10. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE GELEN DERS İBN-İ SİNA
20 Nisan 2020, Pazartesi 18:52Orta Çağ'da modern bilmin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir.
Batılılar kendisini “büyük üstat” olarak anarlar…
Toplamdan 200'den fazla eseri vardır.
Bahsi geçen İbn-i Sina'dır. 980 yılı Buhara doğumlu İslam biliminin en parlak dönemine öncülük etmiştir.
El-kanun Fi't Tabib adlı eseri 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar Avrupa'da tıp ders kitabı olarak okutulmuştur.Yunan Hipokrat ve Galen'in şöhretini geride bırakmıştır. İbn-i Sina'nın bu gücünü temsilen Hipokrat ve Galen arasına batılıların adlandırmasıyla “Avıcena” yer almıştır. Peki ama nasıl?
Türkiye'nin Koronavürüsle mücadelesi ne durumda? Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve öğrencilerinin yoğun çalışmalarından sonra yeni bir ilaç denenebilecek. Eğitim sisteminde uzaktan eğitim üzerinde yoğun çalışma var. Yeni dünya düzeninden bahsediliyor.?Meslek Liselerinde yapılan dezenfektan ve maskede bunun cabası… Milli Savunma Bakanlığı kendi solunum cihazını üretti. Yeni bir dezenfektanımız var. “Borel”. Türkiye, koronovürüsle mücadelede birlik içinde kenetlenmiş durumda…
Peki İbni Sina bu başarıya nasıl ulaştı? İbn-i Sina'nın elinde bulunan dağanık Helenistik, Bizans ve Süryani tıp litaratürlerini sistemleştirerek kendi gözlemleri doğrultusunda yeniledi ve ansiklopedik beş kitaptan oluşan bir eser ortaya koydu. Eserde Galenci tıp sistemi eleştirilip tekrar sistemleştirildi. İbn-i Sina, iyi bir gözlemci ve eleştirmendi.
İbn-i Sina'dan toplum olarak alabileceğimiz ders nedir? Biz toplum olarak kendimizi eleştiriyor muyuz? Bu eleştirilerden kendimizde doğrular çıkarabiliyor muyuz? Avrupa ülkelerini iyi gözlemleyebiliyor muyuz? Nerede olduğumuzu görebiliyor muyuz? Bunu yaparken bilinçli miyiz?
Okunma Sayısı: 8888
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.