2. DATÇA TEMİZ DENİZ PANELİ, DATÇA'DA DENİZ CANLILARININ KORUNMASI TEMASIYLA GERÇEKLEŞTİ

Sebiha ARSLAN :Datça'da deniz canlılarının korunmasını sağlamak amacıyla bu yıl ikincisi gerçekleşen 'Datça 2. Temiz Deniz Paneli' düzenlendi. Panelde, denizlerdeki balık popülasyonunun korunmasından kıyı planlamalarına kadar birçok konu konuşuldu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ,Datça Kazım Yılmaz Meslek Yüksekokulu tarafından Bülent Ecevit Kültür Merkezinde ,Salı günü gerçekleşen (07.05.2019) 'Datça 2. Temiz Paneli'ne;Kaymakam Mesut Çoban,Belediye Başkan yardımcısı İnci Bilgin, yüksek okul öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Balık Biyoloğu Prof. Dr. Halit Filiz, Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ve Datçalı profesyonel dalgıç Serdar Bilgin konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise öğretim görevlisi Onur Erdoğan ile öğretim görevlisi Tuğçe Merve İnak Özberk yaptı.
Prof. Dr. Halit Filiz, paneldeki konuşmasında, özellikle denizlerde avlanma kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Filiz özetle ''Sadece Türkiye'de değil dünya genelinde denizlerdeki balık türleri hızla azalıyor.Eğer balığın üremesine izin vermezsek maalesef yok oluyor. Balıklar asla tükenmez değillerdir. Eğer hesabınız yanlışsa veya çıkarlarınız farklıysa balıklar bir anda tükenen kaynaklara dönerler. Dolayısıyla balıklar sürdürebilir kullanıma açıktır ama asla sınırsız değildir" dedi.
Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli panelde özetle şu cümlelere deyindi "Kıyı bölgesi dediğimiz zaman şehir plancısı başka bir şey anlıyor. Doğal korumacı başka, çevre aktivisti bir başka anlıyor, hukuk sistemimiz ise başka bir şey söylüyor. Dolayısıyla bu kavramların bilimsel literatüre ölçülebilir şekilde hukuk sisteminde tekrar tanımlanmasında fayda vardır. Kıyılar dinamik bir sistemdir, bir defa planlanıp rafa kaldırılamaz, bir döngüyü içerir, bir süreçtir ve bu sürecin içerisine, mutlaka bütün tarafların aktif olarak katılımıyla planlamanın yapılması ancak başarıyı getirebilir" dedi.
Datçalı profesyonel dalgıç Serdar Bilgin ise konuşmasında özetle "Canlılar deyince ilk aklımıza gelen balık türleri oluyor ama Datça'da, bitki olarak nitelendirebildiğimiz canlılar da var. Özellikle poseidon çayırları, deniz dibindeki balık türlerine önemli yaşam alanları sunuyor. Poseidon çayırları balıklar kadar biz insanlar için de oksijen kaynağı oluşturuyor. Poseidon çayırları mutlaka korunmalı, Datça'da tonozlama sistemi hayata geçirilmelidir. Teknelerin kıyıya bağlanabilmeleri için denize attıkları çapalar, doğal olarak poseidon çayırlarına zarar veriyor. Poseidon çayırlarının zarar görmesini, karada ağaçların kesilmesi gibi düşünebilirsiniz. Poseidon çayırlarının korunabilmesi için, Kaymakamlık ve Belediye ile bir çalışma yapmayı arzu ediyoruz. Belirli noktalarda ticari ya da özel teknelerin çapa atmadan bağlanabilmeleri için tonozlama sisteminin hayata geçirilmesi çok büyük ölçüde yararlı olacaktır" dedi.
Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ayazları tarafından panelistlere katılım sertifikaları veridi.?panel soru ve yanıtlar ile devam etti.
II. Datça Temiz Deniz Paneli Sonuç Raporunda ise şu maddeler yer aldı.
''II. Datça Temiz Deniz Paneli'nde katılımcıların sunumu ve yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir;
1. Datça'da balık çeşitliliği fazla olmasına rağmen popülasyon sayısının azaldığı bir gerçektir.
2. Aslan ve Balon Balığı yörede diğer türleri tehdit etmektedir. Özellikle aslan balığının insanlar tarafından tüketilmesi teşvik edilmelidir.
3. Datça'daki balık popülasyonu ve balıkların yumurtlama alanları ile ilgili bilimsel çalışmaların sayısı artırılmalıdır. Bu bilimsel çalışmalar ışığında deniz canlılarını koruyucu önlemler alınmalıdır. Av yasağı bulunan Kargı, Aktur ve Kurucabük bölgelerine ilave bölgeler eklenmelidir.
4. Zıpkınla usulsüz avlanma ve kaçak avlanma gibi ihbarlara sahil güvenlik komutanlığı dışında diğer yetkili kamu kuruluşların müdahale imkanı yaratılmalıdır. Bu amaçla gerekli güçte ve boyutta tekneler ilgili kuruluşların envanterine kazandırılmalıdır.
5. Orfoz avlanması yasak endemik bir türdür. Avlanması yasak türlerin restoranlarda görülmesi ve satılması durumunda, başta sahil güvenlik komutanlığı olmak üzere yetkili kamu kuruluşlarına ihbarda bulunulmalıdır.
6. Kaya lahosu balığının avlanma için boy ve ağırlık sınırlarının mevzuatta belirtilmemiş olması önemli bir eksikliktir. İlgili balığın avlanma için boy ve ağırlık sınırları yetkili kamu kurumlarınca belirlenip ilgili listelere dahil edilmelidir.
7. İnce Burun – Knidos bölgesi arasında kaçak ve usulsüz avlanma olaylarına müdehale için Datça'da bulunan ''Sahil Güvenlik Komutanlığı'' uzak kalmaktadır. Bu nedenle, Palamutbükü beldesine, kaçak avlanmaya karşı denetim ve takip yapılması için kolluk kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere yeterli niteklikte bir deniz aracı kazandırılmalıdır.
8. Yerel halka özellikle hangi balık türlerinin endemik sınıfta yer aldığı konusunda ilçede çeşitli panolarda balıkların resmi gösterilerek bilgi verilmelidir. Mevcut durumda yerel halkın büyük çoğunluğu örneğin; orfoz ve lahos balıklarını birbirinden ayırt edememektedir. Ayrıca, milli eğitime bağlı eğitim kurumları ve üniversitelerde de balık türleri üzerine gerekli eğitimler müfredat programlarına dahil edilmelidir.
9. Av yasaklarına uymayanlara karşı idari para cezaları artırılmalıdır''.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.