ENGELİM OLMAYIN” İSİMLİ PROJE İŞ HAYATINA HAZIRLANIYOR

İlçemiz'de İçişleri Bakanlığı'nın sosyal projeler için derneklere verdiği yardım uygulamaları kapsamında, engelli bireyler ve ailelerine yönelik mesleki eğitim kursları açılacak. Datça Engelim Olmayın Derneği'nin organizasyonunda, 20 Ekim'de başlayacak olan kurslar, 2 Temmuz 2018 tarihine kadar sürecek .Çeşitli engel gruplarında 9'u engelli olmak üzere, aileleriyle birlikte toplam 15 kişinin katılacağı kurslarda, seramik, dikiş, mum, reklam ve promosyon malzemelerine baskı gibi el sanatları eğitimleri verilecek.
Datça Engelim Olmayın Derneği Başkanı Dilek Dündar'ın yaptğı açıklamasında '' İçişleri Bakanlığının Sivil Toplum Kuruluşları için başlattığı proje yardımları programına “Engelim Olmayın” isimli proje ile 30.Mart 2017 tarihinde başvuruda bulunmuştuk projemiz 27.09.2017 tarihinde kabul oldu. Datça'dan bu yardıma başvuran dernek sadece biz olduk. Projemiz 20.Ekim 2017'de başlayıp 02.Temmuz 2018'de son bulacak. Proje maliyeti; 48.475 TL İç İşleri Bakanlık yardımı, 44.950 TL Derneğin katkısı, 3.525 TL. Ayrıca projemize ayni ve gönüllü katkılar da oldu. Ayni katkılar kısmında Datça Belediyesi, proje alanı, konferans salonu, yazın kurulan tezgahlarda yer tahsisleri, afiş, broşür, davetiye ve büyük bez afişler gibi gerekli malzemelerin tasarımı ve basımını üstlendi. Genç Desen Tekstil firması ücretsiz parça kumaş gönderimini üstlendi. Ayrıca projemizde eğitmenlerimize yardımcı olmak amacıyla gönüllü arkadaşlarımız da çalışmak istediler. Vildan Sümer, el sanatları konusunda vereceğimiz eğitimlerde gönüllü destek verecek. Aydan Göksu, kırk yama, bez çanta dikimi konusunda gönüllü destek verecek. Umut Baran Sümer, temel bilgisayar derslerinde gönüllü destek verecek. Sema Durmuşkahya ve Ayşe Avcı verilecek tüm eğitimlerde hocalarımıza gönüllü asistanlık yapacaklar. El sanatları atölyesinde ayrıca 3 farklı atölye oluşturduk. Seramik, mum ve örgü atölyesi. Kursiyerlerimiz seramik atölyesinde, seramikten magnet ve kolye yapmayı mum atölyesinde mumdan hediyelik eşya yapmayı ve örgü atölyesinde örgüden file ve bileklik yapmayı öğrenecekler.
Dikiş atölyesinde, bez çanta, bez torba ve lavanta kesesi yapmayı öğrenecekler.
Reklam ve promosyon malzemeleri baskı atölyesinde, tişört, bez çanta, yastık, magnet, kupa, madalya, plaket, tabak, vb. gibi yüzeylere transfer baskı yapmayı öğrenecekler.
Mum atölyesine eğitim verecek eğitmenimiz; Ahmet Tuna. Pazar günleri 13-15 saatleri arasında yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde her gün 2 saat süresince toplamda 120 saat eğitim verecek.
Seramik atölyesinde eğitim verecek eğitmenimiz; Hayri Ünal. Cumartesi günleri 13-15 saatleri arasında yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde her gün 2 saat süresince toplamda 120 saat eğitim verecek. Örgü atölyesinde eğitim verecek eğitmenimiz; Naciye Büyükyıldız. Cuma günü 13-15 Cumartesi 15-17 saatleri arasında toplamda 120 saat eğitim verecek. Dikiş atölyesinde eğitim verecek eğitmenimiz; Emine Ülker Polat. Cuma günü 13-15 Cumartesi 15-17 saatleri arasında toplamda 120 saat eğitim verecek.
Reklam ve promosyon malzemeleri baskı atölyesinde; Övgü Yıldız Pazar günleri 15-18 saatleri arasında toplamda 80 saat eğitim verecek.
Atölyelerimize katılacak kursiyer sayısı 15. Kursiyerlerimiz 11-5 yaşında en yaşlı kursiyerimiz 59 yaşında. Dikiş atölyemize ayrıca annelerden de katılmak isteyenler oldu.
Projenin Amacı Datça'da yaşayan çeşitli engel gruplarına ait engelli bireylerin çalışma hayatına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla yol göstererek iş imkanları yaratmak. Engellilerin mesleki ve sosyal rehabilitasyonu ile mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek. Engellilerin bilgi ve becerilerini artırmalarını sağlayarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak özgüvenlerini artırmak. Çevre edinmelerini ve üretim sürecine katılımlarını sağlayarak kendi ihtiyaçlarını karşılama ve özgürlüklerini kazanma fırsatını vererek aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak. Uygun ortamlar yaratıldığında engellilerin de rahatlıkla çalışabildiğini kanıtlamak. Engellilerin pasif yardıma muhtaç insanlar olduğu ön yargısını kırarak toplumsal bilinç oluşturmak. Duyarlılık ve bilinç geliştirme çalışmalarında topluma mesajlar vermek. Üreten engelinin; sokağa çıkmayan evinde oturan engelli bireylere rol model olmasını sağlayarak bu sayede engelli bireylere ve ailelerine umut ışığı olmak. Engellilerin hem çalışma ortamında hem de sosyal ortamlarda sık sık görünmelerini sağlayarak engelliler ve engelsizler arasında aslında bir fark olmadığını tüm yaşam alanlarının engelsizlere göre planlanmış olmasından ötürü engellilerin engellendiğini göstermek. Engelli bireylerin toplumda eşit haklardan yararlanması için mevcut kaynakları harekete geçirmek. Engelli bireyleri topluma kazandırarak aileleri ile birlikte yaşam kalitelerini artırmak ve toplumda davranış değişikliği oluşturmak.
Projenin Konusu
Datça Belediyesi'ne ait Bülent Ecevit Kültür Merkezi bilgisayar odasında el sanatları atölyesi, dikiş atölyesi ve reklam promosyon malzemeleri baskı atölyesi kurarak 8 engelli bireye kapasiteleri ölçüsünde eğitmenler tarafından eğitimler vermek. El sanatları atölyesinde seramik, mum, file ve bileklik örmeyi öğretmek. Dikiş atölyesinde dikiş makinesi ve overlok makinesi ile bez çanta, bez torba ve lavanta kesesi dikimini öğretmek. Tişört, kumaş, şapka, bez, kupa, metal gibi ürünlerin üzerine baskı yapabilmek için sublimasyon baskı makineleri ve baskı malzemeleri ile baskı atölyesi kurmak. Eğitimler sırasında yapılan ürünleri yazın açılan hediyelik eşya stantlarında engelliler tarafından satışa sunmak. Pazarda ve tezgahta engellilerin çalışması sayesinde engelli engelsiz bireylerin kaynaşmasını sağlamak. Datça'da eksikliği hissedilen reklam, promosyon malzemelerinin üretilmesi transfer baskı yapmayı sağlayan baskı merkezinin oluşturulması sayesinde engellilerin ve ailelerinin proje sonrasında işletmeye devam etmesini sağlamak.
Hedefler 8 engelli bireye farklı bir çalışma ortamı yaratıp meslek sahibi olmalarını bu sayede çalışma hayatına atılmalarını sağlayarak özgürlüklerini kazanma fırsatı vermek.
Tüketen değil üreten engelli olmalarını sağlayarak kendi ayakları üzerinde durmalarına destek olmak. Pazarda ve yazın açılan hediyelik eşya stantlarında çalışan engellilerin alış verişe gelen engelsiz bireylerle kaynaşması sayesinde engelli ve engelsiz bireylerin sosyal gelişimine katkıda bulunmak. İlçemizin ilk ve tek reklam, promosyon ürünleri baskı merkezini kurarak engellilerin ve ailelerinin proje sonrasında işletmeye devam etmesini sağlamak. Yerel ve ulusal basının ilgisini çekecek olan bu proje sayesinde Türkiye'de yaşayan diğer engelli bireylere ve engelli derneklerine yol gösterici olmak. Tamamı engelliler tarafından üretilecek olan lavanta keselerinin nikah, düğün, nişan, kına gecesi, doğum, sünnet gibi törenlere satışını sağlamaktır dedi.
9 ila 60 yaş arasındaki kursiyerlerin eğitimleri 16 Kasım da Muğla Valisi Esengül Civelek'in de katılımı ile verilecek kokteyl ile başlayacak.
(Sebiha ARSLAN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.