© DATÇA HABER

''YAŞAM BOYU EĞİ­TİM"ÖDÜLÜ GÜLER YÜCEL'İN

Rıza EZER : Ka­li­mer­ha­ba ,Mar­ma­ris Kül­tür Mer­ke­zi ,Ulus­la­ra­ra­sı Dost­luk ,İşbir­li­ği ve Ta­nıt­ma Der­ne­ği ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen ,24 Kasım 2018 Öğ­ret­men­ler Günü Haf­ta­sın­da ''Öğ­ret­men­le­ri­mi­zin onu­ru­na/ anı­sı­na dü­zen­le­nen “Tüm Şar­kı­lar Öğ­ret­men­ler İçin” et­kin­li­ğin­de Cum­hu­ri­yet Öğ­ret­me­ni Nuran Öz­lü­er' in anı­sı­na ve­ri­len “Yaşam Boyu Eği­tim” ödülü , bu akşam dü­zen­le­necek olan tö­ren­le Güler Yücel ' e ve­ri­le­cek­.

 

Yeni bin yılın dost­lu, di­li­nin ilk ke­li­me­si olan Ka­li­mer­ha­ba ile Dünya in­san­la­rı­na kül­tür sanat ekin­lik­le­ri ile ba­rı­şı ulaş­tı­ran bir sivil top­lum ku­ru­lu­şu ola­rak ta­nım­la­yan, Ka­li­mer­ha­ba Aile­si ,20 Kasım 2018 Salı günü saat: 20.00 da ,Mar­ma­ris Ha­lı­cı Ahmet Urkay Ana­do­lu Li­se­si Ekin­lik Sa­lo­nu ger­çek­le­şecek olan “Tüm Şar­kı­lar Öğ­ret­men­ler İçin” et­kin­li­ğin­de , “Yaşam Boyu Eği­tim” ödü­lü­ne layık gö­rü­len Güler Yücel, için yap­tı­ğı açık­la­ma­da şu cümleleri söyledi''

Su gibi bir Güzel, Hasan sa­hi­bi, Can İnsan
“Güler Yücel”
Bu­gü­ne kadar Güler Yücel'i, Can Yücel'in eşi ola­rak ta­nı­yor­dum.
Ta ki onun “Ol­du­ğu Gibi” adlı ki­ta­bı­nı oku­ya­na dek.
Bu ki­ta­bı oku­duk­tan sonra onun “eşsiz” bir insan ol­du­ğu­nu öğ­ren­dim.
1935 yı­lın­da baş­la­yan hayat yol­cu­lu­ğun­da duy­gu­lar­la yüklü ya­ra­tı­cı­lı­ğı­nın yanı sıra, Can Yücel gibi bir şiir ba­ba­sı­nı, bir­bi­rin­de güzel üç ço­cu­ğu­nu sırt­la­mış, ora­dan oraya ta­şı­mış, ta­şın­mış.
Bu yol­cu­luk zaman zaman deniz aşırı ül­ke­le­re kadar uzan­mış, zaman zaman da İstan­bul Bo­ğa­zı Kı­yı­la­rı- Ada­la­rı, Mar­ma­ris Li­ma­nı, Datça Ya­rı­ma­da­sı olmuş.
Bi­rin­ci­lik­le ka­zan­dı­ğı İstan­bul Güzel Sa­nat­lar Aka­de­mi­sin­de baş­la­yan, Bedri Rahmi Atöl­ye­sin­de ol­gun­la­şan sanat yol­cu­lu­ğu, ha­ya­tı bo­yun­ca şiir ve re­sim­le devam etmiş. Güler Yücel'in.
Şi­ir­le­ri ve re­sim­le­ri de ken­di­si gibi ha­ya­tın için­den. Çev­re­ni­ze dik­kat­li­ce bak­tı­ğı­nız­da onun, çev­re­ni­zi sar­ma­la­yan re­sim­le­ri­nin, yaşam şi­iri­nin için­de ya­şa­dı­ğı­nı­zı gö­re­bi­lir­si­niz.
Güler Yücel hiç­bir zaman re­sim­le­rin­de fo­toğ­raf çiz­me­miş, ya­şa­dık­la­rı­nı da­mıt­mış, resim gibi resim yap­mış.
Lond­ra'da bu­lun­du­ğu yıl­lar­da Prof. Dr. Maria Mon­tes­so­ri Eği­tim Me­to­du­na ilgi duyan bu ko­nu­da üç yıl bo­yun­ca kurs gören Gürel Yücel yurda dön­dü­ğün­de, bel­le­ğin­de bu me­tot­la yeni ku­ru­lan Mar­ma­ris Ar­mu­ta­lan İlko­ku­lun­da Öğ­ret­men ola­rak gö­re­ve baş­lar. Okul­da bir müdür, bir de ken­di­si var­dır. Bu yıl­lar eşi Can Yücel'in Mar­ma­ris'te ilk kez açı­lan Tu­rizm Şu­be­si­ne Müdür ola­rak atan­dı­ğı yıl­lar­dır.
Can-Gü­ler Yücel çifti bu­ra­da yakın dost­la­rı ile bir­lik­te Hür­ri­yet Tek­ne­si ile ilk Mavi Yol­cu­lu­ğu baş­la­tır­lar.
Güler Yücel'in yaşam yol­cu­lu­ğun­da Mar­ma­ris du­ra­ğı 1965 yı­lın­da sona erer. Ar­dın­dan Kı­na­lı­ada Rum İlko­ku­lun­da Öğ­ret­men­lik yapar. Daha sonra Zey­tin­bur­nu'nda Çocuk Esir­ge­me Ku­ru­mu­na Eği­ti­ci ye­tiş­ti­ren bir ku­rum­da Maria Mon­tes­so­ri Eği­tim Me­to­du­nu uy­gu­la­ma im­ka­nı­nı bulur.
Aynı za­man­da bu me­tot­la İstan­bul Üni­ver­si­te­si Çapa Çocuk Psi­ki­yat­ri Bö­lü­mün­de sağ­lık ko­nu­sun­da da Tür­ki­ye'de ilk kez Maria Mon­tes­so­ri Eği­tim Me­to­du­nu uy­gu­la­ya­rak, Eğit­sel Te­da­vi Bö­lü­mü­nü oluş­tu­rur.
Bu arada Acı­ba­dem Spas­tik Ço­cuk­lar Vakfı'nda da aynı bö­lü­mün oluş­ma­sı­nı sağ­lar.
Uzun yıl­lar KEDV - Kadın Eme­ği­ni De­ğer­len­dir­me Vakfı'nda gö­nül­lü ola­rak hiz­met veren Güler Yücel bu­ra­da­ki ça­lış­ma­la­rı sı­ra­sın­da ge­ce­kon­du böl­ge­le­rin­de bu vak­fın kur­du­ğu çocuk yu­va­la­rı­nın oluş­ma­sı­na ve eği­tim prog­ra­mı­nın ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ne da­nış­man­lık yapar.
Yücel bu ça­lış­ma­la­rı­nın olum­lu so­nuç­la­rı­nın du­yul­ma­sı üze­ri­ne bir çok sivil top­lum ku­ru­lu­şun­dan davet alır. Gü­ney­do­ğu ve Doğu Ana­do­lu'da fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­ren Kamer (Kadın Mer­ke­zi Vakfı) Vakfı'nın “Ço­cuk­la­ra Hayat” pro­je­si­ne da­nış­man ola­rak des­tek verir. Or­ga­nik Tarım ve Agro Tu­rizm Pro­je­le­ri ko­nu­sun­da da ça­lış­ma­lar ya­pa­rak Ka­ra­bu­run ve Mi­dil­li Ada­sı­na giden Güler Yücel'in ha­ya­lin­de, git­tik­çe kitle tu­riz­mi­ne kayan Datça'nın, bu pro­je­ler­le do­ğa­sı­nı ko­ru­yup, otan­tik de­ğer­le­ri­ni kay­bet­me­me­si, kadim to­hum­la­rın ko­run­ma­sı, kül­tür sa­nat­la yoz­laş­ma­dan bi­linç­li ge­liş­me­si var­dır.
Güler Yücel 1989 yı­lın­dan beri Datça'da ya­şa­mak­ta­dır. 1999 yı­lın­da eşi Can Yücel'in son­suz­lu­ğa kanat aç­ma­sı­nın ar­dın­dan, evini Can Yücel özel eş­ya­la­rı ve ki­tap­la­rın­dan olu­şan bir kül­tür ma­be­di­ne Can Evi'ne dö­nüş­tü­ren Güler Yücel, bu­ra­da resim, şiir ve anı­la­rı ile mutlu mesut ya­şa­mak­ta­dır.
Güler Yücel, Prof. Dr. Maria Mon­tes­so­ri Eği­tim Me­to­du­nu “Çocuk Eği­ti­mi” adlı çe­vi­ri­si ile di­li­mi­ze ka­zan­dır­mış­tır. Güler Yücel'in ay­rı­ca “Şiir Miir” ve “Ol­du­ğu Gibi” (Bu ki­ta­bın ge­li­ri Bilim Kül­tür Araş­tır­ma Uy­gu­la­ma Üre­tim ve Ko­ope­ra­ti­fi Kal­kın­ma Atöl­ye­si­ne ba­ğış­lan­mış­tır.) adlı ki­tap­la­rı bu­lun­mak­ta­dır.
İşte bu ça­lış­ma­la­rın­dan ötürü Güler Yücel, 24 Kasım 2018 Öğ­ret­men­ler Günü Haf­ta­sın­da Öğ­ret­men­le­ri­mi­zin onu­ru­na/ anı­sı­na dü­zen­le­nen “Tüm Şar­kı­lar Öğ­ret­men­ler İçin” et­kin­li­ğin­de Cum­hu­ri­yet Öğ­ret­me­ni Nuran Öz­lü­er'in anı­sı­na ve­ri­len “Yaşam Boyu Eği­tim” ödü­lü­ne layık gö­rül­müş­tür. Ken­di­si­ni kut­lar, hala gün­de­min­de olan doğal yaşam, kül­tür, sanat ve eği­tim pro­je­le­ri­ni ha­ya­ta ge­çir­me­si için, uzun ve sağ­lık­lı bir ömür di­le­riz.
Ödül Ge­ce­si:
Tarih : 20 Kasım 2018 Salı Saat: 20.00
Yer: Mar­ma­ris Ha­lı­cı Ahmet Urkay Ana­do­lu Li­se­si Ekin­lik Sa­lo­nu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER