s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Ayın yüzüne neden doğmadığını soruyorsan yüzüne

03 Haziran 2024, Pazartesi 19:05

Ayın yü­zü­ne neden doğ­ma­dı­ğı­nı so­ru­yor­san yü­zü­ne, gü­ne­şin neden vur­ma­dı­ğı­nı pen­ce­re­ne, se­be­bi­ni do­ğa­da arama bo­şu­na. Hala ara­lan­ma­mış kalp gö­zün­de ara. Ca .
Sev­mek,ha­yat­ta önem­li şey­dir. Se­vil­mek ola­ğa­nüs­tü önem­li bir şey.?Hem sev­mek,hem se­vil­mek ise dün­ya­da ya­şa­na­bi­lecek en mü­kem­mel ha­yat­tır. CA.
Bir şey­ler üret­mek­le meş­gul ol. Her türlü acı ve sı­kın­tı­ya en et­ki­li ve ucuz ilaç,Daima ya­pa­cak bir şey­le­rin ol­ma­sı­dır. ca
Ye­ri­ni vak­tin­de terk et­me­yi bil­mek, ger­çek ol­gun­luk­tur. Ge­ri­si can ya­kı­cı bir gaf­let­tir.?ca
Hayat zor değıl as­lın­da.bunu zor­laş­tı­ran­lar, ne ıs­te­dı­ğı­nı bıl­me­yen­ler­dir. Ca.
Eğer ken­di­ni­zi, yan­lış ka­pı­ya gır­mış bır anah­tar sa­nır­sa­nız, aç­ma­ya zor­la­ma­yın.hem siz,hem kilit kı­rı­la­bi­lir. Vaz­ge­çin git­sin. Ca.
Hayat işte böyle. Dün kah­rı­nı çek­tik­le­ri­miz,bugün ha­tı­rı­mı­zı bile sor­maz ola­bi­li­yor.?Bu ha­yat­ta çe­ti­ği­miz acı­la­rın çoğu,ken­di­ni şah zan­ne­den pi­yon­la­ra hak et­me­dik­le­ri de­ğe­ri ver­me­miz yü­zün­den­dir çoğu zaman. Böyle ol­du­ğu sü­re­ce,ölün­ce­ye kadar mat olmak ka­de­ri­miz ola­cak­tır.ca.
BEYNİMİZ VARSA.
İnsan bey­ni­nin gücü ne­re­den ge­li­yor. Öyle bir güç ki, ken­din­den bin­ler­ce kat fazla ener­ji sa­hi­bi ve de­va­sa yır­tı­cı can­lı­la­ra karşı dünya ha­ya­tı­na hakim ola­bil­miş. Buna neden olan ol­gu­nun, insan bey­ni­nin yo­ğun­lu­ğu ve ola­ğa­nüs­tü hücre ya­pı­sı ol­du­ğu­nu di­ye­bi­li­yo­ruz. Bunun ma­na­sı, bey­ni­mi­zin bü­yük­lü­ğü değil, veya vü­cu­du­mu­za göre bey­ni­mi­zin hacim ola­rak ko­ca­man­lı­ğı da söz ko­nu­su değil. Üs­tün­lü­ğün ne­de­ni fi­zik­sel ve hacim ola­rak beyin bü­yük­lü­ğü olsa, ba­li­na, fil gibi ko­ca­man cüs­se­li hay­van­la­rın dün­ya­ya ege­men olu­şun­dan bah­se­der­dik. Beden ora­nı­nın faz­la­lı­ğı da bey­nin üs­tün­lü­ğü­nü sağ­la­mı­yor. Öyle olsa başta fa­re­ler dünya yö­ne­ti­mi­ni ele ge­çi­rir­di. Beyin beden ora­nı­mız %2 ol­ma­sı­na rağ­men , insan bey­nin­den fazla orana sahip can­lı­la­ra da üs­tün­lük ku­ra­bi­li­yo­ruz. O halda bey­ni­mi­zin üs­tün­lü­ğü ne­re­den ge­li­yor:İnsan bey­nin­de yak­la­şık 100 mil­yar nöron, ( sinir hüc­re­si) bu­lu­nu­yor. Bizi can­lı­la­rın ha­ki­mi yapan, işte bey­ni­mi­zi oluş­tu­ran bu nöron sa­yı­sı­dır. Hatta bun­dan da öte, ak­lı­mı­zın üs­tün­lü­ğü, bey­ni­mi­zi oluş­tu­ran bu sinir hüc­re­le­ri­nin-nö­ron-sa­yı­sın­dan çok, bu, bey­nin sinir hüc­re­le­ri-nö­ron-ara­sın­da yoğun bi­çim­de var olan, iş­le­yen bağ­lan­tı­la­rın mü­kem­mel var­lı­ğın­dan ileri gel­mek­te­dir. Ger­çek­ten de, beyin sinir hüc­re­le­ri ara­sın­da­ki bu bağ­lan­tı sık­lık ve yo­ğun­luk de­re­ce­si, in­sa­nın akıl­lı­lık se­vi­ye­si­nin bi­yo­lo­jik gös­ter­ge­le­rin­den biri ol­du­ğu kabul edil­mek­te­dir. Bu ha­ri­ka ve mu­ci­ze­vi insan beyin ya­pı­sı­nı, mil­yon­lar­ca sene ön­ce­sin­den baş­la­yan ev­ri­mi­ni, bu ev­ren­sel var edi­şin genel ev­ri­mi­nin se­bep­le­ri, sebep sonuç ge­li­şi­mi­ni, aklın ve bilim de­di­ği­miz zerre mi­sa­li ger­çek­le­ri de içe­ren olu­şu­mu ta­sar­la­yan, bu ta­sa­rı­mı tüm ev­re­nin, ve zaman'ın ya­ra­tı­lış ta­sa­rı­mı sis­te­mi­ne yer­leş­ti­re­rek sanki , bu tümel ta­sa­rı­mın, dünya olu­şu­mu ve dün­ya­da insan ve bütün dünya var­lı­ğı ve can­lı­lı­ğı he­de­fi için plan­la­yan yüce bir Ya­ra­ta­na bağ­la­yıp inan­ma­yı sağ­lı­yor. Evet aynen öyle. Dünya, zaman ve tüm evren, muh­te­şem bir sis­tem­de ge­liş­me­ye devam edi­yor. Ola­ğan üstü hay­ran­lık uyan­dı­ran son­suz detay pren­sip ve sis­te­mi içer­sin­de, son de­re­ce uyum­lu, dakik bir va­ro­luş ve devam uyum­lu­lu­ğu gös­te­re­rek. Dü­şü­ne­lim biraz. Avuç kadar bey­ni­miz­de harıl harıl ça­lı­şan 100 mil­yar nöron de­di­ği­miz sinir hüc­re­si­ni. İla­ve­ten glia adı ve­ri­len lo­jis­tik des­tek gö­re­vi veren ve nö­ron­la­rın sa­yı­sın­dan on kat daha fazla olan hüc­re­ler de be­yi­ni­miz­de cirit atı­yor . Bu nasıl bir sis­tem­dir Tan­rım. Nasıl bir hayat?Nasıl bir canlı, insan, dünya, evren ve zaman. . . Bunu an­la­mak , ina­na­bil­mek, huzur ve arın­mış­lı­ğı ya­şa­mak. Sana şü­kür­ler olsun Al­la­hım.


Okunma Sayısı: 170

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.