BURS OLAYINA ADIMIZ KARIŞINCA..

Orhan KESKİNSOY :*Birkaç cümle etmek farz oldu.*Çabucak arandım.Daha ne haber okumuştum. Ne de haber dinlemiştim. Telefondaki yetkili, anlattı da anlattı. Yok önce onlara niye sormamışım da falan. Ben bir cümle etmeden söyledi de söyledi…Neyse işin doğrusunu öğrendiler galiba!Bu söylentiler, bu dedikodular, yok adam kayırıyorlar da, yok siyasi görüş dikkate alınıyor da falan…
Bu her şeyde böyle olur. Siz belirli ilkeler koymazsanız,bu söylentiler artarak devam eder.Bu ülkede 100 üzerinden 90 puan alıp,mülakatta elenen yüzlerce,hatta binlerce öğrenci var. O başarılı öğrencilerin yerine,bizi yöneten bir sürü ehliyetsiz insan oturmaktadır.
Gelelim belediyelerin verdikleri burslara
Daha önceleri belediyeler yük öğrenim gören öğrencilere burs veremiyorlardı. Ancak,5102 Sayılı Kanunda yapılan bir değişiklikle bu durum değiştirildi. Artık belediyeler bütçe yılı başında ayırdıkları bir pay ile öğrenci bursu verebilmektedirler. Her belediye gücü oranında burs verebilir( Ancak Datça'nın bütçe zorlukları bilinmektedir. O nedenle burs veremiyormuş!) Ancak Belediyeden burs almak çok güç ve zordur.
Örneğin,yoksulluk belgesi istenmektedir. Başarı kıstası vardır. Öğrencinin not ortalaması 40 üzerinde 25 olacaktır. Bunun anlamı 100 üzerinde 63 gibi bir not ortalaması demektir.
Ekonomik durumunda değişiklik olan öğrencinin bursu kesilmektedir. Daha bir sürü şey istenmektedir. Ama bir sisteme oturtulmaktadır. Şuna verdim,buna vermedim yoktur.
Bir şey daha,bu burslar da atla deve değildir. 200 ile 500 TL arasındadır.
Bazı kurum ve işletmeler daha başka sistemler kurmuşlar. Örneğin,Sabancı,Koç, gibi üniversiteler”….bölüme Türkiye genelinde …puan alan öğrencilerden %10 gibi burslu öğrenci alınacaktır…İlanı yapılır. Öğrencinin yoksulluğu,varsıllığı tartışılmaz. Başarı ölçüttür.
Samsun'da İş insanı bir arkadaşım var. O her yıl burs veriyor. Ona sormuştum:
-Neye göre burs veriyorsun?
-Samsun'daki tüm dershanelerden(o zamanlar dershane vardı) başarılı,büyük okullar kazanmış öğrenci listesi istiyoruz. Ona göre sıralama yapıyoruz.
-Peki bu çocuklar burslu kazanmışlarsa?
-Daha iyi ya, bir de bizden burs alıyor,daha iyi okuyor. Yarına hazır bir genç yetişiyor.
Kendini liberal olarak tanımlayan dostum, siyasal olarak sağda birisidir. Dedeleri ve babaları DP ve AP geleneğinden gelmektedir. Kendisi de Özal hayranıydı.
Bir soru daha sordum:
-Peki bu yetenekli çocuklar solcu ailelerden geliyorsa?
-Zaten hep onlar kazanıyor. (espriyle karışık sanki biri duyacakmış gibi) Yahu İmam Hatip Lisesinden mezun biri Bilkent,Boğaziçi,Koç,Sabancı Üniversitesi kazanacak değil ya…demişti.
Ben de işi şakaya getirip:
-Bu burs kazanıp, (senden) okulu bitirenlerden sağcı olan var mı?
-Yok…Ama hepsinin hakkını teslim etmek istiyorum. Gelip halımı hatırımı sorarlar. Bayramda uğrarlar…Yani başarılı öğrencinin pek falsosu olmuyor. Bizim burs paralarımız da boşuna gitmiyor. Sana bir şey daha söyleyeyim mi,diyerek şöyle sürdürdü:
-Allah'a şükür burs verdiğim öğrencilerin hiçbiri siyasetçi olmadı!
Ne diyorduk. Burs,yardım vb .gibi…ilkelere bağlanırsa biz de bu kadar yazı yazmak zorunda kalmazdık.
NOT: Bu yazı Orhan Keskinsoy tarafından yazılmıştır…
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.