YEŞİL BERELİLER DATÇA'DA !

Sebiha ARSLAN :Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün " Korunan Alanların İzlenmesi ve Koruma Faaliyetlerinin Raporlanması" kapsamında 6 farklı bölgede yaklaşık 4 ayı aşkındır çalışmalarını sürdürmekte. Bozburun - Datça ÖÇKB' lerin (Özel Çevre Koruma Bölgeleri) korunması, izlenmesi ve raporlanması konusunda Datça Proje ekibinden, Melike Sezer Yorulmaz ve Ahmet Demirci , Datça İskele Mahallesi Muhtarı Metin Karadağlı ile koruma ve izleme çalışmaları kapsamında röportaj gerçekleştirdi. Proje sorumluları ayrıca yerelden anlık gelen tüm ihbarları, değerlendirip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Marmaris ve Muğla şubelerine bildiriyoruz, gelen ekiplerle sorun olan bölgelere gidip tutanak tutuyoruz. Kaçak inşaat tespitlerini gerçekleştiriyoruz dedi.
Gerçekleştirilmiş, projeye ait detay ve Datça İskele Mahallesi Muhtarı Metin Karadağlı ile Datça proje sorumlu ekibinin gerçekleştirdiği röportaj şu şekilde
‘’Datça İskele Mahallesi Muhtarı Metin Karadağlı doğma büyüme Datçalı. Son 3 dönemdir İskele Mahallesi'ninMuhtarı Metin Bey. Datça-Bozburun ise 1990yılından beri koruma altında.Muhtar Bey, Datça bölgesinde 3B nin önemli olduğunu anlatıyor; Badem, Balık, Bal… Ayrıca, Datça Hurmasının, Sığla ve zeytin ağaçlarının da alanın önemli potansiyeli olduğunu belirtiyor.
Muhtar Metin BeyHaziran 2018'den beri alanda sürekli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı logolu araçların ve teknelerinin gezdiğini fark ediyor. Sonrasında bu çabanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına yürütülen “YEŞİL BERELİLER” proje kapsamında olduğunu öğrenen Muhtar Bey, alana sahip çıkılmasından çok mutlu olduğunu söylüyor. Genç doğa koruma uzmanlarının bölgeyi hem karadan hem denizden karış karış gezerek izleme çalışması yaptıklarını belirtiyor. Doğa koruma uzmanlarının Bakanlık logolu özel kıyafetlerle gezdiğini anlatıyor.Saha ekiplerinin çalışmalarının alanın etkin yönetimine katkı sağladığını dile getiriyor.
Saha ekibinin kendisini ziyareti sırasında, “köyümüze, bölgemize sahip çıkılması bizi ve bölge halkını heyecanlandırdı” diyor.?Muhtar, yaşadığımız sorunları -katı atık, çam kuruması, doğal alanların tahribatı vb.- saha ekiplerini telefonla arayarak anında aktarıyoruz. Saha ekipleri de sorunları “anlık bildirimlerle” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerine bildiriyor. Ayrıca tespit edilen sorunların çözümü için Datça Belediyesine bilgi aktarıp ve işbirliği ortamı sağlıyorlar.Muhtar Bey, bu çözüm odaklı yaklaşımdan çok memnunum diyor.
Saha Ekibi sorumlusu Melike Sezer Yorulmaz, bu çalışmanın sadece Datça'da değil 4 il ve 6 farklı korunan alanda yürütüldüğünü anlatıyor Muhtar Beye.?Aynı çabanın Kaş-Kekova ÖÇKB, Fethiye-Göcek ÖÇKB, Köyceğiz-Dalyan ÖÇKB, Göksu Deltası ÖÇKB ve İzmir Çeşme Yarımadası Doğal Sit Alanlarında yürütülmesinin ümit verici olduğunu söylüyor. Projede 6 saha ekibi ve 21 uzmanın çalışması korunan alanlar için önemli bir potansiyel olduğunu belirtiyor.
Son olarak, İskele Mahallesi Muhtarı Metin Bey“ulusal anlamda önemli bitki ve hayvan türlerini barındıran, kültürel ve eşsiz doğa varlığına sahip olan Datça'nın korunmasının Datça adına gurur verici olduğunu belirtti.Böyle bir çalışmanın devamını tüm korunan alanlarda, düzenli olarak yapılmasını” tavsiye etti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.