Ve onlarla dahi ilişki içindeydik..Neredeyse her evin bir kara yılanı vardı..Her evin kapısında bir kafes ve kafes içinde beslediğimiz kekliklerimiz vardı..Kekliklere çekirge, kurt vs. bulup beslemek biz çocukların göreviydi..
Yabanıl hayvanlarla dahi derin bir muhabbetimiz, duygusal bağlarımız vardı..
Öküzlerle, ineklerle, koyunlarla, keçilerle, kedilerle, köpeklerle ,atlarla eşeklerle iç içe yaşardık..Onlar da aile ferdiydi..Ve aile içinde biz çocuklar da dahil insan-hayvan cinsinden her ferdin ayrı ayrı görevleri vardı..
Velhasıl ..
Karşılıklı yardımlaşmaya , dayanışmaya dayalı k o m ü n a l bir yaşamdı bizimkisi..
Eşşekler kulak kesilmiş ,dikkatle dinliyorlardı.
--O l - s a l t a n a t ı n - ş i m d i - y e l l e r - e s e r - y e r i n d e..
deyince yaygarayı koyuverdiler.. Ağlaşmaya başladılar.. Özellikle yaşlı eşşeklerin o güzelim gözlerinden inci tanesi gibi yaşlar süzülüyordu..(sürecek)
Okunma Sayısı: 2130
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.