CAYMA BEDELİ NEDİR? NE ZAMAN NİYE, NASIL ALINIR?
07 Temmuz 2020, Salı 12:38Son zamanlarda, GSM şirketleri gibi satıcı ve sağlayıcılar tarafından CAYMA BEDELİ diye bir bedel talep edilmektedir.
Bir GSM şirketinden hizmet alıyorsunuz,(abone oluyorsunuz) hizmetini beğenmiyorsunuz. Caymak istiyorsunuz, karşınıza şirket CAYMA BEDELİ adı altında bir bedel koyuyor. Böyle bir bedel yoktur. Sizden bunu alamazlar. Tabii bunu derken, hiç mi cayma bedeli yok diyebilirsiniz…Var. İşte bunu anlatmak istiyorum.
Abonelikler bizim ülkemizde genellikle taahhütlü olarak yapılmaktadır. Ben de bunu anlatacağım:
“Tüketici,belirsiz,süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. …”(Abonelik Sözleşmeleri Md: 52/4)
Ancak, burada açıklamaya gerek var. Bizim ülkemizde, Abonelik sözleşmeleri genel olarak bağlı sözleşme olarak ya
pılıyor. Yani 12 ay 24 ay gibi(Artık 24 aylık sözleşme yapılamıyor. Siz de bununla karşılaşırsanız sakın yapmayın. ) Satıcı ya da sağlayıcı size şunu diyor:
Mal'ın veya hizmetin değeri 100 TL'dir. Ancak 12 ay kalacağına söz verirsen, sana 50 TL olur…gibi.
Şimdi tüketici olarak size düşen, bir kere böyle bir sözleşme yaparsanız, aldığınız mal veya hizmetin peşin fiyatını mutlaka sorun. Size bildirmek zorundalar. Ayrıntılı fatura isteyin. Faturada bu indirimler görülecektir.
Peki 12 ay dolmadan, ya da hizmeti aldım, baktım noksanlık var. Hiç kullanmadan iade etmek istiyorum.
1-Bu sözleşmelere biz Mesafeli Sözleşme diyoruz. Mesafeli sözleşmelerde bir ayıp aranmıyor. Malı veya hizmeti 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin. İade edebilirsiniz.
2-Peki 2 ay veya 4 ay hizmet aldım. O zaman caymak istiyorum. Ne yapaca
ğım?“Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır….”(Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği, madde: 16/1)
2 ay sonra caymışsanız, size her ay 50 TL lık bir bedel indirimi yapmışlardı. 50x2=100 TL cayma bedeli vereceksiniz
Eğer 4 ay sonra caymışsanız, 4x50=200 TL verip çıkacaksınız. Dedikleri gibi 700 ver, 800 ver olmaz. Sakın ödemeyin.
Peki 10 ay sonra cayarsam da aynı mı olacak. Orada da tüketiciye bir avantaj sunuyor yasa:
“…Ancak tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur….(Abonelik sözleşmeleri Yön. Md: 16/1)
Yine örneğimize dönelim. 10 ay boyunca size 10x50=500 TL indirim yapılmış. Siz de son iki ay kalımı cayma hakkınızı kullanacaksınız. O zaman ödeyeceğiz bedel indirimsiz 100x2 ay=200 TL olacaktır.
Sizleri sıkıştırabilirler. Peşin fiyatı mutlaka biliniz. Ona göre bedel indirimini hesap edip, bunu ödeyip çıkınız.
Hiç hizmet almamışsanız, bir kuruş ödemeyiniz.
Okunma Sayısı: 4300
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.