BÖLÜK-PÖRÇÜK- D A T Ç A (3)
03 Aralık 2021, Cuma 12:44Bir kaç gündür güneş bir göz kırpıyor bir yok oluyor..Arkasından püsen püsen yağmur..
Datça yarımadası da dile gelmiş..Kulağımın dibinde fısıldayıp, zırnaşıp duruyor..bana ikide bir :
-Hakkımda şunu da yaz..Bunu da yaz ..
diye emirler yağdırıyor..Biraz da bunamış mı ne..Arabesk takılıyor.. Kırık pilak gibi Orhan baba' dan nağmeler döktürüyor
"BEN ESKİ HALİMLE DAHA MESUTTUM.."
Sinirleniverdim..
-Ülen senin yağmurunda bile hayır kalmamış..yağacaksan doğru dürüst yağmur yağdır dedim..
Öyle bir sinirlendi ki..Muhabbeti koyulaştırdık..
-Ülen sizler beni bu hale getirdiniz..Ben yağmıyorum. Beni ne hallere düşürdüğünüze yanıp, dertli dertli göz yaşı döküyorum.
dedi..ve devam etti..
-Beni çıldırtmayın..Yağarsam öyle bir şarlarım ki..Nuh tufanını ararsınız..
-Çocukluğumdaki gibi mi..?
-Aynen öyle.. Çocukluğunu hatırla.. Şarladığım zaman Eski Datça ile sizin Reşadiye arasındaki çayır içi vadisi çamur deryası gibi akıyor..saatlerce bir taraftan öbür tarafa geçemiyordunuz..
-Çayır içindeki bahçelerin kenarlarına bizim "Çığ" dediğimiz kargıları onun için mi diktiler atalarımız..?
-Atalarınız sizin gibi salak değildi..Benim gazabımdan, yağmurumdan, fırtınamdan korkarlardı..Hem selden hem de yelden korunmak için bahçe kenarlarına kargı diktiler..
-Peki Kargı koyunun adı da oradan m geliyor..
-Aynen öyle . Git bak oradaki tarlalara... kenarları kargılıktır..,
-Yahu Datça..Hazır seni ele geçirmişken..Kargı koyunun eski adı AKANTUS imiş..Akantus benim bildiğim ayı pençesi bitkisinin adı..Ancak ben buna dair yazılı bir kaynak bulamadım dedim..
Yine sinirlendi..
-Ülen oğlum. Siz Datçalılar benim sırtımda yaşıyorsunuz ama beni yakıp yıkmaktan, eskitmekten, yaşlandırmaktan başka bir şey bilmiyorsunuz.. Miladın ilk yıllarında yaşamış Romalı Strabon adlı kişi beni ziyaret etmiş. hakkımda çok şeyler yazmıştı..Onun kitaplarına bir bak..
Bir de 1857-59 yıllarında Knidos'un altını üstüne getirip oradaki tarihi değerleri sizin gazabınızdan kurtarıp ,İngiltere'ye taşıyan, dünya kültür mirasına dahil eden Sir Charles Newton adında bir herif var..Onun 1863 yılında kaleme aldığı anılarını oku..Datça ve kargı koyu hakkında çok şeyler bulacaksın "
dedi .. ve de pirimiz Datça'nın tavsiyesi üzerine Charles newton' un anılarına üstün körü şöyle bir göz attım..*
Burgaz ,iskele mahallesi ve kargı koyu hakkında aynen şunlar yazıyordu..
"..Yarımadanın DAMGALI'nın doğusunda kalan kısmını ben pek araştırmadım. Fakat yardımcım Smith M.Ali Ağa'nın ikamet ettiği Datscha (Datça) yı bir çok defalar ziyaret etti.. Köyünün yakınındaki vadiler çok verimli ve iyi işlenmiş olup, çok iyi İncir, zeytin ve palamut ürünü vermektedir.Datscha' nın güneyindeki bir koyda kayıklar için iyi bir liman olan Datscha Scala (Datça-iskele) vardır.ve bu limanın biraz doğusunda sahilde tahminen 12 feet(3.65 metre) yüksekliğinde olan,ve büyük İsodomous bloklardan yapılmış tarihi bir deniz duvarı vardır**
BU DUVAR MUHTEMELEN TARİHİ ACANTHOS'un YERİNİ GÖSTERİR.." (sürecek)
*Kaynak-Sir Charles Newton-History of discoveries at Halicarnasus -Cnidus..-1863
** Sir Charles Newton'un sözünü ettiği duvar.. Büyük bir olasılıkla Burgaz'daki biz Datçalıların "YEDİ KAT" dediği denizin kenarındaki duvardır. (Y. Ziya Özalp)..
Okunma Sayısı: 462
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.