LAÇİNNN
s
Muğla
27 Nisan, 2025, Pazar
  • DOLAR
    38.32
  • EURO
    43.77
  • ALTIN
    4105.0
  • BIST
    9.358
  • BTC
    92349.288$

DATÇA KENT KON­SE­Yİ KADIN MEC­Lİ­Sİ, TANITIM TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

DATÇA KENT KON­SE­Yİ KADIN MEC­Lİ­Sİ, TANITIM TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Datça Kent Kon­se­yi Kadın Mec­li­si yü­rüt­me ku­ru­lu üye­le­ri Dür­da­ne Kırlı, Elif Er­do­ğan, Dilek Dün­dar, Ayşe Gün­gör, Oya Öz­gü­ven, Per­vin Şen ve Çiğ­dem Erkan 'ın 16.10.2017 ta­ri­hin­den iti­ba­ren, fa­ali­ye­te ge­çir­dik­le­ri Mer­ke­zi ve Yerel yö­ne­tim,Mes­lek ku­ru­luş­la­rı ve Sivil Top­lum'un kal­kın­ma ön­ce­lik­le­ri­ni,so­run­la­rı­nı,viz­yon­la­rı­nı, ortak akıl ve uz­laş­ma ile be­lir­le­mek tar­tış­mak ve çözüm ge­liş­tir­mek için ça­lış­ma ve bil­gi­le­ri ışı­ğın­da, İlçe­miz Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zin­de, cuma günü saat 13:00'da Kadın Mec­li­si sek­re­te­ri Dilek Dün­dar'ın ha­zır­la­yıp sun­du­ğu bil­gi­len­dir­me top­lan­tı­sı yapıldı.

Ekim ayın­dan Ocak ayına kadar, Kadın Mec­li­si Ça­lış­ma grup­la­rı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ve Kent Kon­se­yi Kadın Mec­li­si­nin ta­nı­tı­mı, Kent Kon­se­yi nedir nasıl ça­lı­şır ? Datça Kent Kon­se­yi Kadın Mec­li­si ça­lış­ma yö­ner­ge­si nedir nasıl ça­lı­şır?
Kadın gö­züy­le Datça nasıl bir yer ol­ma­lı?
Datça'da ya­şa­yan ka­dın­lar ola­rak hangi so­run­lar­la kar­şı­la­şı­yo­ruz?
Datça'yı daha temiz daha dü­zen­li daha say­gı­lı daha doğal , gibi biz ka­dın­lar ola­rak neler ya­pa­bi­li­riz?  sorularını Dilek Dün­dar'ın Gör­sel­li Su­nu­mun­da,izlendi.Sunum özetle 
KADIN MEC­Lİ­Sİ TA­NI­MI:
Kent için­de ya­şa­yan ka­dın­la­rın din, dil, ırk, kül­tür, sınıf, eği­tim ve dü­şün­ce farkı gö­zet­mek­si­zin ve her kat­man ka­dı­nı tem­sil etmek üzere ku­ru­lan, ka­dı­nın özgür, de­mok­ra­tik ve doğ­ru­dan ka­tı­lı­mı­na da­ya­nan, Datça Kent Kon­se­yi çer­çe­ve­sin­de ça­lı­şan bir mec­lis­tir.
KADIN MEC­Lİ­Sİ ÇA­LIŞ­MA YÖ­NER­GE­Sİ­NİN AMACI:
1. Ka­dın­la­rın üre­tim, iş, si­ya­set, kül­tür sanat, sağ­lık, çevre vb. alan­la­rın­da söz sa­hi­bi ol­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı.
2. Ka­dın­la­rın Kent ve Kadın so­run­la­rı ve so­rum­lu­luk­la­rı ko­nu­sun­da bi­linç­len­me­si, po­li­ti­ka­lar oluş­tur­ma­sı.
3. Kent­sel ya­şa­ma ka­tıl­ma ve kente ait olma duy­gu­la­rı­nın ge­liş­ti­ril­me­si.
4. Ka­dın­la­rın ih­ti­yaç ve so­run­la­rın­dan yola çı­ka­rak ta­lep­le­ri­nin be­lir­len­me­si, çö­züm­ler ve pro­je­ler üre­til­me­sin­de aktif rol al­ma­la­rı­nın sağ­lan­ma­sı.
5. Pro­je­le­rin yet­ki­li bi­rim­le­re ulaş­tı­rıl­ma­sın­da et­ki­li ço­ğun­luk ola­rak tem­sil edil­me­le­ri­nin sağ­lan­ma­sı.
KADIN MEC­Lİ­Sİ İLKE­LE­Rİ:
1. Kadın Mec­li­si ça­lış­ma­la­rı­na ve top­lan­tı­la­rı­na Datça'da ika­met eden ör­güt­lü veya ör­güt­süz tüm ka­dın­lar ka­tı­la­bi­lir.
2. Kadın Mec­li­si cin­si­yet ay­rım­cı­lı­ğı­na da­ya­lı, eği­tim, hukuk, sağ­lık, eko­no­mik, si­ya­sal, kül­tü­rel ve top­lum­sal alan­lar­da­ki tüm uy­gu­la­ma­la­ra karşı mü­ca­de­le eder.
3. Kadın Mec­li­si ba­ğım­sız ola­rak ça­lı­şır. Hiç­bir si­ya­si parti ile dikey iliş­ki için­de ola­maz.
4. Kadın Mec­li­si her tür şid­de­te kar­şı­dır.
5. Ça­lış­ma­la­ra ka­tı­lım­da de­vam­lı­lık esas­tır. Ma­ze­ret be­lirt­me­den 3 top­lan­tı­ya üst üste ka­tıl­ma­yan ki­şi­nin üye­li­ği yü­rüt­me ku­ru­lu ka­ra­rı ile son bulur.
6. Tar­tış­ma­la­rın ni­te­li­ği ve kap­sa­mı genel hedef ve amaç­la­ra yö­ne­lik ol­ma­lı­dır.
7. Kadın Mec­li­si, üye­le­ri­nin ortak ka­ra­rı çer­çe­ve­sin­de ve yö­ner­ge­de­ki mad­de­ler ge­re­ğin­ce ha­re­ket eder ve uy­gu­la­ma­lar­da bu­lu­nur.
8. Top­lan­tı­la­ra ka­tıl­mak is­te­yen er­kek­ler görüş beyan eder, oy kul­la­na­maz­lar.
9. Kadın Mec­li­si top­lan­tı­la­rı ka­mu­ya ve ba­sı­na açık ya­pı­lır. İstis­na hal­ler­de Mec­lis giz­li­lik yet­ki­si­ne sa­hip­tir.
10. Kadın Mec­li­sin­de alı­nan ka­rar­lar ve gö­rev­le­rin ge­tir­miş ol­du­ğu ay­rı­ca­lık­lar özel çı­kar­lar doğ­rul­tu­sun­da kul­la­nı­la­maz.
11. Kadın Mec­li­si kamu gö­re­vi için aday olan her­han­gi bir ki­şi­yi des­tek­le­me­ye­ce­ği gibi, bir ada­yın leh ve aley­hin­de top­lan­tı­lar ya­pa­maz ve be­ya­nat ve­re­mez.
ÇA­LIŞ­MA GRUP­LA­RI
Datça ilçe sı­nır­la­rı için­de ya­şa­yan ka­dın­la­ra yö­ne­lik pro­je­ler üret­mek üzere, gö­nül­lü­le­rin ta­le­bi doğ­rul­tu­sun­da yü­rüt­me ku­ru­lu­nun onayı ile ku­ru­lan ça­lış­ma bi­rim­le­ri­dir. En az üç kişi ile ku­ru­lur. Ça­lış­ma grup­la­rın­da üst üste 3 top­lan­tı­ya ma­ze­ret­siz ka­tıl­ma­yan üye­nin üye­li­ği düşer. Ça­lış­ma grup­la­rı genel kurul üyesi olsun veya ol­ma­sın tüm ka­dın­la­ra açık­tır. Ça­lış­ma grup­la­rı iki genel kurul ara­sın­da en az 6 top­lan­tı yap­mak zo­run­da­dır. Grup salt ço­ğun­luk­la top­la­nır ve salt ço­ğun­luk­la karar alır.
ÇA­LIŞ­MA GRUP­LA­RI­NIN GÖREV VE SO­RUM­LU­LUK­LA­RI
1. Ka­dın­la­rın sos­yal, kül­tü­rel ve eko­no­mik ih­ti­yaç­la­rı­nın sap­tan­ma­sı­nı sağ­la­mak.
2. Ge­rek­si­nim­ler doğ­rul­tu­sun­da pro­je­ler oluş­tur­mak ve pro­je­le­rin ya­şa­ma ge­çi­ril­me­si için ge­rek­li ça­lış­ma­la­rı yap­mak.
3. Ka­dın­la­rın; kent so­run­la­rı­na sahip çık­ma­sı­nı ve ka­rar­lar­da söz sa­hi­bi ol­ma­sı­nı sağ­la­mak. Üre­ti­len bütün po­li­ti­ka­lar­da kadın bakış açı­sı­nın da yer al­ma­sı­nı sağ­la­mak.
KADIN MECLİSİNE ÜYELİK VE ÜYELİK KO­ŞUL­LA­RI
1. 18 yaş üzeri Kadın olmak.
2. Datça ilçe sı­nır­la­rı için­de ika­met edi­yor olmak.
3. Üye­lik kaydı için nüfus cüz­da­nı fo­to­ko­pi­si ile bir­lik­te Kent Kon­se­yi Kadın Mec­li­si Yü­rüt­me Ku­ru­lu­na baş­vu­ru­da bu­lun­mak.
Üye­ler;Genel Ku­ru­la davet edi­len üye­ler kadın mec­li­si­nin üye­le­ri­dir. Ay­rı­ca ça­lış­ma grup­la­rın­da fi­ilen görev yapan üye­ler­dir. Genel Ku­rul­da oy kul­lan­ma hak­kı­na sa­hip­tir­ler. Art arda üç kere üyesi ol­du­ğu ça­lış­ma gru­bu­na ma­ze­ret­siz ola­rak ka­tıl­ma­yan üye­nin üye­li­ği düşer.
So­run­la­ra çözüm yol­la­rı bul­mak için Kadın Mec­li­si ola­rak hangi ko­nu­lar­da ça­lış­ma grup­la­rı oluş­tur­ma­lı­yız? gibi ko­nu­lar hak­kın­da ko­nu­şup sorun tes­pit­le­ri ve çözüm öne­ri­le­ri hak­kın­da tar­tı­şıl­dı­ğı top­lan­tı­da açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı Kadın Mec­li­si Baş­ka­nı Dür­da­ne Kırlı yaptı.Kırlı söz­le­ri­ne '' De­ğer­li Ko­nuk­la­rı­mız
He­pi­niz hoş gel­di­niz Kent Kon­se­yi Kadın Mec­li­si ola­rak siz­ler­le bir araya gelip Datça ve Kadın ola­rak ne ya­pa­bi­li­riz ko­nu­sun­da soh­bet ede­lim is­te­dik.
Biraz sonra ya­pa­ca­ğı­mız su­num­da daha de­tay­lı ola­rak ir­de­le­ye­ce­ği­miz Kent Kon­sey­le­ri 5393 Be­le­di­ye Ka­nu­nu­nun 76. Mad­de­si­ne da­ya­nı­la­rak ha­zır­la­nan yö­net­me­li­ğe göre ku­rul­muş ya­pı­lar­dır. Amacı kent viz­yo­nu­nun ve hem­şe­ri­lik bi­lin­ci­nin ge­liş­ti­ril­me­si, ken­tin hak ve hu­ku­ku­nun ko­run­ma­sı, sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma, çev­re­ye du­yar­lı­lık, sos­yal yar­dım­laş­ma ve da­ya­nış­ma, soy­daş­lık, hesap sorma ve verme, ka­tı­lım, yö­ne­tim ve ye­rin­den yö­ne­tim il­ke­le­ri­ni ha­ya­ta ge­çir­mek­tir.
Datça Kent Kon­se­yi Kadın Mec­li­si ola­rak olu­şum ama­cı­mız ka­dın­la­rın top­lum­sal ya­şa­mın üre­tim, iş, si­ya­set, kül­tür, sanat ve ben­ze­ri alan­la­rın­da söz sa­hi­bi ol­ma­sı, kent ve kadın so­run­la­rı ve so­rum­lu­luk­la­rı ko­nu­sun­da bi­linç­len­me­si, po­li­ti­ka­lar oluş­tur­ma­sı, kent­sel ya­şa­ma ka­tıl­ma ve kente ait olma duy­gu­la­rı­nın ge­liş­ti­ril­me­si, ka­dın­la­rın ih­ti­yaç ve so­run­la­rın­dan yola çı­kı­la­rak ta­lep­le­ri­nin be­lir­len­me­si, çö­züm­ler ve pro­je­ler üre­til­me­sin­de aktif rol al­ma­la­rı­nın sağ­lan­ma­sı ve pro­je­le­rin yet­ki­li bi­rim­le­re ulaş­tı­rıl­ma­sın­da et­ki­li ço­ğun­luk ola­rak tem­sil edil­me­le­ri­ni sağ­la­mak­tır.Kadın gö­züy­le Datça nasıl ol­ma­lı? Kadın ola­rak hangi so­run­la­rı­mız var? Bu ko­nu­da neler ya­pa­bi­li­riz? Ko­nu­la­rın­da fikir alış­ve­ri­şin­de bu­lun­mak, siz­le­rin gö­rüş­le­ri­ni­zi almak, ça­lış­ma grup­la­rı oluş­tur­mak için bir ara­da­yız. Siz­le­rin gö­rüş­le­ri bizim için önem­li. Bu ne­den­le söz­le­ri­mi bu­ra­da nok­ta­lı­yor, tek­rar hoş gel­di­niz di­yo­rum dedi. Ar­dın­dan Kent Kon­se­yi Baş­ka­nı Hay­ri­ye Bal­kan ko­nuş­tu söz­le­ri­ne '' Mer­ha­ba ar­ka­daş­lar, sev­gi­li Dat­ça­lı ka­dın­lar ön­ce­lik­le kadın mec­li­si­mi­ze böyle bir or­ga­ni­zas­yo­nu dü­zen­le­di­ği için çok te­şek­kür edi­yo­rum. Biz­le­ri bir araya ge­tir­di­ler. Sunum çok gü­zel­di. Biraz önce dik­kat ettim eği­tim ça­lış­ma gru­bun­da Dat­ça­lı ka­dın­la­ra okuma yazma öğ­ret­me ko­nu­su bu küçük bir öneri tabi Datça'da okuma yazma bil­me­yen kadın çok azdır. Eği­tim se­vi­ye­si bir hayli fazla Datça'da. Datça'da eği­tim gru­bu­nun müf­re­dat ko­nu­sun­da ça­lış­ma yap­ma­sı­nı öne­re­bi­li­rim. Çünkü hü­kü­me­tin ço­cuk­la­rı­mı­za ön­gör­dü­ğü müf­re­dat ta­ma­men Ata­türk'ün çağ­daş ya­pı­sın­dan uzak­laş­tı­ran ve on­la­rı ka­ran­lı­ğa gö­tü­ren bir müf­re­dat. Onlar bizim her şe­yi­miz. Bir kadın ço­cu­ğu söz ko­nu­su olun­ca her şey onun için biter. Do­la­yı­sıy­la ço­cuk­la­rı­mı­za ön­gö­rü­len müf­re­dat şu­an­da on­la­rı ka­ran­lı­ğa gö­tü­ren bir eği­tim se­vi­ye­si­ni ön­gö­rü­yor. Ça­lış­ma gru­bu­muz bu ko­nu­da bir ça­lış­ma yapıp aile­le­ri, ve­li­le­ri, özel­lik­le an­ne­le­ri ço­cuk­la­rı­nı neler bek­le­di­ği ko­nu­sun­da bi­linç­len­di­re­bi­lir­ler. Onun dı­şın­da Datça'da olmak Datça'da kadın olmak çok güzel. Tür­ki­ye'deki bir­çok kente göre bu­ra­da ya­şı­yor olmak çok güzel. Çünkü ül­ke­miz­de ne yazık ki kadın ol­ma­nın zor­luk­la­rı­nı her zaman gö­rü­yo­ruz. Datça'da bun­la­rı çok daha az his­se­di­yo­ruz. Ay­rım­cı­lık, ka­dı­nın ay­rım­cı­lı­ğı, ka­dı­na şid­det ve ço­cu­ğa şid­det bu­ra­da en az gö­rü­len­ler­den do­la­yı­sıy­la bu ko­nu­da biz çok şans­lı­yız. Bunun dı­şın­da kent kon­se­yi diğer ça­lış­ma grubu ar­ka­daş­la­rı­ma da çok te­şek­kür edi­yo­rum. Böyle bir or­ga­ni­zas­yo­nu dü­zen­le­dik­le­ri için tek­rar te­şek­kür­ler, gö­rüş­mek üzere sağ olun dedi.
Sunum, ko­nuş­ma, görüş alış ve­ri­şi ve sorun tes­pi­ti yak­la­şık 3 saat ci­va­rın­da sürdü. Ça­lış­mak is­te­yen ka­dın­la­ra üye form­la­rı da­ğı­tıl­ma­sıy­la top­lan­tı sona erdi.
          (Se­bi­ha ARS­LAN)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!