BİR YORUM-BİR ÖNERİ
29 Şubat 2024, Perşembe 15:52İlçemiz, yarım adamız; coğrafi ve sosyal olarak ülkemizin bir minyatürü. Üç tarafı denizle çevrili olması yanında, hemen hemen Türkiye'mizin her ilinden göç almış, almakta olan , hatta bazı Avrupalının ikinci baharını yaşamak için tercih ettiği bir kent olma yolunda. Bir iki jenerasyondan sonra ,bir Datçalı profili doğar mı, bunu zaman gösterecek.
Lütfen sokağa çıktığınızda bir bakınız, doğum yeri Kayseri -Malatya ,Ankara, İstanbul olan birileri, Datça'mızın potasında bir hamur olma yolunda. Kökleri Gümüşhane, Sivas olanlar ortak iş yaparak hayatlarını kazanma gayretinde. Bu durum ülkemiz de arzu ettiği bir durum değil mi? Bilhassa inşaat sektöründe hayatlarını kazanan pek çok vatandaşımız, Anadolu'muzun pek çok yöresinden gelerek burada hayatlarını kazanmaya çalışıyorlar. Özveri ile çalışan bu yurttaşlarımız, yerine göre sermaye ve emeklerini de birleştirerek ilçe ekonomimizin lokomotifi gibi oldular. ?Samimi olarak burada doğmuş olanların bazılarına sorduğumuz zaman, kökümüz şurası ama, biz artık Datçalıyız diyorlar. Bu sevindirici elbette.
Bir diğer husus ise, ilçemizde yaşayanların bazılarına yakıştırdığımız YAZLIKÇI profili değişmekte. Bilhassa geçen Pandemi döneminden sonra bir kaç ay için buraya gelenlerin pek çoğu kalıcı oldu. Artık onların pek çoğu tüm yıl boyunca ilçemizde yaşamaktalar. Yaşları bizler gibi, yaşları elli / altmış yılın üzerinde olanların, yani eski/yeni Datça Lıların , sağlık/bakım alanlarındaki talepleri günbegün artarak devam edecek. Bu konuyu yönetime talip olanların gündemlerine almaları elzem. Bunun için, hastane ve hatta Huzur/Bakımevi gerekliliğini defalarca gündeme getirmemize rağmen, cılız bir kaç temenniden öte bir ses duymuyoruz. Öğrenci yurdu konusu ise, kimilerinin gündemine girebildi acaba.?Bu konularda katılımcı, gerçekleştirilebilir projelerin üretilmesi, kaynak önerileri ile birlikte KENT KONSEYİ' nin gündemine girebilir mi bilmem.
Temelinde BETONLAŞMA odaklı projelerin , ilçemize ne getirip, ne götürmekte olduğunu LÜTFEN bir düşününüz. Yerel yönetimlerin hizmet politikaları değişmekte. Üretime, üretene destek bence öncelikli olmalı. Unutmayalım Ülkemiz ve Datça'mız yalnızca TURİZM odaklı kalkınma modelini sorgulamalıdır.
Bir diğer konu hatta önerim:
Bazı yerleşim yerlerindeki sokakları isimlendirirken, ilçemize hizmet vermiş şahsiyetlerin isimlerinin yaşatılması güzelde, bazılarımız tarafından farklı yorumlanan yabancı kişiliklerin baskın olması nasıl yorumlanabilir. Takdiri sizlere bırakıyorum. Benim önerim, idealim olan Ülkemiz bütünlüğünün bir sembolü olarak , öncelikle büyük, hatta ilimiz başta olmak üzere sokak /caddelerimizi şehir isimlemizin verilmesini nasıl karşılarsınız. (Örneğin :ANKARADAKİ İZMİR CADDESİ gibi). Datça'mızda neden bir Ankara/İzmir/ İstanbul Caddeleri olmasın. Elbette diğer şehirlerimizi ayırmıyorum. Bunun o illerimizle hatta ilçelerimizle karşılıklı yapılması, (mütekabiliyet) bir kaynaşmaya, bütünleşmeye küçük de olsa bir vesile olmaz mı? Bunun en tipik örneğini ;BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİNDE gördük. Yüzlerce araçla vatandaşlarımız Datça'mıza aktı. Demek ki Datça Mız seviliyor. !!!!
Böyle bir temenniye sevgili ilgililerimiz ne derler ,ne düşünürler acaba.?
Şimdilik sağlıcakla...
Okunma Sayısı: 292
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.