BATI ANADOLU'NUN HAKİMİ ULU BAŞBUĞLARIN ATASI: ÇAKA BEY
16 Eylül 2019, Pazartesi 17:24
Anadolu 1017 Malazgirt Zaferinden sonra Türklerin yeni yurdu olmuş ve hemen zaman kaybetmeden Sultan Alparslan'ın da doğru tutumu ile Türklerin hakimiyetine girmiştir. Saltuk,Artuk,Mengücek, Danişmend Gazi gibi komutanlar Anadolu'nun Türkleşmesi için üzerlerine verilen görevi büyük bir gayret ile yerine getiriyorlardı. Anadolu bütünüyle artık
Türklerindi ve Bizans yanı başındaki bu büyük güce karşı durma yollarını arıyordu. Bu yüzden akınları önleyebilmek ve Türklerin eline geçen şehirleri almak için seferler düzenliyor,muhasaralar yapıyor ancak başarılı olamıyordu. Durum Bizans açısından böyleyken Türkmen beyleri açısından da iyi gitmiyordu. Büyük başbuğ Danişmend Gazi'nin çevresinden kopmalar başlamış, Sultan Turasan yanında Kara Tona, Hasan Hoşavendi ve ÇAKA gibi beyler ve 20.000 kişilik bir Türkmen kuvveti ile Danişmend Gazi'den ayrılmış, Kayseri'den İstanbul'a kadar akınlar yapmıştır. Bu akınların sonunda yapılan bir deniz savaşında ordunun beylerinden olan Çaka Bey Bizans'a esir düştü. (1078) Bizans sarayındaki diğer Türkmen beyleri gibi kendisine de rütbe verilmiş (ki onun rütbesi protonobilissimos'tu) ve Bizans protokolü yanında Rumca'yı da gayet mahir bir şekilde öğrenmişti.
Bizans'ta rüzgarlar ters yönden esmeye başlamış,1081 yılında 1. Aleksios Kommenos hanedanı değiştirerek imparator olunca Çaka Bey'in bütün rütbeleri elinden alınmıştı. Bunun üzerine saraydan kaçan Çaka Bey kendi boyu olan Çavuldur'ların yanına dönmüş ve etrafına kuvvet toplamıştı.
Bizans'ın Peçeneklerle mücadelesini fırsat bilip yanındaki 8000 Türkmen askeriyle İzmir'i fethetti ve buradaki Rum ustaları da kullanarak 40 parçalık bir donanma yaptırdı. Artık Adalar Denizine hakim olmak vaktiydi.
Süleyman Şah'ın ölümü üzerine İznik tahtına çıkan Ebul Kasım ile Bizans'a karşı ortak hareket ettiler. Peçenekleri de kendi safına çekip İstanbul'a hakim olmayı planlayan Çaka Bey'in Selçuklunun adamlarından Porsuk'un İznik'i kuşatması üzerine bu planında baişarısız oldu.
Çaka Bey planı şimdilik ertelendiğinden Batı Anadolu'ya yöneldi: Urla ve Foça'yı aldı. Adaları aldı ve fetih hareketini Çanakkale Boğazı'na kadar genişlettiMidilli'ye çıkarma yapınca Bizans imparatoru üzerine donanma gönderdi. Midilli'yi aldıktan sonra Sakız Adası'na yöneldi. Bu adalar muhasarası sırasında Bizans tarafından gönderilen donanmayı yenen Çaka Bey İzmir' e çekilmişti. Bunu fırsat bilen imparator bir donanma daha gönderdi. Bu donanmanın başında Konstantin Dalassenos isimli bir amiral vardı ve askerleri arasında Flandr'dan (Belçika) gelen zırhlı atlı birlikler bile bulunuyordu. Bu donanma Sakız adasındaki kaleyi işgal edince Çaka Bey donanmasıyla ve karadan da 8000 kişilik Türkmen birliği ile bu saldırıyı karşıladı. Amiral Konstantin Dalassenos deniz savaşını kabul etmeyip karadan saldırmayı denediyse de 8000 kişilik Türkmen birliği karşısında fazla tutunamadı. Güvendiği Flandr zırhlı askerlerinin atlarını oklayarak onları yay bırakan Türkmen birliği kalanları da kılıçtan geçirdi. Çaka Bey bu yenilgi üzerine bazı Bizans gemilerine el koymuştu ve Adalar Denizi'ndeki hakimiyeti ilan ediyordu.
Barış görüşmesi isteyen Konstantin Dalassenos ile görüşen Çaka Bey öncelikle İmparator'un verdiği rütbeleri geri istemekte sonra da İmparator'un bir kızı ile evlenmek (bazı kaynaklarda kızlarından birinin imparatorunun oğluyla evlenmesini) taleplerinin kabulü halinde ancak adaları bırakabileceğini iletmiş ve Homeros'tan Bizans Sarayında öğrendiği bir şiiri okuyup görüşmeyi bitirmiştir. Bu hareket onun kendi bölgesindeki gücünü yansıtması ve diplomasi alanındaki yetkinliğini göstermesi için iyi bir örnek. Çünkü hem Bizans üzerinde hakimiyet kurmak istemekte tekrar hem de Bizans'ı Bizans'tan daha iyi bildiğini göstermektedir.
Ancak Konstantin Dalassenos hatalı bir şekilde bu büyük Türkmen beyini korkutmak gayesiyle ona şu sözleri iletir:
“ Ne sen dediğin gibi adaları bana verirsin ne de ben imparator emrini almadan senin taleplerini yerine getirebilirim. İmparatorun kayınbiraderi Yuannis Dukas büyük bir donanma ve kara kuvveti ile gelmekte. Ancak o gelince ileri sürdüğün koşullarla imparatorla nihai barış yapılabilecektir.”
Bu sözlerin hiçbirisi doğru değildir yani Çaka Bey üzerine hiçbir sefer yoktur. Dukas Dalmaçya Adalarında asilerle ilgilenmektedir.
Konstantin Dalassenos Adalar Denizi'nde birkaç faaliyet göstermişse de Çaka Bey onu Bizans'a sürmüştü.
Artık Çaka Bey hedefine kilitlenmeliydi: İmparatorluğa. (devam edecek)
Okunma Sayısı: 7348
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.