Antik adları Datça ismini unutturmasın….
09 Ekim 2024, Çarşamba 22:52Son yıllarda Datça yarımadasındaki yerleşim yerleri olan Datça’ya antik dönemde M.Ö 13 yüzyıldan, Cumhuriyet dönemine kadar yaşayan medeniyete mensup insanlarca verilen çeşitli dillerdeki adlarının basın yayının mecralarında daha sık kullanılmasının yoğunlaştığını, Datça isminin daha az kullanılmaya başladığını görüyoruz.
Datça’da çalıştığım dönemde plajda canı sıkılan tatilcinin sırt çantasını alıp köyler ve koylar arasında doğa yürüyüşü yapabileceği ya da kiraladığı bisikletine atlayıp pedal çevirebileceği rotaları kimi Datça yarımadasını boydan boya geçen tarihi kervan yolu, kimi keçi yolu, eşek yolu olarak adlandırılan patikalardan geçen rotaları Datça’nın alternatif turizmi olarak belirlemiş, rotalara da ‘Datça Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları ‘adını vermiş, projenin mensubu 2000 yılında Turizm Bakanlığı’nca kabul edilmesi üzerine, bastırılan tanıtıcı yayınlarda kullanmıştık.
Datça’da, son yıllarda belirlenen güzergahlarda, yürüyüş yapanların hızla arttığına şahit olduğum, rotaların yön levhaları ve çeşitli medya mecralardaki yayınlarda, daha sonra nedendir bilinmez sonradan Karya Yürüyüş yolu olarak adlandırılmış olduğunu gördüm. Antik önemde günümüzün Muğla, Aydın ve Denizli’sine kadar uzanan bir bölgeyi kapsayan Karya’da, bugün bir çok tatil beldemizi ve ören yerlerimizi bulunuyor. Karya uygarlığının sınırları içerisinde yer alan tarihte Knidos, Stadia, Reşadiye, Dadya,1933 yılında Datça adını almış. Her köyünden bir rotanın geçtiği toplam 13 güzergah olarak belirlediğimiz, Datça Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları, Datça’ya özgü doğal ve tarihi zenginliklerini yansıtıyor.
Ayrıca, Datça’ya gelenler, eskiden dolmuş ve otobüslerin üzerinde yazan ‘Datça’ ismini görüyordu, ancak Muğla Büyük Şehir olunca, Büyükşehir Belediyesine bağlı ‘Muttaş, Muski vb. adların öne çıktığı, Datça ismi kamu kuruluş ve Belediye ile özel işletmelerin levhalarında kalmış gibi. Bu durum, tatil ya da kısa süreli gelenlerin şehirde bulundukları sürede, Datça’dan ziyade, Muğla’nın herhangi yerinde oldukları imajını edinmelerine neden oluyor.
Datça’nın yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmasında, tatilcilerin kültür, kum-deniz-güneş, doğa ve yat turizm çeşitlerini bulabildiği özgün bir tatil beldesi özelliğini taşıyan ‘Datça’nın adının her etkinlik, her projede kullanılmasına özen gösterilmesi gerekiyor
Okunma Sayısı: 287
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.