DATÇA MARKA ŞEHİR OLABİLİR
13 Nisan 2015, Pazartesi 10:51Ülkemizde marka şehirler alanında, alanında önemli bir yere sahip Muhterem İlgüner, konuyla ilgili çalışmaları hakkında özet olarak, ” Türkiye'nin sürdürülebilir refah ve itibarı için değerli markalara ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Hem üretim hem de eğitimli insan gücüne sahip, doğal zenginlikler ve kültürel miras açısından şanslı Türkiye'nin “aynılar” ve “kopyalar” ile bu başarıyı elde edemeyeceğini görüyoruz.
Değerli markaların ancak, yaratıcı ve yenilikçi pazarlama stratejileri sonucunda elde edilecek bir ödül olduğunu savunuyoruz. ” diyor. İlgüner'in kurucusu ve yöneticisi olduğu BRANDASSIST adlı kuruluşun geçmiş yıllarda ülkemize davet ettiği ve dünyaca isim yapmış Christer ASPLUND yaptığı açıklamada “Türkiye'yi değil, kentleri marka yapın.” önerisi dikkat çekiciydi. Yetkililer bu bağlamda,”Her vilayete bir fonksiyon yükleyerek marka kentler oluşturacaklarını, turizm çekim merkezlerini arttırmak için diğer bakanlıklarla da eşgüdüm oluşturacaklarını açıklarken, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya,Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ,Trabzon , Aydın ve Muğla'yı öncelikli “iller” olarak belirlenmişti. Hatta zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ;”Aydın ve Muğla bölgesi hamleye geçecek” sözleriyle ilimiz ve ilçelerimizle ilgili olarak yapılacakların sinyalini de vermişti.
İller adıyla markalaşma çalışmaları başlatılmış olsa da günümüzde, ilçeler de “sakin şehir”, “yavaş şehir”, “marka kent” unvanını almaya başlamıştır.”Datça Marka Kent” olabilir. İlk adım atılmıştır. En uzun mesafeler de ilk adımla başlar. Turizm kenti olma yolunda ilerleyen Datça için, doğru zamanda doğru kararlar almakla birlikte, yanlış kararlara karşı durmak da bir görevdir. Öncelikle, Datçalılar olarak sahip olduğumuz değerlerin farkına varmalıyız. Bu bağlamda bir an önce en küçüğünden, en büyüğüne turizme sunulacak değerlerimizin envanteri çıkarılmalıdır. Neler sahip olduğumuzu bilirsek, geleceği yapılandırmayı o denli kolay başarırız. Tarihsel ve kültürel varlıklarının dokümantasyonu, turistik coğrafyası, iklim haritası ve 24 saat/12 ay hizmet şekillendirilmesi ortaya çıkarılmalıdır.
Datça turizmini gelecek on yıllara taşırken “ eko turizm”, sağlık turizmi”, “kongre turizmi” ve “spor kampları” gibi olgular mutlaka değerlendirilmelidir. Çevrede kaynaklarını bilinçsizce tüketmiş, şimdi ise yaratılan kirliliği yok etme çabası içinde olan “Bodrum, Kuşadası, Çeşme, Didim” den farklı olarak henüz, onlar kadar kaynaklarını tüketmemiş olmak “Datça”mız için bir şans olarak değerlendirilmeli ve buna göre eylem planları hazırlanmalıdır. Bence işe, ivedilikle kent içindeki harabeye dönüşmüş yapıların ıslah çalışmalarıyla başlanmalıdır.
Kent estetiği açısından, Kentin merkezinde yapılaşma da “Datça evleri ruhu canlandırılmalı ve ardışık yapılar birbirlerine uyumlu bir şekilde planlanmalıdır. Bu görsel kirliliği de engellemiş olacaktır.“Şehir Marka stratejileri” oluşturularak yatırımın çekici hale getirilebileceğine işaret eden Christer ASPLUND, öncelikli olarak kente hangi grubu çekmeyi istediğine karar vermesi gerektiğini belirtiyor. Şehirlerin 3 farklı öncelik grubunun olabileceğini söyleyen ASPLUND, bunları, “YATIRIMCI İŞ ADAMLARI”, TURİST ve ZİYARETÇİLER” ve üniversiteler, nitelikli nüfus ve işgücü olarak tanımlanacak olan “ENTELEKTÜEL GRUP” olarak tanımlıyor.
Stratejiler de seçilen gruba göre oluşturulmalıdır. Strateji oluşturma süreci de dört aşamadan oluşturulmalıdır diyen “ASPLUND”, şöyle sıralıyor; 1-Strateji oluşturma sürecinde o şehir veya kasabadaki kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerekiyor. Her iki sektördeki kilit aktörlerle kapsamlı görüşmeler yapılması gerekiyor. 2-Kentin tarihi ve tarihteki yeri iyi incelenip, ona uygun bir strateji belirlenmeli. 3-İlk iki aşamadaki sonuçlar doğrultursunda kentin beklentileri ve tarihi özellikleri dikkate alınarak hedef grup belirlenmeli. 4-Buna uygun bir imaj oluşturulmalı ve bu imajla örtüşecek ikonlar bir arada kullanılmalı. Asla gerçekleştirilemeyecek bir imaj yaratılmamalı. Eğer” Cennet Kenti” vaat ediyorsanız bunu gerçekten vermelisiniz.
Okunma Sayısı: 3153
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.