DATÇA İNSAN HAKLARI İLÇE KURULU TOPLANDI

*Datça Kaymakamı Mesut Çoban Başkanlığında toplanan İlçe İnsan Hakları Kurulu hemen sorunları masaya yatırdı.*İnsan Hakları Kurulları bir şehrin vicdanıdır!*Vicdanı olmayan bir şehrin de hiçbir şeyi olmaz
21 Mayıs 2019 günü Kaymakamlık binasında toplanan Datça İnsan Hakları İlçe kurulunun çalışmalarına geçmeden, İnsan Hakları Kurulları hakkında birkaç söz edelim:
İnsan Hakları İlçe Kurulları Nedir? Ne ile uğraşır?
*İnsan Hakları çeşitli ülkelerin anayasa ve yasalarında yer alan haklardan ibaret değildir. İnsan Hakları, henüz anayasa, kanunlar,uluslar arası sözleşmeler gibi yazılı hukuk metinlerinde yer almayan hakları da kapsamaktadır.
Temel haklar ve özgürlükler
a-Sivil Hak ve özgürlükler
b-Sosyal ve ekonomik Haklar
c-Siyasi Haklar
d-Uluslar arası sözleşmelerin iç hukuktaki yeri
e-Hak ve sorumluluk sahipleri
f-Hukuki ve İdari başvuru yolları
İNSAN HAKLARI KURULLARINDAKİ TEMEL SORUNLAR:
-Kurullara geniş yetkiler tanınıp,bütçe verilmemesi. Bir çok iş yapılması istenirken,illerde valiler,ilçelerde kaymakamlar kendi bütçelerinden bunu karşılamaktadırlar. Kanımızca bağımsız bir bütçesi olmalıdır.
-Kurum ve karakol ziyaretlerinde bazı kurullara araç verilmemesi
-Sivil Toplum kuruluşlarının kurullara pek ilgi göstermediği, kurullarda en az iki kuruluşun görev alması istenirken, bir sınır konulmamıştır. Bazı kurullarda bunu bile bulmak zor olmaktadır. Bu bir ilgisizliktir.
-Kurullar, insan hakları ihlalleri ve sorunları ile ilgili doğrudan izleme ve araştırma yetkisine sahip olmalarına rağmen,şikayet ve başvuru olmaksızın kurullar hareket etmemektedir.
-Kurulun sürekli bir sekretaryası olması gerekirken,zaten iş yoğunluğu çok olan yazı işleri müdürlüğüne bu işin verilmesi pek uygun değildir.
-Hak ihlali iddialarını araştırma ve karar verme yetkisine rağmen,kurullara yapılan başvuru sayısı çok azdır. Tabii bunun birçok nedeni vardır. Kararların istişari nitelik taşıması bunun en önemlilerinden birisidir. Oysa İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi huhuki anlamda bağlayıcı olmamakla birlikte ahlaki ve etik anlamda en üst derece bağlayıcılığa sahip bir metinse, kurul kararları da ilgili kuruluşlar nezdinde bu anlamda bir bağlayıcılığa sahiptir.
-İhlal iddiası ile başvuruların az olması, ihlal yok anlamına gelmemelidir.
-Kurula yapılan başvuruların büyük çoğunluğu,hastanelerin ve belediyelerin hizmet kusurları, gıda güvenliği,trafik sorunları vb. ile ilgilidir. Kolluk kuvvetleri hakkında çok fazla başvuru gelmemektedir. Bu durum, kolluk kuvvetleri hakkında şikayette bulunma konusunda bireylerin çekinmesinden kaynaklanabilir.
-İlçe insan hakları Kurulları hiyerarşik olarak, İl İnsan Hakları kuruluna bağlı değildir. Tamamen özerktir.
AMAÇ:(Resmi Gazete 23 Kasım 2003 Pazar, Sayı: 25298
Bu yönetmeliğin amacı; toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek,insan haklarını korumak,ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak,insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal,siyasi,hukuki idari nedenleri incelemek,araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere illerde İl İnsan Hakları Kurulu, ile ilçelerde İlçe İnsan Haklır Kurulu'nun kuruluş,görev ve çalışma esaslarını belirlemektir.
İNSAN HAKLARI BAŞVURU KUTULARI…
*Datça'da yetersizdir. Ya da bence yanlış yerlerdedir. Şu anda bildiğim kadarıyla Hastane, Belediye ve Kaymakamlıkta bulunan İnsan hakları kutuları yerinde kalmak koşuluyla,Otogara, Pazaryerine ve Cumhuriyet Meydanı'na konulmalıdır. Palamutbükü ve Aktur'a da konulmasının yararları vardır.
*Önümüzdeki en önemli sorun, İnsan Hakları Kurulunu Datça halkına yeteri kadar anlatabilmektir. Bunun için broşürler, afişler,el ilanları,gazeteler, internet gibi kanallar kullanılmalıdır.
*İnsan haklarının ne olduğu açık ve net kısa kısa cümlelerle anlatılmalıdır.
Örnek: İstanbul İnsan hakları Kurulu 31. 07 2006 tarih ve 45 sayılı kararında T.C Anayasasının 56. Ve 60. Maddeleri yanında 10 Aralık 1948 tarihli “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 25. Maddesine de referans yapmış,kararını uluslar arası insan hakları belgelerinde korunan bir hakka referans yaparak oluşturmuştur.
Anayasa'ya göre usulüne uygun olarak onaylanmış uluslar arası sözleşmeler kanun hükmündedir….
Türkiye Birleşmiş Milletler nezdindeki sekiz temel insan hakları sözleşmesine taraftardır. ..
*Kurullar ziyaret edilen yerler için sadece ceza değil,ödül verilmesini de sağlamalıdır. Çocuk yuvaları(kreşler,anaokulları) öğrenci yurtları gibi yerlerle,fırın, lokanta gibi işletmelerin denetlenmesi sonucunda, ödül verilmesi yoluna da gidilmelidir. Ki yönetmelik buna uygundur.
İnsan Haklarına İlişkin İhlal İddiaları ile ilgili kurula gelmesi olası ihlal iddiaları:
-Yaşam Hakkı -İfade Özgürlüğü
-Basın özgürlüğü -İşkence ve kötü muamele yasağı
-Ayrımcılık yasağı -Adil yargılanma yasağı
-Kölelik,angarya ve zorla çalıştırma -Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı
-Örgütlenme,toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme hakkı
-Etkili başvuru hakkı -Sanık Hakları
-Konut dokunulmazlığı -Mülkiyet Hakkı
-Çevre ve sağlık hakkı -Özel hayatın ve aile hayatının korunması hakkı
21 Mayıs 2019 tarihinde yapılan Datça İlçe İnsan Hakları Kurulunda şu görüşlere ve istemlere yer verildi.
-İlk toplantı olmasına rağmen, başta sayın Kaymakamımız Mesut Çoban olmak üzere, siyasi partilerden CHP, İyi Parti, MHP, Esnaf odası, Yüksek okul, Mülkiyeliler Birliği, Tüketici Hakları Derneği, Kagider, Baro temsilciği,Çevre Sağlık,Hazine avukatı, ilk katılımcılardı.
Söz alan konuşmacılar şu görüşleri ve istemleri dile getirdiler:
-Bundan sonraki toplantı gündemlerinin daha önceden bildirilmesi,
-Kıyıların halkın malı olduğu, MUÇEV denilen bir ticari işletme tarafından şu anda işgal edildiği,bunun için açılmış davalar bulunduğu,hep birlikte bir mücadelenin verilmesi gerekliliği;
-Teknelerin Simi ve Rodos'tan gelip, Datça'da alış veriş yapamadıkları üzerinde duruldu. Bunun da ticareti olumsuz etkilediği;
-Kıyılarda duş kabini ve yeterli tuvalet bulunmadığı;
-Esnafın ve diğer ticaret erbabının etiket ve fiyat tarife listelerini görünen yerlere asmadığı üzerinde duruldu.
Kaymakam Mesut Çoban; Kurulun çalışmalarını tüm STK larla paylaşacaklarını, ayrıca bu kurula tüm STK ları davet ettiklerini belirtti.
-İlçe Kurulunun daha verimli çalışması için üç komisyon kurmak istediklerini belirtti. Bunun üzerine;
a-Halkla ilişkiler ve iletişim faaliyetleri ile ilgili bir komisyon,
b-İnsan Hakları eğitimi ve insan hakları bilincini geliştirme ile ilgili bir komisyon,
c-İnsan hakları ihlallerini araştırma, inceleme ve değerlendirme, konularında birer komisyon oluşturuldu.
Bir sonraki toplantının 12 Haziran 2019 günü saat: 14.00 de Belediye Konferans Salonunda yapılması kararlaştırıldı.
Başta sayın kaymakamımız Mesut Çoban olmak üzere destek veren herkese teşekkür ederiz.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik haklarıdır. Aranmayan hak hak sayılmaz…
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.