BADEM ÇİÇEĞİ
30 Ocak 2020, Perşembe 17:55Badem çiçeği mitolojiden edebiyata resime kadar insan hayatının önemli yerlerinde olmuş bir fenomendir. İnsanı bu kadar etkileyen özellikleri öncelikle mitolojide boy göstermiş, Demophon ve Phyllis'in aşk hikayesinde ana tema olmuştur. MÖ 1200'lerdi. Truva savaşı yeni bitmişti. Savaştan dönenlerin gemisi Thracia'ya (Trakya) kıyılarına uğradı. Thracia kralı Lycurgus kazananların onuruna bir yemek düzenlemişti.Yemekte Truva'da büyük başarı elde eden kahraman Demophon da vardı. Demophon sarayda kralın güzeller güzeli kızı Phyllis'le (Filiz) tanıştı. İki genç o an yıldırım aşka tutuldu. Ancak ayrılık çabuk geldi; Demophon'un Atina'ya dönmesi gerekiyordu. Demophon gemiye binmeden önce limanda Phyllis'e sarılıp söz verdi.?Atina'da işlerini halledip, hemen dönecekti.Babasından Phyllis'i isteyecekti.İki genç birbirine bağlılık yemini ettiler. Demophon'un gemisi Thracia'dan ayrılırken, Phyllis'in gözlerinden iki damla yaş düştü. emophon bir türlü dönmüyordu. Phyllis her gemi geldiğinde limana koşuyor ama hayal kırıklığına uğruyordu.Gemilerden Demophon inmiyordu. Sonunda umutsuzluğa kapıldı, hayata küstü ve bir kış günü kendini asarak intihar etti.?Tanrıça Athena bu aşktan çok etkilenmişti.Phyllis'i yapraksız bir ağaca, badem ağacına dönüştürdü.
Aradan yine aylar geçti. Demophon nihayet dönmüştü... Ama neye yarar, Phyllis ölmüştü. Haberi duyar duymaz Phyllis'in dönüştüğü ağaca koştu. Acı ve gözyaşıyla kuru ağaca sarıldı.İşte o anda ağacın dalları yaprak yerine beyaz çiçeklerle doldu.?Badem çiceğiydi onlar.
İşte bu hikayeler Yunan fikrinde belirip tüm insanlığa erişti. Hatta büyük Divan Edebiyatında bile yerini aldı badem. ( İ.Pala, Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü,s.53; Badam(badem maddesi) Sevgilinin gözüydü,sıtmanın ilacıymış,kabuğu muskaymış, Mevleviler üç tane bademin üstüne ayrı ayrı “ezan,ezin,pesin” yazarak hastaya yedirirlermiş. Ki bu Divan şairlerinin gözünden kaçmamış ve döktürmüşler:
“Nüsha yazdırsa acep olmaya badam üzre
Teb-i hicrana ilaç eylemek ister hatem” Baki
“Leblerin üstünde düşmüştür gözün gayetde hub
Hub olur helva-yı şirin üzre kim badam ola” (Karamanlı Nizami)
Bu şiirdeki badem ve badem çiçeği geleneği kaybolmamış ve büyük şair İsmet Özel'in o güzel dizelerinde de kendisine yer bulmuştur:
"yürüyorum,
azarlanıyorum fışkıran başaklarla,
iki bomba gibi taşıyorum koltuğumdaki bir çift somunu,
hurdahaş bir sancıyla geçiyorum badem çiçekleri altından,
gözlerim nemli değil,
gözlerim namlu... "
İşte son asırların en geniş borsası en işlek arenası en kazançlı ticaret sahası olan kültür-sanat çerçevesinden Badem Çiçeği. Bu yönden 7-8-9 Şubat günlerinde ilçemizde yapılacak Badem Çiçeği Festivaline bakılması festivalin gelişmesi için elzem olacaktır.
Okunma Sayısı: 15067
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.