BENDEN SÖYLEMESİ
23 Kasım 2023, Perşembe 16:45Datça Mız için gözlemlerimi hep sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum.
Bunlara kendimce aklımın yettiğince ,yorum ve öneri katarak yine sizlere bu köşeden ulaştırıyorum. Çok şükür mutluyum bu güne kadar yanlış düşünüyorsun diyeni duymadık.
-Bugünlerde tarladan domatesin toplandığı günleri ilçemizde yaşıyoruz. Bu olay ülkemizin kaç yerinde gerçekleşebiliyor bilmiyorum.?Bunun bir hasat başlangıç etkinliği ile gündeme getirilmesi iyi olmaz mıydı.
-Kış mevsimine girdik sayılır, İlçemizde baskın bir yağışa maruz kalmamız halinde ,dere yataklarının hali ortadayken, pek çok alanın sular altında kalması kaçınılmaz..?Kargı deresi, Gelemer deresi ,Kısık deresi ve Değirmen dereleri bence hassas yöreler. Tekrar etmeden edemeyeceğim Hastane giriş kavşağı bence heyelan için alarm veriyor,
-Ağaç dikme etkinlikleri elbette güzel. Bakım ve korunması daha da güzel olur. ?Doğaya terk :EŞEĞİ SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA gibi olmuyor mu ? Lütfen; çevre yolu üzerindeki geçen yıllar Cumhuriyet Ormanı adı verilen alanın haline bir bakınız.
-Önümüzdeki ayın 4. günü; Bakanlar Kurulu Kararı ile 1933 yılında ilçemizin adının DATÇA olarak tescil edildiği gün. ?Bu anlamlı kararnamede, Rahmetli Büyük ebedi önderimiz ATATÜRK ün imzası bile var. Kısacası 90 yaşını dolduran bir ilçeyiz. Herkesin katılabileceği bir ağaçlandırma bayramında kaç ağaç dikebiliriz.
-İlçede toplanan çalı çırpı odunsu atıklardan, PELET üretimi için devasal bir yatırıma ihtiyaç yok. ?Bu atık malzemeden yakıt (Pelet) ve doğal gübre üreterek geri kazanım sağladığımız gibi, çevre temizliğinde bir kazanım değilmidir.
-Keçiboynuzu fidesi güzel de, ağaçlandırma da, DEFNE de bir seçenek. Çünkü aynı zamanda bir sanayi bitkisi yanında bal için POLEN üreten bir ağaç. Hatta sahillerimizde bolca bulunan ILGIN ağacı, su istemeyen, denizden müteessir olmayandır.
-Bilhassa Hayıtbükü' nden, Palamutbükü'ne uzanan sahil yolu kenarlarının, hiç su istemeyen, burasının doğa dokusuna uyan ANDIZ ağacı ile yeşil bir kuşak şeklinde donatmayız.
-Antik dönemde ,bir bağ üzüm cenneti olan yarımadanın ,klimasına en iyi uyan ÜZÜM türü nedir acaba.? İlçe Tarım teşkilatımız bunu bizlere neden önermez. Hatta buna ZEYTİN /BADEM lide ekleyebiliriz.
-Dünya/Ülkemiz kuraklaşıyor. Suya ihtiyaç her yıl daha fazla olacak görünüyor. Bu sondaj/artezyen furyasına kim dur diyecek. Genel olarak yapılarda SARNIÇ ın mimari bir koşul olması gerektiği konusunda, düşünen hangi kurum olmalı.?
-Küçükte olsa, Hızırşah Kültür Evi bahçesinin açık Etnografik bir Müze olmasını isteyen bir kurumumuz olsa, fena mı olur.
-Ben KENT KONSEYİ nin Datçamızın gözü kulağı hatta proje üreten beyni olmasını arzu ederdim.
Şimdilik benden söylemesi..
YK
Okunma Sayısı: 310
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.