DATÇA MARKA ŞEHİR OLABİLİR
07 Nisan 2015, Salı 10:49 Yılın ilk günlerinde “Datça Belediye Marka Şehir Olma Yolunda Kurumsal Kimliğine Kavuşuyor” adlı proje sözleşmesi imzalandı. Denize atılan taşın ilk halkasıydı bu. Şimdi bu halkaların kıyıya ulaşması için, yerel ve merkezi yönetimin, ilgili kurumların üzerine düşeni yapması ve gerekenlerin hızla yerine getirilmesi zamanıdır. Saptanan hedeflerin, stratejilerin toplumla paylaşılarak bir bütünlük sağlanması ve kısa, orta, uzun vadede yaşama geçirilecek eylemlerin önceliklerinin saptanarak herkesin üzerine düşeni yapma gayreti içerisinde olması yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Konuyla ilgili olarak geniş kesimlerin katılımıyla bir AR-GE, değerlendirme ve yürütme kurulu oluşturulabilir. Konuya duyarlı olanların ve bu konuda sözü olanların düşünceleri dinlenmeli ve katkı sunulmasına olanak sağlanmalıdır.
İki binli yıllara girerken , 1999 yılı ortalarında zamanın Kültür Bakanlığınca hazırlanan “TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ (2023) planlamasının kabul kararı resmi gazetede yayınlandıktan sonra dünyanın en popüler sektörü konumuna gelen turizmle ilgili olarak ülkemizde geniş kapsamlı ve ayrıntılı bir yol haritası çizildi. Bildiğiniz gibi,ülkemiz; ortaya çıkarılmayı bekleyen ve yeterince tanıtımı yapılmamış turizm kaynakları ile dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Turizm olgusunu fark etmekte oldukça geç kalan Türkiye, ilk yıllarda turizm planlamalarını yabancı uzmanlara yaptırmış bunlardan da yeterince sonuç alamamıştır. 70'li yılların başlarında “Fiziksel Planlama Grubu” oluşturularak, bakanlık bünyesinde başlatılan çalışmalar da bölgesel ölçekte kalmıştır.
Günümüzde turizm konusunu kısaca irdelemek gerekirse;
* Bu gün dünyadaki yıllık turist sayısının bir milyara yaklaştığını göz önüne alacak olursak tutarlı projeler ve stratejilerle ülkemizi, yetmiş milyon turist ağırlayan ülke konumuna getirmemiz mümkün olabilecektir.
* Turizm gelişim bölgeleri yeniden planlanarak turizm gelişim koridorları oluşturulabilir.
* Kaynakların doğru kullanımı ile bugün ve gelecekte insanların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflerken, gelişmelerin sürdürülebilir olmasına dikkat edilmelidir.
* Gelişen ve değişen istemlerin göz önünde bulundurulacak yeni ürünler yaratılmasına açık olunmalıdır.
Belediyemizce hazırlanacak eylem planı, Datça'nın geleceğini gaile edinen herkes tarafından incelenmeli, yaratılacak tartışma platformlarında tartışılmalıdır. Konuyla ilgili olarak Sivil Toplum Kuruluşlarından, meslek odalarından ve üniversitelerden de yardım alınmalıdır. Gerekirse yakın bir zamanda önceliklerin ve yol haritasının belirlenmesi adına “DATÇA TURİZM ve ÇEVRE KURULTAYI” düzenlenmelidir. Geç kalmadan ve gelecekte çocuklarımıza “keşkeler bırakmamak” adına “geleceğimize sahip çıkmak” adına bu bir zorunluluktur. Datça Marka Kent olabilir. (Devam Edecek)
Okunma Sayısı: 5047
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.