© DATÇA HABER

PA­LA­MUT­BÜ­KÜ ORMAN YAN­GI­NI­NA1 MİL­YON Lİ­RA­LIK TAZ­Mİ­NAT DA­VA­SI

Sebiha ARSLAN : Muğla Orman Bölge Mü­dü­rü Enver Aydın, Datça Pa­la­mut­bü­kü mev­ki­in­de geçen ay ma­ki­lik alan­da çıkan ve 20 hek­tar­lık ala­nın kül ol­du­ğu yan­gı­nın, bir GSM şir­ke­ti­ne ait ener­ji nakil hat­la­rın­dan çık­tı­ğı­nı söy­le­di. Müdür Aydın, "Sav­cı­lı­ğa baş­vu­ru yap­tık ve il­gi­li şir­ket hak­kın­da 1 mil­yon li­ra­lık taz­mi­nat da­va­sı açtık. Hu­ku­ki süreç devam edi­yor" dedi.

 


Muğla Orman Bölge Mü­dü­rü Enver Aydın, Datça ve Da­la­man il­çe­le­rin­de çıkan orman yan­gın­la­rıy­la il­gi­li basın top­lan­tı­sı dü­zen­le­di. Ula He­li­kop­ter Pisti'nde dü­zen­le­nen top­lan­tı­da basın men­sup­la­rı­nın so­ru­la­rı­nı ya­nıt­la­yan Aydın, geçen Ha­zi­ran ayın­da Pa­la­mut­bü­kü'nde çıkan yan­gı­nın bir GSM şir­ke­ti­ne ait ener­ji nakil hat­la­rın­dan kay­nak­lan­dı­ğı be­lir­te­rek, "İlgili fir­ma­ya 1 mil­yon li­ra­lık taz­mi­nat da­va­sı açtık'' dedi. Aydın söz­le­ri­nin de­va­mın­da ''Da­la­man' da 10 Tem­muz da saat 15.10'da baş­la­yan yan­gın, rüz­ga­rın şid­de­ti ve nemin düşük ol­ma­sı ne­de­niy­le hızla iler­le­di. Yan­gı­na ekip­le­ri­miz 13 da­ki­ka için­de mü­da­ha­le etti. Böl­ge­de­ki tüm ekip­le­ri­miz ça­lış­ma­ya baş­la­dı. Yan­gın es­na­sın­da Tür­ki­ye'nin çe­şit­li il­le­rin­den 108 ara­zöz, 25 su ikmal aracı, 10 mü­da­ha­le aracı, 15 dozer, 19 he­li­kop­ter ve be­le­di­ye­ler­den gelen 18 it­fa­iye aracı ça­lış­tı. 770 per­so­nel görev aldı. Zarar gören alan 400 hek­tar ci­va­rın­da ancak bu net bir veri değil. Alan­da ölçme ça­lış­ma­la­rı devam edi­yor" dedi.

DATÇA,PALAMUTBÜKÜ YAN­GI­NI­NA TAZ­Mİ­NAT DA­VA­SI

Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, ise yaptığı açıklamada  Datça ve Dalaman  yangınlarında terör bağlantısının olmadığını, Datça yangınına sebebiyet veren GSM şirketine 1 milyon 30 bin liralık maddi tazminat davası açıldığını belirtti.

De­mir­ci, “Yak­la­şık 1 mil­yo­nun üze­rin­de bir rakam taz­mi­nat var. Bunun bir kısmı ağaç­lan­dır­ma mas­raf­la­rı, bir kısmı sön­dür­me mas­raf­la­rı. Suç tu­ta­na­ğı dü­zen­len­di. Cum­hu­ri­yet Sav­cı­lı­ğı­na in­ti­kal et­ti­ril­di. Ko­nu­nun hu­ku­ki sü­re­ci devam edi­yor. Ora­nın da ener­ji nakil hat­tın­dan çık­tı­ğı­na dair tes­pit­le­ri­miz var” diye ko­nuş­tu.
Muğla Orman Bölge Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de görev yapan pilot Ali Yal­çın ise he­li­kop­ter­le­rin gece uçuşu yapıp ya­pa­ma­ya­cak­la­rı ko­nu­sun­da bilgi verdi. Yal­çın, “Tabii bunun için sivil ha­va­cı­lı­ğın at­ma­sı ge­re­ken bir­ta­kım adım­lar var. Kont­rol­lü bir hava sa­ha­sı oluş­tur­ma­la­rı ge­re­ki­yor. Tür­ki­ye'de şu anda böyle bir kont­rol­lü hava sa­ha­sı gö­re­rek gece uçuş­la­rı için yok. Orman yan­gın­la­rın­da hava araç­la­rı­nın gö­re­rek gece uçuşu yap­ma­sı müm­kün değil. Dür­bün ile gü­ne­şe bakar mı­sı­nız? Ba­ka­maz­sı­nız. Gece görüş ci­ha­zı, yani pi­lot­la­rın gece gö­re­rek uçuş yap­tık­la­rın­da tak­tık­la­rı gece görüş dür­bün­le­ri or­tam­da­ki ışığı, gözle gö­rü­le­me­yen or­tam­da­ki ışığı bil­mem kaç bin kere bü­yü­te­rek göze ve­ri­yor. Peki biz yan­gı­nın üze­rin­de uçar­ken o yan­gı­nın çı­kar­dı­ğı ışığı o şe­kil­de gö­zü­mü­ze ve­rir­se ne ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­ne­bi­li­yor mu­su­nuz? Bu ne­den­le şu ana kadar dün­ya­da bu prob­lem çö­zül­me­di­ği için yan­gın üze­rin­de gö­re­rek uçuş yap­mak şim­di­ye kadar müm­kün ol­ma­mış­tır. Bu çö­zül­me­di­ği sü­re­ce de ola­ma­ya­cak­tır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER