TUĞRUL ÖNGEL İLE BALIKÇILIK VE DATÇA

''Hadi sizi götüreyim Datça'ya bir gezin gelin dedi'' ,o gün bu gündür Datça'dayız , Datçalı olduk .Sözlerin Mimarisi Tuğrul Öngel ilçemizin güzelliklerine hayran kalıp 4 yıl önce yerleşmiş biricik eşiyle , şirin kasabamıza .Eski Öğretmen evi yakını hastane altı plajında, balık tutarken rast geldik kendisine . Yaklaştık yanına ,o anlattı bizde yazdık, Birde Tuğrul amcamızdan dinleyelim istedik balık tutma tüyolarını ve Datça hayranlığını. Biz Tuğrul amcayla yaptığımız röportajdan çok keyif aldık.İçten, samimi ve babacan . Umarız siz değerli okurlarımıza’ da , aynı keyifi aktarabilmişizdir.
S.A - Datça'ya nereden geldiniz?
T.Ö - 4 sene önce Datça'ya yerleştim. İstanbul'dan geldim. Emekli oldum oradaki işlerimi hallettim döndüm. Bu tarafa taşındım artık. Artık Datçalıyım.
S.A -Ne iş yapıyordunuz?
T.Ö -Özel bir inşaat firmasında çalışıyordum. Aynı firmadan da emekli oldum.
S.A - Datça'yı nasıl nerden buldunuz?
T.Ö -Dostlar vasıtasıyla oldu. Kardeşimin burada evi vardı. Hadi sizi götüreyim Datça'ya bir gezin gelin dedi. O aralar sıkıntılı durumdaydık. Eşimle geldik. Datça'yı öyle beğendik ki ertesi gün biz ev aramaya başladık. Kiralık ev bulduk İstanbul'daki evimizi taşıdık geldik. Daha sonra baktık çok güzel hoşumuza gitti. Buradan ev alalım kalalım artık burada. İstanbul'a tekrar gittik evimizi sattık buraya geldik ev aldık. Velhasıl şimdi Datçalıyız.
S.A - Kışları da zaten soğuk olmuyor değil mi?
T.Ö -Datça'da kış dendiği zaman bizim için bahar yaz gibi. Başka yerlerden gelen kişiler için bu böyle. En kötü ihtimalle kış 15 gün 20 gün o da Datça'nın kışı demek kaydıyla. Burada her şey güzel insanlar hala denize giriyor. Şubatın sonunda yüzme yarışlarımız var.
S.A - Oltayı sürekli elinizde mi tutmanız gerekiyor?
T.Ö -Anlıyorum ben onu oynatınca. Sıkıldığım zaman toplayıp gidiyorum. İki kere atıyorum burada bir şey yoksa başka bir sahile gidiyorum.
S.A - Başka nerelerde tutmaya çalışıyorsunuz?
T.Ö -Datça'da sahilin her tarafında atılabiliyor. Burası olmazsa “Taşlık Sahili” orası da olmazsa “Kargı Sahili” tarafına kadar yolu var. Deniz olan her yere atabilirsiniz aslında oltanızı.
S.A - Datça'da başka neler yapıyorsunuz?
T.Ö -Başka yaptığım bir ikinci şey var dersem yanlış olur. Aşağı yukarı balık tutmakla, evde eşimle, yardım edebileceğim ev işleri var ise, onları yapıyorum yoksa ben hemen kaçıyorum.
S.A - Oltanıza yem olarak tavuk mu koyuyorsunuz?
T.Ö -Ben tavuk kullanıyorum. Çeşitli yemler var ben tavuğu tercih ediyorum. Her yerde bulabiliyorum. Burada balık yemi çok bulamıyorsunuz zaten. Balık yemi olarak gerekiyor bulamıyorum. Canlı olarak gerekiyor bulamıyorum.
S.A- Oltaya hangi balıklar geliyor daha çok?
T.Ö -Aşağı yukarı bütün balıklar geliyor. Datça'da balık çeşidi çok. Balık yok diyoruz doğru balık yok ama balığın yokluğu bizim yüzümüzden. Burada 3, 5 tane tekne var. Bu tekneler balığa çıkıyorlar. Balığın yasak olduğu mevsimlerde veya balık tutulmayacak yerlerde ağlarını atıyorlar. Gırgırla çekiyorlar yavru da gidiyor. Balığı rahatsız ederseniz hayvan oradan gidiyor. Bir dahada gelmiyor. Datça'da balık adına sıkıntı. Tekneyle açılırsanız balık yok diyorlar. Balık yok değil illaki var önemli olan zamanı ve yeri bulmak. Tekneleri görüyorum amatör balıkçılığımdan dolayı bakıyorum hiç boş gelen olmuyor. İllaki bir şeyler geliyor. Satıyorlar, dağıtıyorlar, demek ki balık var yerini bulmak gerekiyor.
S.A - Siz tekne almayı düşünüyor musunuz?
T.Ö -Hayalim bir tekne almak. Ancak bu işler için sadece hayal kurmak yetmiyor. Hayırlısı diyorum bakalım.
S.A - Sizin oltanıza genelde hangi balıklar denk geliyor?
T.Ö -Kıyıdan genellikle kıyı balıkları pek büyük olmuyor benim tuttuğum balıklar. Mırmır, karagöz, levrek, şans işi. Arkadaşlar şamandıralarla atıyorlar ve bekliyorlar büyük balıkta avlıyorlar sabır işi bu. Kum Mezgit'i pek makbul bir balık değil ama yenmez de bir balık değil. Sokkan Datça'lıların çok sevdiği bir balık. Yosun balıkları falan geliyor bir şeyler. Eğlendiriyor gayet beni. Zaten düşündüğüm şeylerdi bunlar. Emekli olup da yapabilir miyim dediğim şeyler tekne zaten hep hayalim
S.A - Tekne fiyatları çok mu pahalı?
T.Ö -Tekne işi arz talep ilişkisine bağlı bir durum. İlk geldiğimde 5 sene evvelki duruma bakıyorum benim kullanabileceğim bir tekneyi çok rahat bir şekilde alıyordunuz şimdi aynı fiyatlarla kayık bile alamıyorsunuz. Datça inşaat olarak çok değişti, ileriye doğru farklılaştı. Marmaris, Fethiye, Bodrum almış zaten yükünü, yük buralara binmeye başladı. Marine yapılacak deniyor 5 senedir buradayım hala yapılacak. Karaköy'deki bitti buralar doldukça sakinliğini kaybedecek.
S.A - Datça giderek kalabalıklaşıyor mu?
T.Ö -İlk geldiğim sene sessizliğinden rahatsız olurduk eşim hareketliliği sever. Son 2 senedir park yeri bulamıyorsunuz sıkışıklık bir hareketlilik var. Yağmur sıkıntısı vardı ancak bu sene çok yağmur yağdı. O sorun da çözülmüş gibi. Ama İç Anadolu'ya doğru dürüst kar bile yağmamış onunda sıkıntısını çekiyorlar. Kendimize balık ülkesi diyoruz 3 tarafımız denizlerle çevrili hala dışarıdan balık getiriyoruz. S.A - İsveç'ten gelen balıkları yiyoruz niye?
T.Ö -Çok basit ben böyle olta atarsam, başka biri ağ atarsa, diğeri gırgır atarsa hayvanı yok edersen hayvanın yavrusunu oradan kaçırırsan böyle olur. En azından yasaklara bile uysak yeter bize. Nisan sonu, Ağustos sonu bildiğim kadarıyla balık tutma yasağı var. Şu 4 ayın 2 ayını tam manasıyla uysak biz yine sıkıntı çekmeyiz. Yine rahatlıkla balık yeriz. Ben İstanbul'dan geliyorum İstanbul'da balık pahalı değil öyle veya böyle bir yerlerden bulup getiriyorlar. Ama Datça'da balık çok pahalı pazara gidiyorsunuz hep köylü satıyor çok güzel kazanç elde ediyorlar ama İstanbul'dan daha pahalı. Buradaki yapı, düşünce çok daha farklı az satayım çok kazanayım hepsinde böyle balıkta da böyle. Uğraşmayı istemiyor beklemeyi sevmiyor ve o şekilde de geçiştiriyoruz.
Tuğrul amcamıza bize değerli vaktini ayırdığı için teşekkürlerimizi sunarak son sözlerini sorduk '' Datçalılara ve okurlarınıza selam ve saygılarımı iletiyorum, size ve gazetenize teşekkürlerimi sunuyorum'' sözlerinin ardından ayrıldık yanından .
(Sebiha ARSLAN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.