© DATÇA HABER

ORMAN SUÇLULARINI ,7/24 ÇALIŞAN FOTO KAPANLAR YAKALAYACAK!

Datça ve Mar­ma­ris'i de içine alan Güney Ege'de tu­rizm se­zo­nu yavaş yavaş baş­lar­ken, bu baş­lan­gı­ca pa­ra­lel artan sı­cak­lık­lar­la bir­lik­te, Orman Yan­gı­nı Se­zo­nu da baş­lı­yor!.. Muğla Or­man­la­rı­nı özel­lik­le yan­gın­lar­dan ko­ru­mak için yük­sek tek­no­lo­ji­li çipli foto ka­pan­lar, dev­re­ye gi­ri­yor!.. 7 gün 24 Saat ça­lı­şa­cak Foto Ka­pan­lar, yan­gın ih­ti­ma­li­ne karşı ön­ce­den gö­rün­tü­lü bilgi top­la­ya­cak ve yan­gın ön­ce­sin­de ge­liş­me­le­ri kay­de­dip, aynı da­ki­ka­da mer­ke­ze bil­di­recek.“Orman Haf­ta­sı ne­de­niy­le 21 Mart Dünya Or­man­cı­lık Günü'nde Datça'da ger­çek­leş­ti­ri­len; Datça Kay­ma­ka­mı Vehbi Bakır, Datça Be­le­di­ye Baş­ka­nı Gür­sel Uçar'ın da ka­tıl­dı­ğı Fidan Di­ki­mi Et­kin­li­ği son­ra­sı; Ye­ni­gün Ga­ze­te­si Muğla İl Tem­sil­ci­si Ga­ze­te­ci Yazar Ata Sevgi ,Datça Orman İşletme Şefi Saner Demirtaş,Hisarönü Orman İşletme Şefi Samet Deryal,Marmaris Orman İşletme Şefi Muhammet Ali Keleş ile bir­lik­te, ga­ze­te­miz Datça Haber'e bir ta­nış­ma ve ne­za­ket zi­ya­re­tin­de bu­lu­nan, Datça Orman iş­let­me Şef­li­ği­nin de bün­ye­sin­de ol­du­ğu Mar­ma­ris Orman iş­let­me­si Mü­dü­rü Şükrü Akın Ünler'le ger­çek­leş­tir­di­ği­miz söy­le­şi­mi­zi, gö­rüş­le­ri­ni­ze su­nu­yo­ruz.’’

Se­bi­ha Ars­lan - Dat­ça­mı­za ve ga­ze­te­mi­ze hoş gel­di­niz, Sayın Ünler. Ma­lu­mu­nuz 2018 Tu­rizm Se­zo­nu bu­gün­ler­de yavaş yavaş baş­la­dı. Sı­cak­lık­la­rın art­ma­sıy­la böl­ge­miz­de insan yo­ğun­lu­ğu ar­ta­cak, bunun ya­nın­da da or­man­la­rı­mız­da da yan­gın riski tabii ki. Genel ola­rak gö­rüş­le­ri­niz ne­ler­dir?

Akın Ünler - “Bizim orman or­ga­ni­zas­yo­nu­muz nor­mal­de 1 Ha­zi­ran'da baş­lı­yor. Ama bu ça­lış­ma, iklim şart­la­rı­nın mar­ji­nal etki et­me­si du­ru­mun­da de­ğiş­ken­lik gös­te­re­bi­lir. Nor­mal me­sa­imiz­de yani şu anda da olası yan­gın du­ru­mun­da mü­da­ha­le ede­bi­lecek du­rum­da­yız.
Ancak bugün mev­sim iti­ba­riy­le yan­gın ih­ti­ma­li çok daha düşük ol­du­ğu için bunu bir yan­gın or­ga­ni­zas­yo­nu ola­rak ta­nım­la­mı­yo­ruz. Yüzde yüz ka­pa­si­te­ye çık­tı­ğı­mız tarih Ha­zi­ran ayı­nın başı olur, bu da iş­çi­le­ri­mi­ze fazla mesai öde­mek­le ve iş­çi­le­ri­mi­zin bek­le­me nok­ta­la­rın­da sey­yar bek­le­me nok­ta­la­rı­na çık­ma­la­rı ve ge­ce­le­ri de ekip­ler­de yat­ma­sıy­la bir­lik­te olur.”
S.A:Olası bir orman yan­gı­nın­da ya­pı­lan­ma­nız ve tek­nik ola­rak mü­da­ha­le du­ru­mu­nuz nedir?

A.Ü:“Yan­gın or­ga­ni­zas­yo­nun­da­ki iş­çi­le­ri­mi­zin 3'te 2'si mev­sim­lik iş­çi­ler­den olu­şu­yor. Şuana kadar , 101 mev­sim­lik iş­çi­mi­zi 6 ay ça­lış­tır­ma im­ka­nı­na sa­hip­tik. Yıl­lık 270 saat fazla mesai öde­ye­bi­li­yo­ruz. İşçi­le­ri­miz 5 ay 29 gün ye­ri­ne artık 9 ay 29 gün ça­lı­şı­yor­lar. Yani daha önce 6 ay olan ça­lış­ma sü­re­si 10 aya çıktı de­ni­le­bi­li­nir. Şuan işçi sa­yı­sı açı­sın­dan dolu ka­pa­si­te­de­yiz. Orman ala­nın­da, orman imar ile il­gi­li ko­nu­lar­da bu­gün­kü dikim et­kin­li­ğin­den tutun, or­man­la­rın te­miz­len­me­si, kül­tü­rel mü­da­ha­le­le­rin ya­pıl­ma­sı, di­kim­le­rin ya­pıl­ma­sı, in­şa­at, yol ya­pı­sı gibi iş­ler­de ça­lış­tı­rı­yo­ruz. Mar­ji­nal hava şart­la­rı olur bu­ra­da bir hafta poy­raz eser hava bir anda 30'lu de­re­ce­le­re çıkar bir anda biz yan­gı­nı ön­ce­le­ye­rek or­ga­ni­zas­yo­nu­mu­zu ge­ri­ye ala­bi­li­riz. Yan­gın se­zo­nu ön­ce­si gö­re­ve baş­la­yan yan­gın he­li­kop­te­ri­miz, Mayıs ayın­da Mar­ma­ris'e ge­li­yor. Geçen se­ne­ye göre bu ma­na­da daha avan­taj­lı­yız.”
S.A:Geçen yıl­la­ra göre daha avan­taj­lı­yız der­ken?

A.Ü: Bizim 5 tane birim şef­li­ği­miz var yan­gın­la il­gi­li. Bun­la­rın 4 ta­ne­si­nin mer­ke­zi Mar­ma­ris'te, müs­ta­kil olan şef­li­ği­miz de bu­ra­da, Datça'da. İşlet­me Mü­dür­lü­ğü­müz hu­dut­la­rı da­hi­lin­de­ki 119 bin hek­tar­lık ala­nın içe­ri­sin­de, yak­la­şık 20'nin üze­rin­de yan­gın ha­vu­zu­muz var. 11 - 12 ta­ne­si STÇ de­di­ği­miz su top­la­ma çu­ku­ru. Yan­gın he­li­kop­te­ri­nin; su ala­bil­di­ği her bir nokta ara­sın­da­ki me­sa­fe­yi 5 ki­lo­met­re­ye in­dir­ge­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz. De­niz­den uzak­la­şan nok­ta­la­ra Su Top­la­ma Çu­kur­la­rı ya­pı­yo­ruz. STÇ'lerin su ka­pa­si­te­si, yak­la­şık 600 ila 1200 ton ara­sın­da de­ği­şi­yor. en önem­li nok­ta­mız yan­gı­na erken mü­da­ha­le etmek bunun için ilki, yan­gı­nı erken haber al­ma­mız. Yan­gın ihbar hat­la­rı Alo 177 ve 112 ola­rak kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı. İkin­ci­si ekip­le­ri­mi­zin ho­mo­jen bir şe­kil­de orman var­lı­ğı­mız­la doğru oran­tı­lı şe­kil­de, yan­gı­na yakın me­sa­fe­de ba­rı­nı­yor ol­ma­sı. Bir­çok nok­ta­da sey­yar ve ka­lı­cı te­sis­le­ri­miz var. İşçi­le­ri­miz bu nok­ta­lar­da 7/24 me­sa­isi­ne göre ba­rı­nı­yor­lar. Bu bi­rim­le­re tel­siz va­sı­ta­sıy­la ile­ti­li­yor. Araç­la­rı­mız hemen ha­re­ke­te çı­kı­yor. Bu yan­gın­la­rın gün ışığı olan sa­at­le­rin­de ol­ma­sı du­ru­mun­da ön­ce­lik­le hemen he­li­kop­te­ri­mi­zi kal­dı­rı­yo­ruz, ora­da­ki 1 da­ki­ka bile bizim için çok önem­li. He­li­kop­te­rin ha­re­ke­tiy­le bir­lik­te, diğer ekip­le­ri­miz de oraya doğru ha­re­ket edi­yor. Yan­gı­na erken ula­şa­bil­me­miz yan­gı­nı kont­rol al­tı­na al­ma­mı­zı sağ­lı­yor. Böl­ge­miz gerek bitki ör­tü­sü gerek tun­du­ra­sıy­la gerek kli­ma­tik du­ru­mu iti­ba­riy­le yük­sek de­re­ce­de yan­gı­na has­sa­si­yet gös­te­ren bir bölge.
Datça üze­rin­den ko­nu­şa­cak olur­sak rüz­ga­ra son de­re­ce açık bir bölge. Ka­ra­yel yo­ğun­luk­la devam edi­yor. Datça Mar­ma­ris'ten bile yük­sek bir has­sa­si­yet ba­rın­dı­rı­yor. Erken mü­da­ha­le­yi yap­tı­ğı­nız­da, mü­da­ha­le sü­re­ci içe­ri­sin­de su ve suyla ka­rış­tı­rı­lan köpük kul­la­nı­yo­ruz.STÇ'le­ri­miz; Datça'da; So­ğuk­su'da, Hı­zır­şah'ta, Aktur 'da, birde Sındı'da STÇ'miz var. İleve ola­rak ta iki nok­ta­da daha beton ha­vu­zu­muz var. He­li­kop­ter bu­ra­lar­dan su ala­bi­li­yor, bunu be­ton­la­rı da ola­bi­lir. Beton ha­vuz­lar ağır­lık­lı ola­rak ara­zöz­ler için ya­pıl­mış du­rum­da. Ama STÇ'lerde önem­li olan suyun kay­bı­nı en­gel­le­mek.
S.A: Ola ki akşam sa­at­le­rin­de bir yan­gın baş­la­dı mü­da­ha­le­niz nasıl olur­du?

A.Ü:Bugün için bizim yan­gı­na ilk mü­da­ha­le sü­re­ci­miz or­ta­la­ma 13.5 da­ki­ka. Biz bu ko­nu­da sü­rek­li ken­di­miz­le ya­rı­şı­yo­ruz. Bunun için yan­gı­nın çık­tı­ğı yere yakın yerde eki­bi­ni­zin ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Bunun için bir­çok fark­lı nok­ta­da Şu­an­da iş­çi­le­ri­mi­zin dur­du­ğu ana nok­ta­la­rı­mız. Ge­be­kum gibi sa­de­ce yazın bu­lu­nan Me­su­di­ye gibi iki ana nok­ta­da ama Ge­be­kum ana mer­ke­zi nok­ta­mız. Yan­gın çık­tı­ğın­da yan­gın­la il­gi­li ola­rak ku­le­le­ri­miz; yan­gı­nın çık­tı­ğı, ih­ba­rın gel­di­ği yer kli­ma­tik de­ğer­le­ri de de­ğer­len­di­re­rek yan­gı­nı daha gör­me­den yan­gı­nın oluş­tu­ra­bi­le­ce­ği bir facia ile il­gi­li bir ön­gö­rü ya­pa­rız. Öyle nok­ta­lar var­dır ki eli­miz­de ne kadar araç ekip­man varsa yan­gın çık­tı­ğın­da bütün bölge mü­dür­lü­ğü­müz­den gör­me­den tak­vi­ye is­te­ye­ce­ği­miz du­rum­lar var­dır. Biz aynı za­man­da Muğla Bölge Mü­dür­lü­ğü yan­gın ha­re­kat mer­ke­zi­ne ile ir­ti­bat­ta olu­ruz. Yan­gı­nın iş­let­me mü­dür­lü­ğün­de­ki ekip­ler­le sön­dü­rü­lüp sön­dü­rü­le­me­ye­ce­ği­ne dair ön­ce­lik­li bir ana­liz ya­pa­rız. Du­ru­ma göre gör­me­den dahi tak­vi­ye is­te­ye­bi­li­riz. Gör­müş ve mü­da­ha­le edi­yor­sak da şu kadar tak­vi­ye­ye ih­ti­ya­cı­mız var, hava ara­cı­na ih­ti­ya­cı­mız var di­yo­ruz. Hava ara­cı­mız bizim bir tane Fet­hi­ye'de bir tane Mar­ma­ris'te he­li­kop­ter ola­rak söy­lü­yo­rum bun­la­rı. Bir tane Milas'ta bir tane de Na­zil­li'de var. 4 tane yan­gın sön­dür­me he­li­kop­te­ri­miz var. Buna ek ola­rak bir tane de Bölge Mü­dü­rü­mü­zün kul­lan­dı­ğı bir he­li­kop­te­ri­miz daha var o su at­mı­yor ekip ta­şı­ma üze­ri­ne. Ay­rı­ca Milas ha­va­ala­nın­da da 2 tane uça­ğı­mız var. Yan­gın or­ga­ni­zas­yo­nu­muz­da gö­rev­li top­lam 7 adet hava ara­cı­mız var. Tür­ki­ye'nin ilk he­li­kop­te­ri Mar­ma­ris'e ge­lecek. Ağır­lık­lı ola­rak ma­yı­sın ikin­ci ya­rı­sı­na doğru veya Ha­zi­ran'ın başı iti­ba­rıy­la. Ka­ra­bük'teki hava şart­la­rı­nın seyri ile bu­ra­da­ki fark­lı. İzmir Muğla arası bu bant en erken ola­rak yaza giren ve yan­gın çıkma ih­ti­ma­li yük­sek yer­ler. Tu­rizm ve doğa gü­zel­li­ği gibi özel­lik­le­riy­le genel mü­dür­lü­ğü­mü­zün en önem ver­di­ği coğ­raf­ya­da­yız. He­li­kop­ter­le­ri­mi­zin ba­zı­la­rı­nın önün­de ka­me­ra­da var. Yan­gın sön­dür­me or­ga­ni­zas­yo­nu­muz­da gece uçuş­lu he­li­kop­te­ri­miz yok. Bu ge­re­ki­yor­sa bölge mü­dür­lü­ğü­nün ve An­ka­ra'nın de­ğer­len­dir­me­siy­le Kaş, Fi­ni­ke ora­lar­dan İzmir ve De­niz­li'deki he­li­kop­ter­ler ön­ce­lik­li ola­rak bizim yan­gın­la­rı­mı­za ge­li­yor­lar. İsta­tik­sel ola­rak yan­gın­la­rı­mız ağır­lık­lı ola­rak gün­düz, öğ­le­den sonra sa­at­le­rin­de çıkar. En önem­li unsur olan erken mü­da­ha­le­yi hızlı tutup gün ba­tı­mı gel­me­den önce hava araç­la­rıy­la ka­pat­mak de­di­ği­miz, yan­gı­nın et­ra­fı­nı kont­rol al­tı­na al­ma­ya ça­lı­şı­rız.”
S.A:Bun­lar ge­nel­de ola­ğan ön­lem­ler ça­lış­ma­lar, peki ka­sıt­lı yan­gın çı­ka­ran­lar, ya da or­ma­na yasak ol­ma­sı­na rağ­men haf­ri­yat moloz dö­ken­ler gibi orman suçu iş­le­yen­le­re karşı, ön­le­yi­ci ça­lış­ma­la­rı­nız var mı?

A.Ü:Evet var, Foto Ka­pan­la­rı­mız var artık. Yan­gın yada insan kay­nak­lı suç ih­ti­ma­li olan be­lir­li yer­le­re, ileri tek­no­lo­ji ürünü Fo­to­ka­pan­lar yer­leş­ti­ri­yo­ruz. Bu çipli fo­to­ka­pan­lar 7 gün 24 Saat ça­lı­şa­cak Foto Ka­pan­lar, yan­gın ya da diğer orman suç­la­rı, suç­lu­la­rı­na karşı ön­ce­den gö­rün­tü­lü bil­gi­le­ri kay­de­de­rek, aynı da­ki­ka­da elekt­ro­nik or­tam­da il­gi­li mer­kez­le­ri­mi­ze bil­di­recek.
Yani Foto Kapan uy­gu­la­ma­mı­zın; ülke ge­ne­lin­de bir ön­le­yi­ci ted­bir ola­rak, hem orman yan­gın­la­rı­nın hem de diğer orman suç­la­rı­nın, önem­li öl­çü­de daha da azal­ta­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER