BU TOP NEDEN PATLAMAZ ?
20 Mayıs 2019, Pazartesi 19:19Ramazan ayında “nefs,oruç,ibadet,Salih ameller…” gibi birçok konuda yazmayı düşünüp bazı kaynaklara dönerek oralardaki mevzuları anlamaya azmetmiştim. Ancak Ramazan da hayatımızda gerçekten önemli bir yere sahip olduğu için bu ayı yaşarken kendiliğinden bu mübarek ayı işlemişiz ve yaşayış şeklimizi özüne dokunmadan çeşitlendirmişiz. Ramazan davulu,ramazan pidesi, ramazan şerbeti,iftar vakti minare kandilleri/ışıklandırmaları…gibi.
Bunlar insanların kendi yaşayışlarını biraz olsun güzelleştirmek için geliştirdikleri ananeler.?Ki zaten bu ananeler ile toplum kendi kültürünü kurup yaşayabilir.İşte bu kültür unsurlarından biri de Ramazan topudur.?Bir kısım tarihçiler Fatih Sultan Mehmet zamanından beri atılageldiğini iddia etmekteler ise de diğer kısım tarihçiler Dördüncü Sultan Murad zamanında atılmaya başladığını öne sürmektedirler. Ancak şurası kesindir ki Dördüncü Sultan Murad Bağdat Zaferi'ni kazandıktan sonra harpte son gülleyi atan topu İstanbul'a getirtmiş ve Topkapı Sarayı'nın alt katındaki bir daireye yerleştirmişti.Bu top daima dolu bulundurulurdu.?Ve yalnız senede bir kere Şaban ayının son günü çıkarılıp ateşlenerek,bu suretle Ramazan-ı Şerif ilan olunurdu.(Ziya Şakir,Osmanlı Döneminde İstanbul Ramazanları,s.64-64)
Tarihten yadigar kalan bu gelenekleri her zaman yaşatmamız gerektiğine dair olan inancımız aynı zamanda bizim yaşayışımızı belirler.?Kendi yaşayışını bilmeyen başkaları gibi bu hayatı sürer gider ve dünyaya geliş amacını yerine getirmeden öbür tarafa göçer gider. Efendimiz
Hz. Muhammed (S.A.V.) de bir hadisinde :
“Kim bir kavme benzemek isterse o onlardandır!” buyurarak insanların kendi yaşayış biçimleri,adet ve törelerini bilerek ve onlara uygun şekilde yaşamaları zorunluluğunu ifade etmiştir.
Peki ya Datça'da bu top neden patlamaz ?
İslam geleneğinin hüküm sürdüğü bu topraklarda her vakit bu geleneğe aykırı hareketler olmuştur.Eğer ki bir şikayet nedeniyle men edildiyse top sesi o zaman geleneğe karşı bir suikast vardır.Yok eğer yalnızca bir inisiyatif ile bu karar alındıysa o zaman yine geleneğe doğrulmuş bir namlu vardır. Bu duruma karşı durmak gerekir ki ileride yine geleneğin içinde olan düğün,cenaze,askere uğurlama,kına,mevlid merasimlerimize de zarar gelmesin.
İşte toplum bir arada yaşadıkça böyle toplumsal gelenekler oluşacak ve sürdürülecektir.Toplumun ortak payı olan bu gelenekler o toplumdaki kişilerin karakterini oluşturur ki hayatta en önemli şey budur,Dünyaya gönderilme amacımız: kişiliğimizle Allah'a hamd etmek!
Bu top bizim farklı bir kavim olduğumuzu,Allah'a bağlılığımızı, kendimiz gibi yaşadığımızı ve öylece şükrettiğimizi,Türk'çe bir duruşa sahip olduğumuzu gösterir. Yoksa bu bir ibadet değildir tabii ki ama bence Ramazan ayında Allah'ı tesbih etmek için geliştirilen yollardan yalnız biridir.
Ramazan geleneklerle yaşandıkça daha çok güzelleşir…
Okunma Sayısı: 8967
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.