DATÇA' DA SOKAK HAYVANLARININ VURULUP ,ZEHİRLENMESİ HAYVAN SEVERLERİ İSYAN ETTİRDİ

Sebiha ARSLAN :‘' HAYVANLARIN ÇIRPINARAK CAN VERMESİNE ARTIK YÜREKLERİMİZ DAYANMIYOR!''Datça 'da son günlerde sıklıkla karşılaşılan sokak hayvanlarının kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından vurularak ve zehirlenerek öldürülmesi hayvan sevenler kadar Datça Hayvan Severler Derneği Barınak yetkililerini de isyan ettirdi.
Datça' da 24 yıldır faaliyette olan Datça Hayvan Sevenler Derneği (Özel) Barınak Başkanı Heinz Ehirmann ve yetkilileri ,Datça'daki sokak hayvanlarına kaza ,yaralanma ve zehirlenme gibi acil müdahalelerinde Datça Belediyesinin de sunduğu imkanlarla müdahale etmeye çalışıyor.Özellikle son günlerde zehirlenme ve vurulma ihbarlarıyla isyan eden dernek yetkilileri ‘’Artık yeter biraz vicdan’’ diyor.
Zehirlenme ve tüfekle vurulma olaylarına bazen anında bazen sonrasında müdahale eden ve bazen de hayvanın acılar içinde ölümüne şahit olan Datça Hayvan Sevenler Derneği yetkilileri hayvanların acılar içinde ölümünü görmeye '' Artık Yüreklerimiz Dayanmıyor'' ,sokak hayvanlarına sahip çıkılması için çağrıda bulunup olası bir durumda barınağımızla iletişime geçilmesi ve kötü muamele gören ve yardıma muhtaç hayvanlar için de yine derneğimizle iletişime geçilsin çağrısın da bulunuyorlar. Datça Hayvan Sevenler Derneği Denetçilerinden Nilüfer Arsoy gazetemize yaptığı açıklamada şu cümleleri söyledi''
‘’22 ocak 2019 tarihinde güllük mevkiinde bir köpek av tüfeği ile vurularak öldürüldü. Hayvana atılan kurşunlardan biri çevre inşatta çalışmakta olan kişilerin yakınından sekerek, insanların korku ve panik yaşamasına neden oldu. Olaydan bir gün önce aynı yerde yine tüfekle bir köpeğe eteş edildiğine şahitler var. Yakın tarihlerde iki köpeğe daha tüfekle ateş edilerek zarar verilmişti.
27 ocak 2019 tarihinde de Burgaz mevkii eski cici kamping'te üç köpek ve bir kuş çevreye atılan zehirli tavuklarla öldürüldü. Zehir o kadar etkili idi ki, hayvanları dakikalar içinde öldürdü. Havanın güzel olması nedeniyle iki çocuğunu ve evde baktığı köpeğini yanına alarak gezmeye çıkan bir aile, köpeklerini beş dakika içinde ölmüş olduğunu, o esnada oraya gelen bir başka köpeğin yerde duran bir tavuk parçasını ağzını almasıyla birden debelenmeye başladığını ve dakika içinde can çekişerek öldüğünü gördüler. Küçük çocukların yaşadığı travma bir yana, bu çocuklar ya da başka bir çocuk etrafa saçılmış bu zehirli tavuklarla temas etseler ya da yeseler ne olacaktı.
İnsanların çeşitli bahanelerle, köpeklere zarar vermeye çalışırken, sorumsuzca yaptığı bu tip davranışlar ancak bir insan zarar görürse mi önemsenecek? Bir çocuk zehirli bir tavuk yese ya da bir insana bir kurşun isabet etse ne olacak.? Sorumsuzca elini kolunu sallayarak etrafta dolaşan bu insanlar kim? Bu öfke niye?
Palamutbükün de vurarak ,zehirleyerek köpek bırakmadılar. Karaincir' de aynı. Ölümlerin ve tehditlerin sonu yok. Nereye gitsek alın toplayın bu köpekleri deniyor. Kısırlaştırıp, aşılattığımız bu canları yasalar bulundukları ortama bırak diyor ama can güvenlikleri yok. Hayvanları nereye bırakacağız neresi güvenli diye düşünmekten bıktık artık. Can çekişen, eziyet gören, bedenleri parçalanmış hayvanları görmekten de yorulduk. Bir tane canı yaşatmak için kaç insan mücadele veriyoruz. Artık yüreklerimiz dayanmıyor.
Datça'da sokak hayvanı sorunu vardır, doğru. Ama bunun sorumlusu kim? 5199 sayılı yasa gereği, tüm hayvanların çip yöntemi ile kayıt altına alınması, sokak hayvanlarının belediyelerce, sahipli hayvanların ise sahipleri tarafından kısırlaştırılması ve aşılatılması gerektiği halde, bunu yapmayan sorumsuz hayvan sahipleri yüzünden hayvan sayısını kontrol altında tutmak mümkün olamıyor.
Diğer taraftan, özellikle yasak ırk köpekleri üretip satan kişiler var. Bu hayvanlar da sonradan sokağa terk ediliyor. Sahiplerinin kötü davrandığı, eziyet gören ya da sokaklarda kötü muameleyle karşılaşan bu hayvanlar agresif bir tutum sergileyebiliyor.
Nerden bakarsanız bakın, sokak hayvanı sorununu yaratan insandır. Ama bedelini hayvanlar canlarıyla ödüyor. İnsanlar, tavuğu yedi, koyunuma saldırdı, çocuğum korkuyor diye hayvana kızıp zarar vereceğine, bunun çözümüne katkıda bulunabilir. Öncelikle sahipli veya sahipsiz kısırlaşmamış köpekleri belediye veya derneğimize haber verebilir. Gizlice hayvan üretip satışını yapan kişileri de aynı şekilde derneğimize ihbar edebilir. Hayvanlarla uğraşmak yerine, o zavallıları bu hale getirenlerle uğraşın. Böylece, hem sizin, hem derneğin, hem belediyenin işini kolaylaştırmış olursunuz. Madem ki bu Datça'nın sorunu, bunu burada yaşayan herkes birlikte çözecek. Bu da hem yasalara, hem vicdanlara uygun şekilde olmalı.
Sevmek zorunda değilsiniz ama hayvanlara zarar vermeyin. İnsanlar da bazen sevmedikleri, hatta zarar gördükleri insanlarla bir arada yaşamak zorunda kalabiliyor. Bu sevmediği kişiyi yok etme hakkını ona veriyor mu? Peki bu hayvan olunca ne değişiyor? Hayvan da can. O'nun da yaşam hakkı var. Bir parça ekmeği bölüşmeyi bilseler kapılarında kul olurlar. Bir şekilde birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Bunun başka yolu yok. Yasalar da bunu emrediyor. Sokak hayvanı adı üstünde, onların yaşam ortamı sokaklar. Zarar veren olursa zaten rehabilitasyon merkezine alınıyor . Katilin bile ceza süresi var. Yatıyor çıkıyor. Biz bu canları ömür boyu hapis edemeyiz ki; bu da yasak. Herkesin vicdanına sesleniyoruz.
Ölen Karamel'in annesi çocuklarına bakın ne öğütlemiş; “Hepimiz biliyoruz, dünyada iyilikte var, kötülükte. Yaşam da var, ölüm de. İnsanın alıştığı, değer verdiği bir varlıktan ayrılmak zorunda kaldığında, hele böyle bir zihniyet yüzünden, çok büyük üzüntü yaşıyor, belki küsüyor ama şunu unutmayalım; hala bir yerde sizin sevginizle hayata tutunacak, yaşayacak bir can var. Pes etmek yok. O yüzden kötülüğe karşı iyilik yapmaya, zalimliğe karşı daha çok sevmeye, ölüme karşı daha çok yaşatmaya devam etmeliyiz. Başka söze gerek var mı. Sevgi öyle güçlü bir duygu ki, insanı tüm kötülüklerden koruyabilir. İşe hayvanlarla başlayın, başka bir dünya bulacaksınız.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.