DATÇA'DA SAĞLIKLI VE UZUN YAŞAM (5 )
23 Kasım 2023, Perşembe 16:43Foto: Datça-Yazı köyümüzün sağlıklı, huzurlu 90 kusurluk genç kızları. İsviçre'deki doktorun üzerine parmak bastığı ve karıştırdığı kara kaplı tıp kitaplarda adı geçen Kızlan tekiri kilisesi, Rumca adıyla
Panayia -Tekiriani kilisesi gerçekten enteresan bir yerdedir. Bir tarafta Rumların Dorya körfezi, bizim Hisarönü körfezi dediğimiz körfez. Öbür tarafta Kerme (Keremos) körfezi ayaklarınızın altında serilidir Ve etrafında şifalı sular kaynar.
Kilise, çiftlik evi harabesi oradaki şifalı suların beslediği kırık dökük genişçe havuz boynu bükük, dişleri dökük. yerli yerinde durmaktadır.
Yolande meraklanıp, İsviçreli doktora sorar.
"Kara kaplı tıp kitabında sözü edilen Datça-Kızlan tekirindeki şifalı balçık çamurun faydası, hikmeti nedir.
Doktorun dili çözülür. Anlatır da anlatır.
Aradan yıllar geçti artık siz benim yaşlılığıma ve cehaletime verin. Hatırladığım ve dilimin döndüğü kadar aktarmaya çalışayım.
Kızlan tekiri kilisesinin sırtını dayadığı, Kızlan köyünün arkasındaki dağlık arazi, tektonik ve volkanik bir takım jeolojik olaylar sonucu oluşmuş. Bunlara serpan dil kayaç mı ne deniyormuş. Bu tür oluşumlar mineral ve bir takım madenler deposuymuş. Oralardan süzülen sular bu nedenle şifa kaynağıymış. Vs. Çocukluğumda Ziya (Fatma) ninem, o çiftliğin sahibi Kızlan ağasının hanımından rica eder, tenekeler içinde gönderilen balçık çamuru ayaklarına bir güzel sürer, romatizmalarına iyi geldiğini söylerdi.
Rahmetli Fatma nineme niçin "Ziya nine" dendiğini sormayın. Eskiden kocasını erken yaşta öbür tarafa gönderen kadınlar kocalarının adı ile anılırdı.
"Ziya Nine,'' "Zühtü garısı," "Erecep nine" (Yaka-Ayşe Ceylan) gibi. feministler alınmasın. Bunlar Sultan Hamit döneminden kalma ninelerimizdi.
"Koca karı ilacı" deyip geçmeyelim. Modern tıp oralara doğru yöneldi.
Velhasıl Yürü Allah yürü Kızlan tekiri kilisesine ulaştık. Ara Allah ara. Bir kayanın çukurunda bu balçık mili şifalı çamuru bulduk.
Ama... Aması var işte... Çamur kurumuş, çatlamıştı.
1970li yıllarda Datça da yağmurlar azalmış, sular çekilmiş, yaz-kış akan birçok dere kurumuş, kaynakların suyu çekilmişti. Şifalı çamurumuzda bundan nasibini almıştı.
Dargın argın. Karaköy sahiline giden antik patika yola koyulduk. Dünyayı bu hale getirenlere ver yansın ettik.
Karaköy Camping' te buzlu rakımızı yudumlayıp yorgunluk attık.
İşte böyle. Palavra attığımı sanmayın. 40 yıllık Datçalı Yolande sağ.. diğerleri de.
Datça'da sağlıklı ve uzun yaşamla ilgili anlatacağımız daha çok şeyler, yerler ve anılar var...
Datça'mız bir hazine sandığı.
Maalesef bizlerde.
Hazine sandığı üzerinde oturan dilencileriz.
Okunma Sayısı: 320
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.