LAÇİNNN
s
Muğla
30 Nisan, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    38.32
  • EURO
    43.77
  • ALTIN
    4105.0
  • BIST
    9.358
  • BTC
    92349.288$

BATIR-HIZIRŞAH CAMİSİNİN ÖYKÜSÜ (1)

28 Nisan 2025, Pazartesi 18:04
BATIR-HIZIRŞAH CAMİSİNİN ÖYKÜSÜ (1)

Foto : Batır camisi    ve Y.Ziya Özalp-
1980.li yılların başları..
Camimizin 1990.lı yıllarda  tamir görmeden önceki yıkık dökük hali..
Kim ne derse desin. Hızırşah köyünün halk arasındaki adı  "Batır "dır Batır adının  "Bahadır-Batur-Yatır " gibi  adlardan  türediğine dair çeşitli söylentiler var..
Köye ve camiye adını veren  Hızır -şah  " adının kökleri,caminin yapımı ile   ilgili bilinenin aksine  elimizde bir çok kayıt ve belge var.
Dilimizin döndüğünce, kalemimizin elverdiğince bu camimizin öyküsünü anlatmaya çalışırken  bu kayıt ve belgeleri konuşturmaya çalışacağız..
Biz millet olarak bilmediğimiz konularda ahkam kesmeye,kaynaksız bilgi aktarmaya  bayılırız..Doktoru, Avukatı. mühendisi  cebimizden çıkarırız evelallah.
Bu nedenle  bu konuda anlatacaklarımın ,aktaracaklarımın  hiçbir  belgesel bilimsel  değeri olmadığını  peşinen söylemeliyim..Olsa olsa meraklılarına  yol  ve kaynak göstermiş oluruz..
Batır camimizin öyküsü biraz da ;
 Datçamızın  Türkleşme-İslamlaşma sürecinin başlangıcıdır..
Çünkü camimizin  Anadolu Selçuklu devletinin kalıntısı biruç - beylik  olan Men teşe Beyliği döneminde yapıldığına dair elimizde bir çok kayıt ve  belge var..
Yine de.. Uzmanı olmadığımız konularda  iddialı laflar etmemek ,haddimizi aşmamak lazım..
Anadoluda fethedilen yerlere  yerleştirilecek  Türkmenlere zemin hazırlamak üzere  buralara  ilk önce askeri, idari  ,dini bilgilerle donatılmış alp- Erenler 'in gönderildiği , bunların gittikleri yerlerde Türk-İslam  yerleşiminin ilk temellerini attıkları, tekkeler, zaviyeler, mescitler ,medreseler inşa ettikleri, yerel  halkla olumlu ilişkiler kurdukları, tarımsal ve ekonomik faaliyetlerde bulundukları hepimizin malumudur..
Cami mi,  cem evi mi  , tekke mi, zaviye mi  ? olduğu günümüzde dahi  tartışma konusu olan  Hızırşah -batır camisi ve çevresindeki hamam, misafirhane gibi kalıntılar değerlendirilirken  evvela  bu gözle bakılmasında yarar vardır..
Hadi bakalım.. yine haddimizi aştık..
Elimizdeki tarihi kayıt ve belgeleri konuşturmaya ağırlık vererek zaman içersinde en önemli  dini  merasimlerin, yağmur dualarının  , tehlike,savaş,açlık, kıtlık, salgın hastalık anlarında Datça halkının ;maddi -manevi sığınma yeri olan  camimiz ve külliyesinin  öyküsünü  anlatmaya çalışalım..
Bakalım.. becerebilecek miyiz. ? (sürecek )
27-04-2025  Y.Ziya Özalp
 


Okunma Sayısı: 144

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.