LAÇİNNN
s
Muğla
27 Nisan, 2025, Pazar
  • DOLAR
    38.32
  • EURO
    43.77
  • ALTIN
    4105.0
  • BIST
    9.358
  • BTC
    92349.288$

EN­GE­LİM OL­MA­YIN” İSİM­Lİ PROJE İŞ HAYATINA HAZIRLANIYOR

EN­GE­LİM OL­MA­YIN” İSİM­Lİ PROJE İŞ HAYATINA HAZIRLANIYOR
İlçemiz'de İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı'nın sos­yal pro­je­ler için der­nek­le­re ver­di­ği yar­dım uy­gu­la­ma­la­rı kap­sa­mın­da, en­gel­li bi­rey­ler ve aile­le­ri­ne yö­ne­lik mes­le­ki eği­tim kurs­la­rı açı­la­cak. Datça En­ge­lim Ol­ma­yın Der­ne­ği'nin or­ga­ni­zas­yo­nun­da, 20 Ekim'de baş­la­ya­cak olan kurs­lar, 2 Tem­muz 2018 ta­ri­hi­ne kadar sü­recek .Çe­şit­li engel grup­la­rın­da 9'u en­gel­li olmak üzere, aile­le­riy­le bir­lik­te top­lam 15 ki­şi­nin ka­tı­la­ca­ğı kurs­lar­da, se­ra­mik, dikiş, mum, rek­lam ve pro­mos­yon mal­ze­me­le­ri­ne baskı gibi el sa­nat­la­rı eği­tim­le­ri ve­ri­lecek.

Datça En­ge­lim Ol­ma­yın Der­ne­ği Baş­ka­nı Dilek Dün­dar'ın yaptğı açıklamasında '' İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­nın Sivil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı için baş­lat­tı­ğı proje yar­dım­la­rı prog­ra­mı­na “En­ge­lim Ol­ma­yın” isim­li proje ile 30.​Mart 2017 ta­ri­hin­de baş­vu­ru­da bu­lun­muş­tuk pro­je­miz 27.09.2017 ta­ri­hin­de kabul oldu. Datça'dan bu yar­dı­ma baş­vu­ran der­nek sa­de­ce biz olduk. Pro­je­miz 20.​Ekim 2017'de baş­la­yıp 02.​Temmuz 2018'de son bu­la­cak. Proje ma­li­ye­ti; 48.475 TL İç İşleri Ba­kan­lık yar­dı­mı, 44.950 TL Der­ne­ğin kat­kı­sı, 3.525 TL. Ay­rı­ca pro­je­mi­ze ayni ve gö­nül­lü kat­kı­lar da oldu. Ayni kat­kı­lar kıs­mın­da Datça Be­le­di­ye­si, proje alanı, kon­fe­rans sa­lo­nu, yazın ku­ru­lan tez­gah­lar­da yer tah­sis­le­ri, afiş, bro­şür, da­ve­ti­ye ve büyük bez afiş­ler gibi ge­rek­li mal­ze­me­le­rin ta­sa­rı­mı ve ba­sı­mı­nı üst­len­di. Genç Desen Teks­til fir­ma­sı üc­ret­siz parça kumaş gön­de­ri­mi­ni üst­len­di. Ay­rı­ca pro­je­miz­de eğit­men­le­ri­mi­ze yar­dım­cı olmak ama­cıy­la gö­nül­lü ar­ka­daş­la­rı­mız da ça­lış­mak is­te­di­ler. Vil­dan Sümer, el sa­nat­la­rı ko­nu­sun­da ve­re­ce­ği­miz eği­tim­ler­de gö­nül­lü des­tek ve­recek. Aydan Göksu, kırk yama, bez çanta di­ki­mi ko­nu­sun­da gö­nül­lü des­tek ve­recek. Umut Baran Sümer, temel bil­gi­sa­yar ders­le­rin­de gö­nül­lü des­tek ve­recek. Sema Dur­muş­kah­ya ve Ayşe Avcı ve­ri­lecek tüm eği­tim­ler­de ho­ca­la­rı­mı­za gö­nül­lü asis­tan­lık ya­pa­cak­lar. El sa­nat­la­rı atöl­ye­sin­de ay­rı­ca 3 fark­lı atöl­ye oluş­tur­duk. Se­ra­mik, mum ve örgü atöl­ye­si. Kur­si­yer­le­ri­miz se­ra­mik atöl­ye­sin­de, se­ra­mik­ten mag­net ve kolye yap­ma­yı mum atöl­ye­sin­de mum­dan he­di­ye­lik eşya yap­ma­yı ve örgü atöl­ye­sin­de ör­gü­den file ve bi­lek­lik yap­ma­yı öğ­re­ne­cek­ler.
Dikiş atöl­ye­sin­de, bez çanta, bez torba ve la­van­ta ke­se­si yap­ma­yı öğ­re­ne­cek­ler.
Rek­lam ve pro­mos­yon mal­ze­me­le­ri baskı atöl­ye­sin­de, tişört, bez çanta, yas­tık, mag­net, kupa, ma­dal­ya, pla­ket, tabak, vb. gibi yü­zey­le­re trans­fer baskı yap­ma­yı öğ­re­ne­cek­ler.
Mum atöl­ye­si­ne eği­tim ve­recek eğit­me­ni­miz; Ahmet Tuna. Pazar gün­le­ri 13-15 sa­at­le­ri ara­sın­da ya­rı­yıl ta­ti­lin­de ve yaz ta­ti­lin­de her gün 2 saat sü­re­sin­ce top­lam­da 120 saat eği­tim ve­recek.
Se­ra­mik atöl­ye­sin­de eği­tim ve­recek eğit­me­ni­miz; Hayri Ünal. Cu­mar­te­si gün­le­ri 13-15 sa­at­le­ri ara­sın­da ya­rı­yıl ta­ti­lin­de ve yaz ta­ti­lin­de her gün 2 saat sü­re­sin­ce top­lam­da 120 saat eği­tim ve­recek. Örgü atöl­ye­sin­de eği­tim ve­recek eğit­me­ni­miz; Na­ci­ye Bü­yük­yıl­dız. Cuma günü 13-15 Cu­mar­te­si 15-17 sa­at­le­ri ara­sın­da top­lam­da 120 saat eği­tim ve­recek. Dikiş atöl­ye­sin­de eği­tim ve­recek eğit­me­ni­miz; Emine Ülker Polat. Cuma günü 13-15 Cu­mar­te­si 15-17 sa­at­le­ri ara­sın­da top­lam­da 120 saat eği­tim ve­recek.
Rek­lam ve pro­mos­yon mal­ze­me­le­ri baskı atöl­ye­sin­de; Övgü Yıl­dız Pazar gün­le­ri 15-18 sa­at­le­ri ara­sın­da top­lam­da 80 saat eği­tim ve­recek.
Atöl­ye­le­ri­mi­ze ka­tı­la­cak kur­si­yer sa­yı­sı 15. Kur­si­yer­le­ri­miz 11-5 ya­şın­da en yaşlı kur­si­ye­ri­miz 59 ya­şın­da. Dikiş atöl­ye­mi­ze ay­rı­ca an­ne­ler­den de ka­tıl­mak is­te­yen­ler oldu.
Pro­je­nin Amacı Datça'da ya­şa­yan çe­şit­li engel grup­la­rı­na ait en­gel­li bi­rey­le­rin ça­lış­ma ha­ya­tı­na ha­zır­lan­ma­la­rı­nı sağ­la­mak ama­cıy­la yol gös­te­re­rek iş im­kan­la­rı ya­rat­mak. En­gel­li­le­rin mes­le­ki ve sos­yal re­ha­bi­li­tas­yo­nu ile mes­le­ki bilgi ve be­ce­ri­le­ri­ni ge­liş­tir­mek. En­gel­li­le­rin bilgi ve be­ce­ri­le­ri­ni ar­tır­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­rak ki­şi­sel ge­li­şim­le­ri­ne kat­kı­da bu­lu­na­rak öz­gü­ven­le­ri­ni ar­tır­mak. Çevre edin­me­le­ri­ni ve üre­tim sü­re­ci­ne ka­tı­lım­la­rı­nı sağ­la­ya­rak kendi ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­ma ve öz­gür­lük­le­ri­ni ka­zan­ma fır­sa­tı­nı ve­re­rek aynı za­man­da eko­no­mi­ye de kat­kı­da bu­lun­ma­la­rı­nı sağ­la­mak. Uygun or­tam­lar ya­ra­tıl­dı­ğın­da en­gel­li­le­rin de ra­hat­lık­la ça­lı­şa­bil­di­ği­ni ka­nıt­la­mak. En­gel­li­le­rin pasif yar­dı­ma muh­taç in­san­lar ol­du­ğu ön yar­gı­sı­nı kı­ra­rak top­lum­sal bi­linç oluş­tur­mak. Du­yar­lı­lık ve bi­linç ge­liş­tir­me ça­lış­ma­la­rın­da top­lu­ma me­saj­lar ver­mek. Üre­ten en­ge­li­nin; so­ka­ğa çık­ma­yan evin­de otu­ran en­gel­li bi­rey­le­re rol model ol­ma­sı­nı sağ­la­ya­rak bu sa­ye­de en­gel­li bi­rey­le­re ve aile­le­ri­ne umut ışığı olmak. En­gel­li­le­rin hem ça­lış­ma or­ta­mın­da hem de sos­yal or­tam­lar­da sık sık gö­rün­me­le­ri­ni sağ­la­ya­rak en­gel­li­ler ve en­gel­siz­ler ara­sın­da as­lın­da bir fark ol­ma­dı­ğı­nı tüm yaşam alan­la­rı­nın en­gel­siz­le­re göre plan­lan­mış ol­ma­sın­dan ötürü en­gel­li­le­rin en­gel­len­di­ği­ni gös­ter­mek. En­gel­li bi­rey­le­rin top­lum­da eşit hak­lar­dan ya­rar­lan­ma­sı için mev­cut kay­nak­la­rı ha­re­ke­te ge­çir­mek. En­gel­li bi­rey­le­ri top­lu­ma ka­zan­dı­ra­rak aile­le­ri ile bir­lik­te yaşam ka­li­te­le­ri­ni ar­tır­mak ve top­lum­da dav­ra­nış de­ği­şik­li­ği oluş­tur­mak.
Pro­je­nin Ko­nu­su
Datça Be­le­di­ye­si'ne ait Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi bil­gi­sa­yar oda­sın­da el sa­nat­la­rı atöl­ye­si, dikiş atöl­ye­si ve rek­lam pro­mos­yon mal­ze­me­le­ri baskı atöl­ye­si ku­ra­rak 8 en­gel­li bi­re­ye ka­pa­si­te­le­ri öl­çü­sün­de eğit­men­ler ta­ra­fın­dan eği­tim­ler ver­mek. El sa­nat­la­rı atöl­ye­sin­de se­ra­mik, mum, file ve bi­lek­lik ör­me­yi öğ­ret­mek. Dikiş atöl­ye­sin­de dikiş ma­ki­ne­si ve over­lok ma­ki­ne­si ile bez çanta, bez torba ve la­van­ta ke­se­si di­ki­mi­ni öğ­ret­mek. Tişört, kumaş, şapka, bez, kupa, metal gibi ürün­le­rin üze­ri­ne baskı ya­pa­bil­mek için sub­li­mas­yon baskı ma­ki­ne­le­ri ve baskı mal­ze­me­le­ri ile baskı atöl­ye­si kur­mak. Eği­tim­ler sı­ra­sın­da ya­pı­lan ürün­le­ri yazın açı­lan he­di­ye­lik eşya stant­la­rın­da en­gel­li­ler ta­ra­fın­dan sa­tı­şa sun­mak. Pa­zar­da ve tez­gah­ta en­gel­li­le­rin ça­lış­ma­sı sa­ye­sin­de en­gel­li en­gel­siz bi­rey­le­rin kay­naş­ma­sı­nı sağ­la­mak. Datça'da ek­sik­li­ği his­se­di­len rek­lam, pro­mos­yon mal­ze­me­le­ri­nin üre­til­me­si trans­fer baskı yap­ma­yı sağ­la­yan baskı mer­ke­zi­nin oluş­tu­rul­ma­sı sa­ye­sin­de en­gel­li­le­rin ve aile­le­ri­nin proje son­ra­sın­da iş­let­me­ye devam et­me­si­ni sağ­la­mak.
He­def­ler 8 en­gel­li bi­re­ye fark­lı bir ça­lış­ma or­ta­mı ya­ra­tıp mes­lek sa­hi­bi ol­ma­la­rı­nı bu sa­ye­de ça­lış­ma ha­ya­tı­na atıl­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­rak öz­gür­lük­le­ri­ni ka­zan­ma fır­sa­tı ver­mek.
Tü­ke­ten değil üre­ten en­gel­li ol­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­rak kendi ayak­la­rı üze­rin­de dur­ma­la­rı­na des­tek olmak. Pa­zar­da ve yazın açı­lan he­di­ye­lik eşya stant­la­rın­da ça­lı­şan en­gel­li­le­rin alış ve­ri­şe gelen en­gel­siz bi­rey­ler­le kay­naş­ma­sı sa­ye­sin­de en­gel­li ve en­gel­siz bi­rey­le­rin sos­yal ge­li­şi­mi­ne kat­kı­da bu­lun­mak. İlçe­mi­zin ilk ve tek rek­lam, pro­mos­yon ürün­le­ri baskı mer­ke­zi­ni ku­ra­rak en­gel­li­le­rin ve aile­le­ri­nin proje son­ra­sın­da iş­let­me­ye devam et­me­si­ni sağ­la­mak. Yerel ve ulu­sal ba­sı­nın il­gi­si­ni çe­kecek olan bu proje sa­ye­sin­de Tür­ki­ye'de ya­şa­yan diğer en­gel­li bi­rey­le­re ve en­gel­li der­nek­le­ri­ne yol gös­te­ri­ci olmak. Ta­ma­mı en­gel­li­ler ta­ra­fın­dan üre­ti­lecek olan la­van­ta ke­se­le­ri­nin nikah, düğün, nişan, kına ge­ce­si, doğum, sün­net gibi tö­ren­le­re sa­tı­şı­nı sağ­la­maktır dedi.
9 ila 60 yaş ara­sın­da­ki kur­si­yer­le­rin eği­tim­le­ri 16 Kasım da Muğla Va­li­si  Esen­gül Ci­ve­lek'in de ka­tı­lı­mı ile ve­ri­lecek kok­teyl ile baş­la­ya­cak.

    (Sebiha ARSLAN)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!