BATI ANADOLU'NUN HAKİMİ ULU BAŞBUĞLARIN ATASI: ÇAKA BEY -2 ÇAVULDUR'DAN İMPARATORLUK YOLUNA
19 Eylül 2019, Perşembe 17:48“Çaka, imparatora karşı meydan okuyor,kendisini imparator ilan ediyor, imparatorluğun elbise ve nişanlarını taşıyordu.”
Bu ifadeler imparatorun kızı Anna Komnena'nın kitabından yani Çaka Bizans üzerinde çok güçlü bir etki ve hatta korku bırakıyor.
Çaka bu imparatorluk hedefi için Bizans'a yürümenin gerekli olduğunun farkına çoktan varmıştı. O sebeple faaliyetlerini Gelibolu'ya Trakya'ya kaydırmıştı.Bu safhada Balkanlardaki Peçeneklerle anlaştı ve Bizans'ın hizmetindeki tüm Türkleri ordusuna çağırdı. Rodos'u ve Sisam'ı Bizans'ın Sicilya'daki uğraşlarından faydalanarak alan Çaka Bey yanına hem Peçenekleri hem de Anadolu Selçuklu Hükümdarı Ebulkasım'ı katmıştı. Ebulkasım da bu ittifak çerçevesinde olsa gerek Gemlik limanında inşa edip Bizans üstüne yürüdü. Böylece Çaka Bey sınırlarını Çanakkale Boğazına kadar genişletmiş oldu ve Trakya'yya geçme hedefine çok yaklaşmış oldu.
İMPARATORUN KURTULUŞ ÇIRPINIŞLARI
İmparator Aleksios Komnenos bu ittifak karşısında köşeye sıkışmış bir çıkar yol arıyordu. Çaka Bey ve Ebulkasım'a uzanamayacağını anlayınca ittifakın 3.?ayağı olan Peçenekler'e karşı bir başka Türk boyu olan Kumanlarla anlaştı. Bizans'ın fikri 2 Türk boyunu birbiri,ne kırdırmaktı ve öyle de oldu. Peçeneklerin üzerine yürüyen Kumanlar; onlara çok büyük zayiat verdirdiler. (29 Nizasn 1091)
Bu plan ile İmparator Kumanları kullanıp Peçenek-Çaka Bey-Ebulkasım ittifakının İstanbul Kuşatması planlarını önlemiş oluyor, Adaları kurtarmak için bir fırsat yaratmış oluyordu.
İmparator vakit geçirmeden 1092 yılı baharında Midilli'yi kurtarmak için Yuhannes Dukas'ı karadan, Konstantin Dalassenos'u denizden Çaka Bey'in üstüne saldı. Adanın kontrolü o zaman Çaka Bey'in kardeşi Yalvaç'taydı ve Çaka Bey de düşman donanmasını karşılamka için denizde bekliyordu. Bizans 3 ay boyunca muhasara ettiği adayı kendi gayretleri ile alamadıysa da daha fazla dayanamayacağını anlayan Çaka Bey askerlerinin adayı sağ salim terk etmeleri şartıyla Bizans' a teslim etmeyi kabul ettiyse de Bizans kuvvetleri Çaka Bey'in birliklerine anlaşmaya uymayarak saldırdılar.
Çaka Bey'in bu geri çekiliş sürecinde “droman” denilen hücum gemileriyle çifte kürekli ve üç kürekli gemilerden oluşan bir donanma hazırlayıp Rodos, Sisam ve midilli üzerinde yeniden hakimiyet kurdu. Edremit ile Bizans'ın kapısı Abydos'u aldı.
Bizans artık köşeye sıkışmıştı, düşmesi an meselesi idi.
İMPARATORUN SON OYUNU
İmparator Aleksios Komnenos köşeye sıkışınca çözüm yolunu yine ittifaklarda aramaya başladı. Bu süreçte Selçukluların başına Kılıç Arslan geçmiş ve Çaka Bey'in kızı ile evlenmişti. Yani Çaka Bey ile ilişkileri çok iyiydi. Bu yüzden İmparator Kılıç Arslan'ı tahrik edecek bir mektup kaleme alıp gönderdi. Mektup şöyleydi:
“Senin sultanlığın babandan,dedendendir. Kızıyla evlendiğin için akraban Çaka, imparatorluğa karşı savaş hazırlığı yapmakta ve kendini “imparator” ilan etmek istemektedir. Kendisi Roma tahtına layık olmadığını iyi bilir. Onun bu planları aynı zamanda sana karşıdır.Harekete geçmelisin;ben bu yandan onu Rum toprağından çıkarmak için harekete geçeceğim…Saltanatın için bu tehlikeyi düşünmeni tavsiye ederim. Bu adamı barış ile ve kılıçla hüküm altına almanı dilerim.”
Kılıç Arslan bu mektuptaki ifadelerden etkilenmiştir ve kayınpederine karşı Bizans ile ittifak kurmuştur.
Kılıç Arslan karadan Çaka üzerine yürümüş, Bizans da olanları beklemek için denize açılmıştır. Çaka Bey bu seferin mahiyetini öğrenmek için sultanla görüşme talep eder. Sultan kabul edince Çaka Bey ziyafet sofrasına gider. Tam bir Bizans oyunu olan operasyon Kılıç Arslan'ın hançerini çekerek Çaka Bey'i oracıkta bizzat katletmesi ile son bulmuştur.
Bunun üzerine Bizans ile müttefik olacağını düşünen Kılıç Arslan yanılmış oldu. Bizans bütün gücünü Kılıç Arslan'ı İznik'ten çıkarmak için harcadı. Haçlı Seferlerinin fitili ateşledi ve gelen Avrupalı şövalyeler İznik'i 1096 yılında aldı. Kılıç Arslan'ın zorlu direnişi işte şimdi başlamıştı. Kendi hatasını yine kendi düzeltecekti.
Ancak büyük serdar Çaka Bey geri dönmeyecekti. Batı Anadolu 200-300 sene Türk hakimiyetinden uzak yaşayacaktı,Batı Anadolu'nun hakimleri Saruhan,Germiyan,Karesi, Aydın ve M enteşe Beylikleri gelene kadar ….
Lakin böyle büyük bir deniz adamını Osmanlı'ya kadar bu sular göremeyecekti…
Okunma Sayısı: 7273
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.