DATÇALI DEFNEMİZİN ÖYKÜSÜ (1)
04 Aralık 2024, Çarşamba 10:41
Bu, buram buram Datça kokan mitolojik bitkimizin derin ve oldukça hazin öyküsüne nerelerden başlamalı, bilmem ki... En iyisi, ısrarla ve inatla Daphne - defne ağacının ana vatanının Datça Yarımadası olduğunu eserlerinde vurgulayıp duran Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir'den başlamak.
"... Zaten defnenin asıl yurdu K n i d o s'tur.
Oradan dünyaya yayılmıştır."
"Her ne kadar bronzdan da olsa, dünyanın her köşesinde şapkaların altlarını süsleyen çelenkler, zavallı K n i d o s'un özgürlük defneleridir."
Her ne kadar kadrini, kıymetini bilmediğimiz, şifa deposu bu bahtsız bitkimizin ana vatanının Hatay-Antakya tarafları olduğu iddia edilse de, Halikarnas Balıkçısı, defnenin asıl yurdunun, ana vatanının Datça Yarımadası olduğunu ve bu efsanevi, ölümsüzlük simgesi bitkinin, insanları baştan çıkartan, kendinden geçirten, hidayete erdiren, tanrılara yaklaştıran en mistik kokularının Datça topraklarında oluştuğunu ve Datçalıların esrik ve özgür tabiatlarını, ruhlarını bu baştan çıkarıcı bitkiye borçlu olduklarını söylüyor.
Ben de Halikarnas Balıkçısı'nın yalancısıyım...
Mevzu çok derin... Çookkk...
Bakalım, iffet (Daphne) ve şehvet (Apollon) arasında mekik dokuyan bu mitolojik değerimizi anlatmayı, hem de Datçalıca anlatmayı becerebilecek miyim?
*Kaynak: Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek - Halikarnas Balıkçısı
(Sürecek)
01.12.2024
Y. Ziya Özalp
Okunma Sayısı: 154
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.