TEMA VAKFI ’’İZMİR İÇİN FİDAN BAĞIŞLARINIZI BEKLİYORUZ’’ / TÜRKİYE GUİNNESS REKORLAR KİTABI'NA GİRMEYE HAZIRLANIYOR

Sebiha ARSLAN :TEMA Vakfı İzmir'in Karabağlar mevkiinde çıkan ve kuvvetli rüzgar nedeniyle büyük bir alana yayılan orman yangınının ardından İzmir'in ağaçlandırılması için bir çalışma başlattı. Dileyen herkes TEMA Vakfı'nın Türkiye İş Bankası Levent Şubesi (1035) TR18 0006 4000 0011 0351 2730 60 numaralı banka hesabına fidan bağışı yaparak çalışmaya destek olabiliyor. Bir fidan bedeli 10 TL.
TEMA Vakfı İzmir'in ağaçlandırılması için Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinde başlattıkları çalışma kapsamında fidan bağışı çağrısı yaptı. Yaşanan yangınların ardından Türkiye'de hassasiyetin daha da yükseldiğinin altını çizen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “İzmir'in Karabağlar mevkiinde çıkan orman yangınlarındaki kayıplarımız hepimizin yüreğini yaktı. Binlerce ağaç ile birlikte orman ekosisteminin vazgeçilmez parçası olan çok sayıda canlı yangınlarda yaşamını yitirdi. Kaybettiğimiz canlar geri gelmeyecektir, ancak Orman Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle başlattığımız fidan bağışı kampanyası ile bir nebze olsun yaşanan kayıpları telafi edebilmeyi istiyoruz. İzmir'in dağlarında yeniden çiçekler açsın diye herkesi fidan bağışı yapmaya ve destek vermeye davet ediyoruz,” dedi.
İzmir'in ağaçlandırılmasına destek vermek isteyenler için hesap numarası:
Hesap Adı: TEMA Vakfı
Şube: Türkiye İş Bankası Levent Şubesi (1035)
IBAN: TR18 0006 4000 0011 0351 2730 60
TÜRKİYE GUİNNESS REKORLAR KİTABI'NA GİRMEYE HAZIRLANIYOR
Ayrıca İHA' nın resmi sitesinde yayınladığı haberine göre' de '' Yaz aylarında yangınlarla mücadele eden Türkiye, sonbaharda aynı anda dikilecek 3 milyon fidanla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kasım ayında İzmir, Muğla, Fethiye ile beraber çeşitli bölgelerde aynı anda 3 milyon fidan dikerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girme projesi olduğunu açıkladı. Pakdemirli, "11 Kasım'da saat 11.00'de tüm vatandaşlarımızı Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek üzere açıklayacağımız illerde fidan dikimine davet ediyorum'' dedi.
11 Kasım'daki rekor denemesi ile tek seferde 3 milyon fidanın aynı anda dikilmesi hedeflenirken, yaz boyunca yanan alanlarda da ağaçlandırma çalışmaları yapılacak.
16 yılda 4,5 milyar fidan toprakla buluştu
Orman yangınlarıyla mücadelede oldukça başarılı olan Türkiye'de yangına müdahale süresinin kısalmış olması daha büyük felaketlerin önüne geçti. 2003'te yangına ilk müdahale süresi 40 dakika iken, 2018'de bu süre 14 dakikaya düştü. Şimdiki hedef ise süreyi 12 dakikaya indirmek.
Türkiye'de son 10 yılda 66 bin 648 hektar alan yangınlarda zarar gördü. Yangınlar sonrası yapılan çalışmalarla bu alanlarda 75 milyon 44 bin 830 fidan dikildi. Bu dönemdeki yangınların yüzde 88'ini insan kaynaklı, yüzde 12'sini ise doğal yangınlar oluşturdu. Son 16 yıla bakıldığında 2002'de 20,8 milyon hektar olan orman alanı, 2018'de 22,6 milyon hektara çıkarıldı.
Bu 16 yıllık süreçte yanan alanların yanı sıra yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile Türkiye genelinde 4,5 milyar fidan toprakla buluşturuldu.
2023 hedefi 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak
Çin ve Hindistan'dan sonra Türkiye dünyada en fazla ağaçlandırma yapan üçüncü ülke olurken, orman varlığı noktasındaki 2023 hedefi ise 7 milyar adet fidanı toprakla buluşturmak.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.