KAYMAKAM BAKIR VE BAŞKAN UÇAR SOKAK HAYVANLARI İÇİN TOPLANDI

Datça Belediye Binası meclis salonunda dün sabah 10:00'da başlayan toplantıya Datça Kaymakamı Vehbi Bakır ,Belediye Başkanı Gürsel Uçar ,Çevre Koruma yetkilisi Nurcan Serin, Kent Konseyi Başkanı Hayriye Balkan, Veteriner Hekim Hakkı Kafalı ,İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, İlçe Çevre Sağlık yetkilisi, Datça Hayvanseverler Derneği ve Barınağı Üyeleri ve çok sayıda Hayvan sever vatandaş katıldı.
Kaymakam Bakır sahipsiz hayvanlar ile ilgili özellikle kış aylarında ilçe merkezindeki okullar civarında ve yaz aylarında sahillerde yaşanan problemler nedeniyle görüş ve önerileri değerlendirmek için düzenlenen toplantı yaklaşık iki bucuk saat sürdü .Özetle katılımcılar Datça Belediyesi'ne ait bir veteriner hekim ve rehabilitasyon merkezi olması yönündeydi. Yarı zamanlı Belediye bünyesinde çalışan veteriner Hakkı Kafalı ise yaptığı konuşmasında yılda 500 - 600' den fazla hayvanı kısırlaştırma işlemi yaptığını ama bir türlü çoğalmanın önüne geçilemediğini dile getirdi. Bir hayvansever vatandaş ise'' görünen o ki mevcut olan veteriner hekim yetersiz belediye bünyesinde tüm zamanlı bir veteriner hekim tahsis edilmesi'' yönündeydi.
Gazeteciliğimin dışında toplantıda bulunan HAYTAP ve HAYKONFED' in Datça gönüllü üyesi olan ve yaklaşık 7 yıldır istisnasız her gün 60-70 civarı sokak kedisine bakan şahsım ise gözlem ve araştırmalarım sonucunda HAYKONFED Genel Sekreteri Timur Ugan' ında yardımıyla Kaymakam Bakır ve Başkan Uçar'a uygulamaya gecerse %95 olumlu sonuç vereceğini 'ne inandığımız bir öneri belgesi sundum. belge''
Bakımevi Bilgileri
Sokak hayvanları için kısırlaştırma ,aşılama ,sağlık hizmeti ve mağdurların korunması için bakımevi kurma görevi 5199 sayılı kanunla belediyelere verilmiştir. Kanunun tamamı https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5199.html bu linktedir.
Bakımevi yapımı konusunda bir standart ölçü yoktur. Bir bahçeli ev bile bakımevine dönüştürülebilir. Elektrik - suyu olan ameliyat için kullanılacak veterinerlik araç gereçleri ile donanımlı bir oda bir karantina odası ,ameliyat öncesi ve sonrasında kullanılacak bakım kafesleri, mağdur hayvanların yaşayacağı kulübe ve yağmurluk, gölgelikleri olan bir bahçe bile işlevini yerine getirdiğinde ruhsatlı bir bakım evi olabilir. Bakımevinden önce en önemli şey elbette işini bilen cerrahisi olan bir belediye veteriner hekimin bulunmasıdır. Vicdanlı mesleğine bağlı, cerrahi bilgisi olan bir genç veteriner hekim bir yılda bir ilçede sokak hayvanlarını sorunlarını çözer. Milyonlarca liralık yatırımla tam teşekküllü bir bakımevinde kursanız bu niteliklerde bir veteriner hekiminiz ve hayvansever çalışmaları olmadıkça kısa sürede orası ölüm kampına döner ve belediye çok zor durumda kalır.
Hizmet alımı ,sözleşmeli veteriner ya da Katil dolandırıcı mobil klinikler çözüm değildir. İlçe popülasyonunu kontrol almada kısırlaştırmada devamlılık esastır. Hemen her gün ve tam zamanında kent içinde gönüller ya da belediye görevlilerince alınıp kısırlaştırılacak hayvanların sayısı günde üç-beş olsa yılda1000 hayvan kısırlaştırılmış olur ki bu sayının artmaması için ilk etapta yeterlidir.
Rize ,Çankırı, Kastamonu, Ergene'de belediyelerimiz ile yaptığımız çalışmalar bu sonucu vermiştir, kanıtlamıştır. Küçük ama donanımlı tam işlevli bir Bakımevi ve bir tek idealist veteriner hekim ile büyük sonuçlar almak mümkündür. İstenen kent içinde sayının kontrolü halk sağlığı ve desteği ,sakin, sevecen kimsenin rahatsız olmayacağı belediyenin ve gönüllerin ihtiyaclarını karşıladığı ve koruduğu bir köpek grubu yaratmaksa çözüm budur. Küpeli kontrollü köpeklerin kızışma dönemi agresiflikleri de olmayacağından kentin güzelliklerini olarak aramızda yaşayacaklardır.
Bu tür bakımevleri hayvan seven sevmeyen herkesi mutlu edeceğinden belediyelere de siyaseten de büyük puan kazandırmaktadır. bu insani yaklaşım ve çözüm ,halk sağlığı mağdur hayvanların tedavi ve korunmasının yapılması korunması açısından kamu oyu gözünde büyük takdir toplamaktadır. Bu maliyeti son derece düşük uygulama ve sonrasında ilçemizde artan ve çöpe giden devasa miktardaki yemek yiyeceklerin toplanması ve evcil -yaban hayvanlarına kurulacak besleme odakları aracılığı ile iletilmesi de maliyet düşürücü takdir gören ve insani bir diğer çözümdür. Konu hakkında geniş konuşma ve toplantılar için her zaman gerekirse Datça'ya gelmeye ve deneyimlerimizi aktarmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz. Timur Ugan haykonfed YK Genel Sekreteri, Sebiha Arslan Datça HAYKONFED gönüllü yetkilisi.''
Kaymakam Bakır ve Başkan Uçar katılımcılara destek ,öneri ve şikayetlerin değerlendirilip çözüm odaklı tekrar toplantı düzenleneceği söyleyerek, katılımcılara teşekkür etti.Başkan Uçar ise her zaman her türlü destek ve yardımın yapılacağını özellikle belirtti.
(Sebiha ARSLAN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.