LAÇİNNN
s
Muğla
28 Nisan, 2025, Pazartesi
  • DOLAR
    38.32
  • EURO
    43.77
  • ALTIN
    4105.0
  • BIST
    9.358
  • BTC
    92349.288$

BAŞ­KAN GÜRÜN'DEN, DATÇA VE FET­Hİ­YE’NİN İÇME SUYU İLE ARIT­MA­ BİL­Gİ­LEN­DİR­ME­Sİ

BAŞ­KAN GÜRÜN'DEN, DATÇA VE FET­Hİ­YE’NİN İÇME SUYU İLE ARIT­MA­ BİL­Gİ­LEN­DİR­ME­Sİ
Sebiha ARSLAN :Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Osman Gürün, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si üye­le­ri­ne 5 yıl­dır ya­tı­rım ça­lış­ma­la­rı süren Fet­hi­ye arıt­ma­sı ile il­gi­li bilgi ve­rir­ken, Datça Betçe Böl­ge­si içme suyu ya­tı­rım­la­rı­mız dur­du­rul­du'' dedi.

 


Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Osman Gürün, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si top­lan­tı­sın­da Fet­hi­ye Kör­fe­zin­de ya­şa­nan kir­li­lik, arıt­ma ve 5 yıl­dır arıt­ma­ya ya­pa­cak­la­rı ya­tı­rım­lar ile gö­re­ve gel­dik­le­ri 2014 yı­lın­dan bu yana Fet­hi­ye arıt­ma­sı ile il­gi­li ya­şa­nan süreç hak­kın­da bilgi verdi.

“2. ETAP TESİS 30 MİL­YON TL’YE MA­LO­LA­CAK”

Baş­kan Gürün ver­di­ği bil­gi­de, “2015 yı­lın­da biz Fet­hi­ye arıt­ma­sı­nın fi­zi­bi­li­te­si­ni yap­tık. Bunu ya­par­ken ama­cı­mız Fet­hi­ye'nin daha ka­na­li­zas­yon sis­te­mi­ne bağ­lan­ma­yan kı­sım­la­rı vardı. Ova­cık var. Ova­cık'tan aşa­ğı­ya doğru in­dir­me­miz ve arıt­ma­nın ka­pa­si­te­si­ni iki mis­li­ne çı­kar­ma­mız la­zım­dı. Aynı za­man­da, Fet­hi­ye'de ka­na­li­zas­yo­na bağ­lan­ma­mış alan­lar vardı, on­la­rı da sis­te­me bağ­la­ma­mız ge­re­ki­yor­du. 2016 yı­lın­da proje iha­le­si ya­pıl­dı ve söz­leş­me­si im­za­lan­dı. O za­ma­na kadar arıt­ma ile il­gi­li hiç­bir prob­lem yoktu. 21 Kasım 2017 ta­ri­hin­de Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ku­ru­lu Genel Mü­dür­lü­ğü'ne hibe ile il­gi­li baş­vur­duk. 14 Ağus­tos 2018 ta­ri­hin­de Kanun Hük­mün­de Ka­rar­na­me (KHK) ile ta­sar­ruf ge­nel­ge­si ya­yım­lan­dı ve Fet­hi­ye AAT ve Datça Betçe Böl­ge­si içme suyu ya­tı­rım­la­rı­mız dur­du­rul­du. Bizim bu arada Dünya Ban­ka­sı ile il­gi­li ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor­du. Bu iptal edi­lin­ce biz hemen bunu Dünya Ban­ka­sı pro­je­si içe­ri­si­ne koy­duk. Dünya Ban­ka­sı'nın pro­je­si ile 2. Etap için­de kabul edil­di ve ge­rek­li izin­ler alın­dı. Bu tesis ola­ğa­nüs­tü bir konu çık­maz­sa 2019 yı­lı­nın so­nun­da veya 2020 yı­lın­da in­şa­ata baş­la­ya­cak ve tah­mi­nen 30 Mil­yon TL.'ye mal ola­cak. Hem ka­pa­si­te­yi yüzde 100 ora­nın­da art­tır­mak, hem de arıt­ma son­ra­sı arı­tı­lan suyun ka­li­te­si yeşil alan­la­rın ve tarım ara­zi­le­ri­nin su­lan­ma­sı­na uygun hale ge­ti­ri­lecek. Men­te­şe İlçe­miz­de şu an yeşil alan­la­rın %80'i arıt­ma de­şarj suyu ile su­lan­mak­ta­dır” dedi.

“BA­KAN­LIK­TAN HİÇ İKAZ AL­MA­DIK”

“Bu te­sis­te Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan ku­ru­lan bir birim var orada. O birim ile anlık ola­rak ve­ri­le­ri top­lu­yor. Benim sal­dı­ğım suyun tah­lil­le­ri­ni ya­pı­yor ve on-li­ne ola­rak Ba­kan­lı­ğa gön­de­ri­yor ve orada kayıt olu­yor. Biz o ve­ri­yi alı­yo­ruz. Ay­rı­ca ken­di­miz sü­rek­li ak­re­di­te olmuş la­bo­ra­tu­arı­mız var iki tane Muğla'da. Bu la­bo­ra­tu­ar­lar­da al­dı­ğı­mız nu­mu­ne­le­ri in­ce­li­yo­ruz ve ra­por­lu­yo­ruz. Bizim kör­fe­ze ver­di­ği­miz su stan­dart­lar­da su. Atık su. Bu ba­kan­lı­ğın ka­yıt­la­rın­da belli. Ba­kan­lık eğer her­han­gi bir şe­kil­de bu stan­dar­dın dı­şın­da atık su tes­pit eder­se der­hal error (hata) ve­ri­yor ve hemen ge­li­yor. 'Senin te­si­sin arıt­mı­yor' diyor. Şim­di­ye kadar hiç­bir ikaz al­ma­dık. Atıp tu­ta­cak bir konu değil. Ba­kan­lık orada. Hiç­bir ikaz al­ma­dık” dedi.
“ULU­SAL VE ULUS­LA­RA­RA­SI BO­YUT­TA ÇA­LIŞ­MA YA­PIL­MA­SI GE­RE­KİR”

Fet­hi­ye Kör­fe­zi'nin te­miz­len­me­si için bütün ak­tör­le­rin bir araya ge­le­rek kısa ve uzun va­de­de neler ya­pıl­ma­sı ge­re­kir bun­la­rın ko­nu­şul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Osman Gürün, “Kim­se­yi suç­la­mı­yo­rum. Kör­fe­zi su kir­li­li­ği açı­sın­dan et­ki­le­yen fak­tör­le­rin bir kon­sor­si­yum ile bir araya ge­le­rek kısa ve uzun va­de­de yap­ma­mız ge­re­ken­ler var. Kör­fe­zin te­miz­len­me­si ile il­gi­li mali port­re­si yük­sek olan mil­yon met­re­küp­lük te­miz­len­me­si ge­re­ken bir atık var. Bu­nun­la il­gi­li ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı bo­yut­ta ortak bir ça­lış­ma ya­pıl­ma­sı lazım” dedi.

“TU­RİZM TE­SİS­LE­Rİ­Nİ KONT­ROL ETME YET­Kİ­Sİ BENDE DEĞİL”
Fet­hi­ye'deki tu­rizm te­sis­le­rin­de­ki arıt­ma­la­rı kont­rol etme yet­ki­le­ri­nin bu­lun­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Baş­kan Gürün, “Bu yetki Çevre Ba­kan­lı­ğın­da. Ben hem ilçe, hem de Bü­yük­şe­hir ola­rak tu­rizm te­sis­le­ri­nin atık su­la­rı­nı öl­çü­mü­nü ba­ka­yım di­ye­mi­yo­rum. Kont­rol etmem müm­kün mü? Müm­kün. Al­dı­ğı su belli, atık su­yu­nun mik­ta­rı belli. Ben onu kont­rol ede­bi­li­rim ama yet­kim yok. Ver bana yet­ki­yi di­yo­rum, ver­mi­yor­lar. Hadi gi­de­lim be­ra­ber ba­ka­lım di­yo­rum. Ona da ya­naş­mı­yor­lar. Or­ta­da böyle bir durum var. Bunun kont­rol al­tı­na alın­ma­sı lazım” dedi.
Tek­ne­ler ve Şo­val­ye adası
Baş­kan Gürün, uz­man­la­rın ra­po­run­da deniz yü­ze­yin­de­ki tek­ne­le­rin atık­la­rı­nın yanı sıra, Şo­val­ye ada­sın­da arıt­ma bu­lun­ma­dı­ğı­nı ve bu­ra­da­ki atık­la­rın da di­rekt de­ni­ze ak­tı­ğı­nı be­lirt­ti.

“NELER YA­PIL­MA­SI GE­RE­KİR UZ­MAN­LA­RIN RA­PO­RUN­DA VAR”
Kör­fe­zin te­miz­len­me­si ko­nu­sun­da önem­li bir büt­çe­ye ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Baş­kan Gürün, bilim in­san­la­rı­nın ha­zır­la­dı­ğı rapor bu­lun­du­ğu­nu, bu ra­por­da ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­le­rin tek tek sı­ra­lan­dı­ğı­nı be­lir­tir­ken, Murt de­re­si­ne 8 ayrı yan de­re­le­rin gel­di­ği­ni, bu de­re­le­rin de kont­rol al­tı­na alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!