BİR YILIN ARDINDAN
03 Ocak 2019, Perşembe 15:03Son 20 yılın nasıl geçtiğini farkına bile varamadım.Çocukların yüksek öğrenimlerini tamamlamaları, ikisinin evlerini kurarak yuvadan uçmaları ,birer torunla gelişleri ve yeni yılda da ,üçüncüsünün başka bir şehrimizde çalışmaya başlayacak olması ,bir film şeridi gibi geçiyor insanın gözünden. Elbette bu arada, 2014 Eylül ayından itibaren başlayan emeklilik hayat dönemim.
Şeklen, geçen yıl başladığım söyleşime bu yıl devam ediyorum.Yıllarda hayatımızın otobüs durakları gibi.Ömrümüzün son durağına kadar devam edip gideceğiz.
Geçen yıl bu saatlerde, İlçemizde yine serin bir havada ,Atatürk Meydanında titreyerek izlediğim konser sonrası , ve evime dönüş,daha dün gibi. Hayat akıp gidiyor,istesek de istemesek de.?Kim bilir gelecek yıl kısmet olursa nerelerde olacağız.
Yeni yılın ilk üç ayı, yerel seçimler nedeniyle epey hareketli geçecek gibi..?Yerel yöneticileri seçeceğimiz bu seçimin ,genel seçim havasına sokulmuş olması ,bana göre doğru değil.?Yerel sorunlara çözüm üretebilecek kişilerin, siyasi görüşleri ile bir kalıba sokulmaya çalışılması iyi olmayacaktır. Hele ilçemizde sosyal yaşantının pek farklı olmadığı da düşünülürse, kişilerin şucu-bucu gibi yaftalanması saçma.?Kişinin ve kişilerin bu işin altından kalkıp kalkamayacaklarına bakılarak tercih kullanılmalıdır.
Yeni görev yüklenecek yerel yönetimin , en önde gelen sorunu; alt yapı/su ve çevre olacaktır.Bazı yerlerde açılan arteziyenlerle SU konusu tehlike çanlarını duyurmaya çalıştı.Belki yerel yönetimimiz ,yeni yapılaşmalarda SARNIÇ konusunu projelerde zorunlu kılabilir. Çünkü bu kadar geniş alanda inşa edilen yapıların hepsine su ve alt yapı götürmesi (Kanalizasyon) mümkün görülmemektedir.Ayrıca dünyanın neresinde görülmüştür ki, herkesin istediği derinlikte sondaj yapabilmesi. Ayrıca ilçemize/yarım adamıza da başka bir yerden su getirmenin biraz hayal olduğu düşünülürse.
Mali külfetinin ne olacağı konusunda pek cimri davranmadan, arıtma tesisinin ve merkezdeki terfi istasyonunun acilen yerlerinin değiştirilmesi ŞART. İlçemize hiç yakışmadığı gibi,çevre sağlığı konusunda da kötü sinyal vermekte.
Plastik atıklar , yarımadamızın tüm koylarında artık hepimizin ayıbı. Bu atıklar yarımadamızda yaşayan bizlere ait olduğu gibi, geçen gemilerden de kaynaklanmakta.?Bu konuda yerel yönetimimize destek vermek hepimizin görevi. Ancak bu atıkların toplanabileceği yerleri de göstermek yerel yönetimimize düşmez mi.?Sanayi sitemizin çevresi ,girişi,eski soğuk hava deposunun bulunduğu alan bir çöp ve sanayi atık toplama alanı.(Oto Lastikleri VB).Babayanı köprüsünün çevresi ve güney batı yönü de inşaat atık alanı.Kısacası bu ili yer,ilçe merkezimizin merkezindeki çöplükler.
Bilhassa Süper Marketler plastik poşet /pet şişe ve cam şişelerin toplanması konusunda,özendirici tavır almaları ŞART.?Yerel yönetimimiz bu konuda ceza yazmak kadar,yol gösterici ,seçenek sunucu eylemde bulunmalıdır.
Sivil toplum kuruluşlarımız :bir iki günlük aktivite ile işin çözümü mümkün değil. Eylem/tavır tüm yıl boyunca olmalı.
Yeni yılda hepimizin yapabileceği çok iş var .Datçamız yalnızca yan gelip yatma yeri değil. DEĞİL Mİ,?
Sağlıcakla güzel bir yeni yıl dilerim.
Okunma Sayısı: 6392
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.