CUMALI MAHALLESİ'NDEKİ RESTORASYON BEN YAPTIM OLDU! DEYİNCE BÖYLE OLUYOR İŞTE
17 Haziran 2022, Cuma 12:42Sosyal medya paylaşımları olmasaydı duymayacaktım.
Hemen belirteyim; ucubenin kralı olmuş…
Bana da yaz dediler birkaç cümle…
Ben de , dilim döndüğünce yazıyorum…
Öncelikle şunu öğrenmek istiyorum; burası gerçekten bir cami miymiş, yoksa kilise miymiş? Restore ve rölöve yapılırken bunlara dikkat edilir.
Örneğin kilisede müzik vardır. Camide minber…
Neyse biz asıl konuya dönelim…
Tüm bu düzeltmeler 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na dayanılarak yapılır. Hatta Kültür Bakanlığı böyle restorasyonlara fonlarından para bile aktarır(dı) Buna da bir yardım yapılmış mı bilmiyorum.
Bugün(12.06.2022) yine sosyal medyada, Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan bir açıklama geldi. Onlar bu projenin ödül aldığını, yaptıklarının doğru olduğunu anlatıyorlarken; BŞB başkanı Osman Gürün halktan özür diledi. Tabii çelişki!
Ne projeler gördüm öyle ödül almış! Ama proje icra durumuna geçince, proje dışı neler oluyor neler…
Şimdi yetkili ve etkili kişilere soruyorum, buranın restoresi yapılırken, önceden bir rölöve çalışması yapılmış mıdır?
Rölöve, Bir yapının, eserin iç ve dış tüm ayrıntılarını ele alır.
Rölöveden sonra ise restorasyon projeleri yapılır.
İnanmıyorsanız gidin sorun Muğla Rölöve genel Müdürlüğüne(bildiğim kadarıyla Muğla Rölöve Müdürü Hafize Bilge Özyer'dir)
Restore, Fransızca Restaurant-Restoran(Lokanta) sözcüğünden gelir. Restoran , yemek yenilen yerdir. İnsanlar, yemek yediklerinde yenilenir. Restorasyon da, "..aslına uygun biçimde onarma, yenileme " demektir.
Size şu rölöve için bir örnek vermek istiyorum;
Şu anda Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu binasında epey bir emeğim vardır. Eski bir Ermeni binasıdır.Konak olarak kullanıldığı söylenirdi. Zamanımda(1993-1994) rölövesi ve restoranı yapılmıştır. Ahşap ve taş ağırlıklı bir binadır. Binanın kontrolünü, Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü yapıyordu. Rölöve müdürü de (eğer hala hayattaysa mutlu yıllar, hayatta değilse rahmet diliyorum) Tülin Onur'du. Çok titiz, ayrıntıcı biriydi. Mimarlarına,mühendislerine öğle yemeğinde valiye giderken, sarımsaklı, soğanlı yemek yedirmezdi!
Binanın döşeme ve tavanlarını yapmak için kereste arandı bulunamadı. Çünkü tüm keresteler 3 metre uzunluğundaydı. Döşeme ve özellikle tavanlar, 5-6 metre uzunluğundaydı. Aslına uygun yapılması için bu uzunlukta kereste arandı, bulunamayınca Bartın iline gidilip, orada 6 metre boyunda ağaçları fırınlattırıp, yeniden tahta biçtirilip getirildi.Onunla da kalınmadı. Bazı dış duvar taşları çatlak, kırık, eksikti. Bunlar için, benzer taşlardan un yapılıp, taşlar onarıldı… Bunu şu nedenle yazdım. Rölöve projeleri yapılmadan, yapılan tüm restorasyonlar ya yanlış , ya da noksan yapılıyor.
Cumalı'daki binayı ne önce ne de sonra görmedim. Ama öncesinde, duvarda bir mum yakacak yer varsa, oraya yapılmalı. Bir tek basamak atlanmamalı. Daha çok yazılabilir. Günün birinde, adamın biri elinde bir fotoğrafla çıkar gelir bir firenk diyarlının biri, mahçup olursunuz!
Sayın BŞB başkanı özür dilemek yerine, bu işle ilgili kim varsa çağırıp, bir brifing almalıdır. Eğer bir ihmal varsa,yapanları bir dakika yanında tutmamalıdır.
Bakalım nasıl düzelecek? Biz de merak ediyoruz…
Okunma Sayısı: 7216
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.