BANA İYİ GELEN, SANA İYİ GELMEZ - YAŞAM DOSTU!...Ya da YAŞAM DOSTUNDAN ÖNERİLER…(1) Kitabın tam adı:Genlerin Işığında KİŞİYE ÖZEL TIP YAZARI:
29 Kasım 2021, Pazartesi 16:39Kitabın tam adını da yazdım. Benim koyduğum adı da…Tıp terimleri de, kitapları da zor okunur, zor anlaşılır..
En zor işlerden birine giriyorum. Bir tıp, sağlık ve bilim kitabının tanıtımını ve kısa özetini bir kez yapmıştım. Çok zorlandığımı anımsıyorum. Ama ben burada bu kitabı anlatamam. Sadece, sizlere bir yol göstereceğim.
Hani bir romancımız, bir kitabında"Bir kitap okudum hayatım değişti" diyordu ya. Ben de şöyle diyebilirim; Bir kitap okudum, bildiklerim sıfırlandı…"
Serdar Hocama, Yaşam Koçu desem bana çok kızardı. Şu Yaşam Koçu nedir bir kızarım ki. Yahu sizin dediğiniz koç, bizim bildiğimiz "Damızlık erkek koç değil mi?" Yoksa;"Çalıştırıcı" demek mi istiyorsunuz? Peki çalıştırıcının suyu mu çıkmış. Yine uymuyor. Çünkü piyasada öyle çok yaşam koçu var ki…Ben almam, sizin olsun! Zaten Serdar Hoca'ya da bunu demem!...
O bir yaşam dostudur, gerçekten…
Kitapta yüzlerce resim, grafik, şekil ,görsel bilgi var. Burada anlatmam olası değil. Bu kitabı alıp, başucuna koyacaksınız, her gün,birkaç kez okuyacaksınız. Aşağıda açıklayacağım bilgilerden, daha doğrusu bilgi özetlerinden bunu anlayacaksınız.
Size bir çok bilimsel sözcük yazacağım. Anlamlarının, açıklamalarını da yapmayacağım. Eğer bu yazıyı okuyorsanız, zaten klavye karşısında oluyorsunuz. Tuşlayıp, bu sözcüklerin anlamlarını bulabilirsiniz. Kitabı edinirseniz, buna da gerek yok, açıp bakarsınız.
Bu kadar uzun girişten sonra gelelim asıl konuya..
Elimden geldiğince, bilmem ne oğlanın anlayacağı dilden anlatmaya çalışacağım…
İlk bölümde Gentest tanımı var. Onun devamında " TEK BEDEN HERKESE UYMAZ…."
Hani çok duyarız,hatta en ciddi gazetelerde, şunu ye, şuna iyi geliyor. Bunu yeme, buna kötü geliyor…Hatta bu salgın döneminde, ne kelle paça tavsiye edenler, ne dut pekmezi yiyin diyenler gördük. Bu safsataların hepsini bakın Serdar Hoca nasıl yerle bir ediyor…
"…Bugüne kadar, insan sağlığı için iyi olan ve olmayan şeyler sanki herkes için geçerliymiş gibi bir anlayış vardı. "Bana iyi gelen, sana da iyi gelir" diye düşünülüyordu. Kimi zaman bu doğru olsa da, bilimsel gelişmeler bunun genel geçer bir kural olmadığını gösterdi."
"İstiklal Caddesinde yürüyen insanlara kıyafet ölçülerini sorsak 34 ile 60 arasında çeşitli beden numaraları alırız. Bin kişiye bu ölçüleri sorup, toplamını 1000'e bölerek ortalama ölçüyü bulabiliriz. Diyelim ki 42 beden çıktı. 42 beden toplum ortalamasıdır. Herkese 42 beden giydirirsek ne olur? Bazı kişilere uyar, bazılarına dar, bazılarına bol gelir;
Yani tek beden herkese uymaz…."
Peki basit bir ceket, pantolon ve gömlekte bile toplum ortalaması ölçüsündeki kıyafet herkese uymazken, yaşamsal önemi olan hastalıklardan korunmada, beslenmede, vitamin ve mineral kullanımında, egzersiz yapmakta herkese aynı öneride bulunmak ne kadar doğrudur acaba?
"Tıbbi uygulamalar, üç kişiden birinde iyi sonuç verirken, birinde hastayı daha da kötüye götürmekte, bir diğerinde ise etki göstermemektedir. Neden? Çünkü birbirimizden farklıyız. Aynen ceket, pantolon ölçüsünde olduğu gibi, sağlık özelliklerimiz açısından da farklıyız. Bu farklılık nereden kaynaklanıyor? Genetik özelliklerimizden…"
Okunma Sayısı: 2600
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.