ORMAN SUÇLULARINI ,7/24 ÇALIŞAN FOTO KAPANLAR YAKALAYACAK!
GÜNDEMDatça ve Marmaris'i de içine alan Güney Ege'de turizm sezonu yavaş yavaş başlarken, bu başlangıca paralel artan sıcaklıklarla birlikte, Orman Yangını Sezonu da başlıyor!.. Muğla Ormanlarını özellikle yangınlardan korumak için yüksek teknolojili çipli foto kapanlar, devreye giriyor!.. 7 gün 24 Saat çalışacak Foto Kapanlar, yangın ihtimaline karşı önceden görüntülü bilgi toplayacak ve yangın öncesinde gelişmeleri kaydedip, aynı dakikada merkeze bildirecek.“Orman Haftası nedeniyle 21 Mart Dünya Ormancılık Günü'nde Datça'da gerçekleştirilen; Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar'ın da katıldığı Fidan Dikimi Etkinliği sonrası; Yenigün Gazetesi Muğla İl Temsilcisi Gazeteci Yazar Ata Sevgi ,Datça Orman İşletme Şefi Saner Demirtaş,Hisarönü Orman İşletme Şefi Samet Deryal,Marmaris Orman İşletme Şefi Muhammet Ali Keleş ile birlikte, gazetemiz Datça Haber'e bir tanışma ve nezaket ziyaretinde bulunan, Datça Orman işletme Şefliğinin de bünyesinde olduğu Marmaris Orman işletmesi Müdürü Şükrü Akın Ünler'le gerçekleştirdiğimiz söyleşimizi, görüşlerinize sunuyoruz.’’
Sebiha Arslan - Datçamıza ve gazetemize hoş geldiniz, Sayın Ünler. Malumunuz 2018 Turizm Sezonu bugünlerde yavaş yavaş başladı. Sıcaklıkların artmasıyla bölgemizde insan yoğunluğu artacak, bunun yanında da ormanlarımızda da yangın riski tabii ki. Genel olarak görüşleriniz nelerdir?
Akın Ünler - “Bizim orman organizasyonumuz normalde 1 Haziran'da başlıyor. Ama bu çalışma, iklim şartlarının marjinal etki etmesi durumunda değişkenlik gösterebilir. Normal mesaimizde yani şu anda da olası yangın durumunda müdahale edebilecek durumdayız.
Ancak bugün mevsim itibariyle yangın ihtimali çok daha düşük olduğu için bunu bir yangın organizasyonu olarak tanımlamıyoruz. Yüzde yüz kapasiteye çıktığımız tarih Haziran ayının başı olur, bu da işçilerimize fazla mesai ödemekle ve işçilerimizin bekleme noktalarında seyyar bekleme noktalarına çıkmaları ve geceleri de ekiplerde yatmasıyla birlikte olur.”
S.A:Olası bir orman yangınında yapılanmanız ve teknik olarak müdahale durumunuz nedir?
A.Ü:“Yangın organizasyonundaki işçilerimizin 3'te 2'si mevsimlik işçilerden oluşuyor. Şuana kadar , 101 mevsimlik işçimizi 6 ay çalıştırma imkanına sahiptik. Yıllık 270 saat fazla mesai ödeyebiliyoruz. İşçilerimiz 5 ay 29 gün yerine artık 9 ay 29 gün çalışıyorlar. Yani daha önce 6 ay olan çalışma süresi 10 aya çıktı denilebilinir. Şuan işçi sayısı açısından dolu kapasitedeyiz. Orman alanında, orman imar ile ilgili konularda bugünkü dikim etkinliğinden tutun, ormanların temizlenmesi, kültürel müdahalelerin yapılması, dikimlerin yapılması, inşaat, yol yapısı gibi işlerde çalıştırıyoruz. Marjinal hava şartları olur burada bir hafta poyraz eser hava bir anda 30'lu derecelere çıkar bir anda biz yangını önceleyerek organizasyonumuzu geriye alabiliriz. Yangın sezonu öncesi göreve başlayan yangın helikopterimiz, Mayıs ayında Marmaris'e geliyor. Geçen seneye göre bu manada daha avantajlıyız.”
S.A:Geçen yıllara göre daha avantajlıyız derken?
A.Ü: Bizim 5 tane birim şefliğimiz var yangınla ilgili. Bunların 4 tanesinin merkezi Marmaris'te, müstakil olan şefliğimiz de burada, Datça'da. İşletme Müdürlüğümüz hudutları dahilindeki 119 bin hektarlık alanın içerisinde, yaklaşık 20'nin üzerinde yangın havuzumuz var. 11 - 12 tanesi STÇ dediğimiz su toplama çukuru. Yangın helikopterinin; su alabildiği her bir nokta arasındaki mesafeyi 5 kilometreye indirgemeye çalışıyoruz. Denizden uzaklaşan noktalara Su Toplama Çukurları yapıyoruz. STÇ'lerin su kapasitesi, yaklaşık 600 ila 1200 ton arasında değişiyor. en önemli noktamız yangına erken müdahale etmek bunun için ilki, yangını erken haber almamız. Yangın ihbar hatları Alo 177 ve 112 olarak kullanılmaya başlandı. İkincisi ekiplerimizin homojen bir şekilde orman varlığımızla doğru orantılı şekilde, yangına yakın mesafede barınıyor olması. Birçok noktada seyyar ve kalıcı tesislerimiz var. İşçilerimiz bu noktalarda 7/24 mesaisine göre barınıyorlar. Bu birimlere telsiz vasıtasıyla iletiliyor. Araçlarımız hemen harekete çıkıyor. Bu yangınların gün ışığı olan saatlerinde olması durumunda öncelikle hemen helikopterimizi kaldırıyoruz, oradaki 1 dakika bile bizim için çok önemli. Helikopterin hareketiyle birlikte, diğer ekiplerimiz de oraya doğru hareket ediyor. Yangına erken ulaşabilmemiz yangını kontrol altına almamızı sağlıyor. Bölgemiz gerek bitki örtüsü gerek tundurasıyla gerek klimatik durumu itibariyle yüksek derecede yangına hassasiyet gösteren bir bölge.
Datça üzerinden konuşacak olursak rüzgara son derece açık bir bölge. Karayel yoğunlukla devam ediyor. Datça Marmaris'ten bile yüksek bir hassasiyet barındırıyor. Erken müdahaleyi yaptığınızda, müdahale süreci içerisinde su ve suyla karıştırılan köpük kullanıyoruz.STÇ'lerimiz; Datça'da; Soğuksu'da, Hızırşah'ta, Aktur 'da, birde Sındı'da STÇ'miz var. İleve olarak ta iki noktada daha beton havuzumuz var. Helikopter buralardan su alabiliyor, bunu betonları da olabilir. Beton havuzlar ağırlıklı olarak arazözler için yapılmış durumda. Ama STÇ'lerde önemli olan suyun kaybını engellemek.
S.A: Ola ki akşam saatlerinde bir yangın başladı müdahaleniz nasıl olurdu?
A.Ü:Bugün için bizim yangına ilk müdahale sürecimiz ortalama 13.5 dakika. Biz bu konuda sürekli kendimizle yarışıyoruz. Bunun için yangının çıktığı yere yakın yerde ekibinizin olması gerekiyor. Bunun için birçok farklı noktada Şuanda işçilerimizin durduğu ana noktalarımız. Gebekum gibi sadece yazın bulunan Mesudiye gibi iki ana noktada ama Gebekum ana merkezi noktamız. Yangın çıktığında yangınla ilgili olarak kulelerimiz; yangının çıktığı, ihbarın geldiği yer klimatik değerleri de değerlendirerek yangını daha görmeden yangının oluşturabileceği bir facia ile ilgili bir öngörü yaparız. Öyle noktalar vardır ki elimizde ne kadar araç ekipman varsa yangın çıktığında bütün bölge müdürlüğümüzden görmeden takviye isteyeceğimiz durumlar vardır. Biz aynı zamanda Muğla Bölge Müdürlüğü yangın harekat merkezine ile irtibatta oluruz. Yangının işletme müdürlüğündeki ekiplerle söndürülüp söndürülemeyeceğine dair öncelikli bir analiz yaparız. Duruma göre görmeden dahi takviye isteyebiliriz. Görmüş ve müdahale ediyorsak da şu kadar takviyeye ihtiyacımız var, hava aracına ihtiyacımız var diyoruz. Hava aracımız bizim bir tane Fethiye'de bir tane Marmaris'te helikopter olarak söylüyorum bunları. Bir tane Milas'ta bir tane de Nazilli'de var. 4 tane yangın söndürme helikopterimiz var. Buna ek olarak bir tane de Bölge Müdürümüzün kullandığı bir helikopterimiz daha var o su atmıyor ekip taşıma üzerine. Ayrıca Milas havaalanında da 2 tane uçağımız var. Yangın organizasyonumuzda görevli toplam 7 adet hava aracımız var. Türkiye'nin ilk helikopteri Marmaris'e gelecek. Ağırlıklı olarak mayısın ikinci yarısına doğru veya Haziran'ın başı itibarıyla. Karabük'teki hava şartlarının seyri ile buradaki farklı. İzmir Muğla arası bu bant en erken olarak yaza giren ve yangın çıkma ihtimali yüksek yerler. Turizm ve doğa güzelliği gibi özellikleriyle genel müdürlüğümüzün en önem verdiği coğrafyadayız. Helikopterlerimizin bazılarının önünde kamerada var. Yangın söndürme organizasyonumuzda gece uçuşlu helikopterimiz yok. Bu gerekiyorsa bölge müdürlüğünün ve Ankara'nın değerlendirmesiyle Kaş, Finike oralardan İzmir ve Denizli'deki helikopterler öncelikli olarak bizim yangınlarımıza geliyorlar. İstatiksel olarak yangınlarımız ağırlıklı olarak gündüz, öğleden sonra saatlerinde çıkar. En önemli unsur olan erken müdahaleyi hızlı tutup gün batımı gelmeden önce hava araçlarıyla kapatmak dediğimiz, yangının etrafını kontrol altına almaya çalışırız.”
S.A:Bunlar genelde olağan önlemler çalışmalar, peki kasıtlı yangın çıkaranlar, ya da ormana yasak olmasına rağmen hafriyat moloz dökenler gibi orman suçu işleyenlere karşı, önleyici çalışmalarınız var mı?
A.Ü:Evet var, Foto Kapanlarımız var artık. Yangın yada insan kaynaklı suç ihtimali olan belirli yerlere, ileri teknoloji ürünü Fotokapanlar yerleştiriyoruz. Bu çipli fotokapanlar 7 gün 24 Saat çalışacak Foto Kapanlar, yangın ya da diğer orman suçları, suçlularına karşı önceden görüntülü bilgileri kaydederek, aynı dakikada elektronik ortamda ilgili merkezlerimize bildirecek.
Yani Foto Kapan uygulamamızın; ülke genelinde bir önleyici tedbir olarak, hem orman yangınlarının hem de diğer orman suçlarının, önemli ölçüde daha da azaltacağını düşünüyoruz.”
İlginizi Çekebilir