BİLİMSEL GERÇEKLERİ AÇIKLIYORUZ!...SÜTSÜZ PEYNİR!-ÇIRA GİBİ YANAN KAŞAR!...
20 Mayıs 2019, Pazartesi 19:21-Peynir yediğinizden emin misiniz?
-Sütsüz peynir olur mu?
-Peynir ile soba tutuşturulur mu?
Gerçekten peynir yediğinizden emin misiniz? Yediğiniz peynirin içinde hiç süt yok desem bana inanır mısınız? İnanmazsınız. O zaman anlatayım;
-20 ton bitkisel palm yağına(palmiye ağacından üretilen ucuz yağ),15 ton duru madde(genellikle kemik tozu),5 ton nişasta,5 ton da iade(raflardan toplatılmış peynir)= 45 ton yeni peynir..
Burada süt yok. Eğer sütten yapılmış olsaydı 450 ton çiğ süt kullanılmış olacaktı. Sütün litresi ortalama 1,5-2 TL. Yani 45 ton peynir üretmek için 900 bin ile bir milyon tl gerekiyor. Peki sütsüz peynir için ne gerekiyor.?Palm yağı 2 TL(40 bin)+kemik tozu 50 kuruştan 7,5 TL+nişasta 5 bin+ iade peynir 2-3 liradan 10 bin TL=60-70 bin TL ediyor(azami) Aradaki vurgunu varın düşünün
-Bir başka yöntem;biraz kazein(Sütte bulunan protein maddesi),bir bardak soya yağı,biraz soya proteini,değişik gam ürünleri(kıvam arttırıcılar),bir miktar karoten boya ve bir kaşık da margarin(bunu binlerce kiloya düşünün…
-Birkaç örnek daha verelim; Öncelikle küflenmiş,bozulmuş,raf ömrü geçmiş peynirler toplanır. Eritilip,krem peynir haline getirilir. Bir miktar bitkisel yağ ilave edilerek,yeni peynir elde edilip,piyasaya sürülüyor.
SAHTE PEYNİRLE GERÇEK PEYNİR NASIL AYIRT EDİLİR?
-Bilinçli bir tüketici olmak gerekiyor. 30 TL den aşağı peynir olmaz(fiyat),ürün üzerindeki etiket okunmalı (Sizler Pazar yerinde kalıp halinde tenekeden çıkmış peynir alıyorsunuz,ya da marketten. Eğer peynir paketlenmemiş,paketin üzerinde yeterli bilgi yoksa,tenekenin üzerine bakın,bu hakkınız var) imal yerine bakın,içeriklerine bakın. Hani mobilya,otomobil alıyorsunuz ya,marka arayıp. Peynir ve birçok gıdada böyledir.
Beyaz peynir için şu testi yapın:
-Az bir iyot gerekiyor. Peynirin üzerine bir iki damla damlatın. Peynir mavi bir renk alıyorsa nişastalıdır,eğer kahverengimsi bir renk alıyorsa gerçektir.
-Oda sıcaklığında kalan peynirin rengine dikkat edin. Sararıyorsa,içerisine bitkisel yağ ilave edilmiştir.
Sahte kaşar nasıl anlaşılır?
Bir ince dilim kaşar alın,çakmağı çakın,yanıyorsa sahtedir. Yanmıyorsa isleniyorsa gerçek kaşar peyniridir. Kaşar peyniri ufalanmaz! Kırılır,esner…kendine özgü sarıdır.
Okunma Sayısı: 7956
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.